Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SOUTĚŽ: Retrohrátky v Jihočeském muzeu ukážou, s čím si dřív hrály děti

Postýlky, kolébky, chrastítka, panenky, kočárky, ale i autíčka a stavebnice. To vše bude k vidění v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích při výstavě s názvem Retrohrátky, která začíná v pátek 20. dubna. Sbírka panenek a hraček manželů Blanky a Josefa Šídlových z Vodňan a také exponáty ze sbírek Jihočeského muzea určitě potěší nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří u nich zavzpomínají na svá dětská léta. Nejmladší návštěvníci si budou moci pohrát v interaktivním koutku. A Budějcká Drbna dostane několik z vás na výstavu zadarmo.

Manželé Blanka a Josef Šídlovi pocházejí z Vodňan a sběratelství panenek se věnují již více než patnáct let. Za tu dobu nashromáždili přes 300 kusů panenek a hraček, převážně z produkce českých firem Hamiro a Gumotex, ale vlastní i panenky z Německa, Švýcarska, Vietnamu, Turecka či Japonska. Panenky a vše, co s nimi souvisí, nakupují zejména na burzách Klubu sběratelů kuriozit, ale i na internetu. Panenky či kočárky často dostávají i od svých přátel a známých. Některé kousky bývají ve špatném stavu a potřebují opravit. Blanka vrací funkčnost a krásu zejména panenkám a jejich textilním doplňkům, Josef zase navrací lesk starým kočárkům.

Výstava v Jihočeském muzeu s názvem Retrohrátky se zaměřuje nejen na děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří se zde setkají s hračkami svého dětství. Jádro expozice tvoří rozsáhlá sbírka panenek a různých doplňků (postýlky, kolébky, chrastítka, drobný dětský nábytek, textil do kočárků a na panenky), dále kočárky pro panenky i pro miminka zejména z 60. až 80. let dvacátého století. Výstava potěší zároveň chlapce, protože k vidění bude i sbírka autíček a stavebnic z uvedeného období, která také pochází z majetku manželů Šídlových. 


Manželé Blanka a Josef Šídlovi představí v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích sbírku panenek a všeho, co s nimi souvisí.

Druhá část výstavy umístěná v menším sále, představí hračky pro děti ze sbírek Jihočeského muzea. „V této části nabídneme návštěvníkům ukázky exponátů od nejstarších dob až po nedávnou minulost. K vidění bude sada miniaturních keramických nádobek a lžiček z halštatské mohyly, hliněné panenky, chrastítko nebo koník ze středověkých a raně novověkých archeologických nálezů. Z novější doby ukážeme například předchůdce dnešních puzzle, ale také hračky, které mnozí z nás pamatují – oblíbené igráčky nebo autíčka z jihočeského podniku ITES Trhové Sviny,“ prozradila garantka výstavy Petra Prokopcová z Jihočeského muzea.

Právě hračky z druhé poloviny dvacátého století Jihočeské muzeum představuje v širším průřezu, aby si rodiče připomněli své dětství a mohli vystavené kusy ukázat i svým dětem. Tato část expozice bude doplněna o interaktivní koutek, kde si děti s hračkami mohou hrát, využít připravených stolních her nebo si zaskákat klasického panáka. Pro milovníky pohádek budou připravena dvě stanoviště. Prvním z nich je televizní koutek, kde poběží krátké pásmo pohádek zapůjčených z Národního filmového archivu, na druhém stanovišti se pak pohádky budou promítat z retro promítačky.

„K výstavě, která potrvá do 29. července, je rovněž připraven zábavný a vzdělávací program pro školy a dětské skupiny,“ připomněl Tomáš Svoboda z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Soutěž o vstupenky na Retrohrátky (20. dubna – 29. července)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou dva čtenáři vyhrát po čtyřech vstupenkách na výstavu v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích s názvem Retrohrátky. K účasti stačí prostřednictvím formuláře do pondělí 23. dubna do 10. hodiny zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.  

Soutěž skončila

Manželé Šídlovi sbírají panenky už patnáct let. Správně byla odpověď B. 

Tisková zpráva

Štítky kultura, soutěž, muzeum, Retrohrátky, výstava, hračky, panenky, České Budějovice, panenka, hračka, kočárek, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Vodňany, pohádka, Tomáš Svoboda, Německo, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Retrohrátky v Jihočeském muzeu ukážou, s čím si dřív hrály děti  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.