Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SOUTĚŽ: Jihočeské muzeum ukáže, jak na pomlázku či zdobení velikonočních vajíček

Čas letošních svátků jara přijde sice až v závěru března, ale Velikonocemi už nyní žije Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Zájemci o lidové tradice si tam mohou až do neděle 8. dubna připomenout činnosti spojené s tímto svátečním obdobím. Návštěvníci muzea si vyzkouší například pletení pomlázek a k vidění jsou také ukázky dalších lidových řemesel. A Budějcká Drbna dostane čtyři z vás na výstavu s celou řadou doprovodných akcí s názvem O červených vejcích zdarma.

„Tradiční jarní výstava v Jihočeském muzeu připomíná svým názvem starý a dnes už pozapomenutý regionální výraz pro velikonoční svátky, které se na jihu Čech v minulosti neobešly bez červeně barvených a zdobených vajec. Návštěvníkům představíme hlavně průřez naším bohatým muzejním fondem, kde je uloženo několik stovek kraslic,“ uvedla garantka výstavy Hana Soukupová s tím, že pro návštěvníky budou přichystané bohaté ukázky lidových řemesel, workshopy a další.

Součástí výstavy bude také Velikonoční den v muzeu, tradiční předení velkopátečních nitek nebo pletení pomlázek s instruktáží a zábavný vzdělávací program pro školy. „Expozice nabídne také šanci všem, kdo se zdobení velikonočních vajíček věnují a chtěli by svá dílka ukázat veřejnosti,“ doplnila Soukupová. Kraslice návštěvníci mohou přinést na recepci muzea (Dukelská 1, 370 51). 

Velikonoční výstava O červených vejcích bude veřejnosti přístupná od 1. března do 8. dubna. Vždy od úterý do neděle v časovém rozmezí 9:00 až 17:30, otevřena bude také o svátcích. Více informací lze získat na webu Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Čtyři z vás ale mohou jít díky soutěži s Budějckou Drbnou na výstavu do muzea zdarma.

Soutěž o vstupenky na velikonoční výstavu do muzea (1. března – 8. dubna)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou získají zdarma dva čtenáři po dvou vstupenkách na velikonoční výstavu a doporovodné akce v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Stačí jen do čtvrtka 8. března do 18:00 hodin správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Soutěž skončila

Velikonoční výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích se jmenuje O červených vejcích. Správně byla odpověď C.

Po dvou vstupenkách vyhráli  Petr Čaloun a Linhartová. Gratulujeme! 

Štítky soutěž, Velikonoce, muzeum, vejce, výstava, kraslice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Drbna.cz, vstupenka, svátek, řemeslo, Hana Soukupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Jihočeské muzeum ukáže, jak na pomlázku či zdobení velikonočních vajíček  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.