Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SOUTĚŽ: Často od zákazníků slýcháme: Tam jsou úplně cítit ty včeličky, říká Lenka Luxíková

Lenka Luxíková se už devět let stará o chod stánku s Včelovinou a medovinou na českobudějovických vánočních trzích a dalších akcích. Začalo to jako brigáda při studiu a postupem let se z toho stala srdeční záležitost. V současnosti tahle usměvavá rodačka z Českých Budějovic do stánku běžně běhá hned po skončení jejího normálního zaměstnání v mateřské školce. V rozhovoru se dozvíte nejenom, čím si jí Včelovina získala, ale třeba i to, na co se letos u jejich „včelího“ stánku můžeme těšit.

Jak dlouho už se věnujete prodeji Včeloviny a jak jste se k tomu dostala?
V roce 2008 jsem na medovinu Včelovina narazila na výstavě Země Živitelka, kde slovenský výrobce Včelco Smolenice prezentoval svoje produkty. Včelovina mě dostala hlavně svou netypickou, nezaměnitelnou chutí. Z výstavy si tehdy navíc odnesla i ocenění v podobě Českobudějovického Zlatého Klasu, takže mi utkvěla v paměti. Shodou náhod jsem tenkrát jako studentka gymnázia hledala brigádu… Slovo dalo slovo a už jsme si zůstali. Příští rok to už bude 10 let.

Co máte teď přesně na starosti a při jakých příležitostech se s vaší Včelovinou můžeme setkat?
Starám se o prodej na velkých českobudějovických akcích, jako jsou třeba vánoční trhy na náměstí nebo větší výstavy jako Země Živitelka. Mám na starosti stávající zákazníky i všechny nové zájemce o naše produkty. Společně se svým týmem dohlížím na to, aby každý zákazník ochutnal naše produkty a dozvěděl se o nich vše potřebné. Jinak přímo u nás ve stánku lze samozřejmě i objednat větší množství zboží.

V čem se vlastně Včelovina liší od medoviny?
Včelovina je prémiová medovina, která se dělá podle speciální receptury. Oproti klasickým druhům medovin se k její výrobě používají tři různé druhy medu. Navíc je použito mnohonásobně víc medu než je zvykem, což je na chuti Včeloviny znát na první polknutí. Často tak slýcháme větu: "Tam jsou úplně cítit ty včeličky". Při výrobě Včeloviny se nepoužívají žádné chemické konzervanty, aromata ani barviva. Jedná se o čistě přírodní produkt. Název Včelovina je chráněná značka, která odlišuje tuto medovinu od ostatních. 

Čím si Včelovina získala konkrétně vás?
Kromě toho, že Včelovina má krásný design a výborně chutná, je to produkt, kterému věřím i díky jeho zázemí. Celá firma to dělá srdcem, včelaření se věnují od malička a na výsledku je to poznat. Tím nadšením a pozitivním přístupem si mě hned získali. Když se sejde tolik věcí najednou, tak se vám to pak prodává samo :)

Můžete nám ještě nějak blíže přiblížit vaši Včelovinu?
Naše Včelovina se vyrábí ve dvou základních provedeních: Originál a Speciál. Pro Včelovinu Originál je typická vyvážená směs bylin a koření, která se do ní v nepatrném množství přidává během procesu zrání. Včelovina Speciál zraje zvláštním způsobem v dubových sudech, díky čemuž má velice specifickou chuť. Barikové tóny dubového dřeva totiž v kombinaci s medem připomínají chuť čokolády, vanilky a kokosu. Včelovina Speciál byla dokonce vyhlášená na včelařském kongresu Apimondia v roce 2013 nejlepší medovinou světa.

 

Pojďme teď více k právě probíhajícím adventním trhům. Kolik máte letos stánků a co všechno nabízíte?
Letos máme jen jeden velký stánek, kde nabízíme nejen všechny zmiňované druhy Včeloviny, ale i klasické medoviny Včelco Smolenice. K dostání je třeba Medovina Klasik, ta letos na Živitelce získala ocenění Zlatý Klas. Dále tu pak máme Medovinu Original a Medovinu Rybíz, jejíž součástí je i šťáva z černého rybízu. Kromě těchto tří druhů rozlévané medoviny a Včeloviny Originál jsou u nás k zakoupení i lahvové medoviny, med nebo různé dárkové kazety s medovinou, medem a dalšími včelími produkty. Pro letošek máme navíc také dvě novinky - Květinku a Bobulku, což je medovina bezová a malinová.

Jak budete mít otevřeno? Je těžké sehnat spolehlivé lidi a pokrýt jimi všechny směny?
Náš stánek je otevřený od rána až do večera po celou dobu trvání vánočních trhů na Náměstí Přemysla Otakara II. Je pravda, že je to rok od roku trochu složitější. Jsme tým složený převážně z rodinných příslušníků a kamarádů, ale není vůbec snadné skloubit aktivitu na stánku s běžným zaměstnáním. Studentským létům totiž už odzvonilo, a tak je to teď s volným časem u nás všech horší. Třeba já teď většinou běžím rovnou ze školky na stánek. Ale i přesto všechno se nám složení našeho vánočního týmu moc nemění. Všichni se totiž na advent vždycky těšíme… Prostě nás to všechny spolklo a jsme taková jedna velká „včelí“ rodina. 

Kolik lidí máte vlastně ve vánočním týmu a jak bojujete se zimou?
Počet lidí na stánku řeším podle potřeby, ale většinou jsme tam ve dvou. Celkem je nás letos v týmu 10, ale je pravda, že za těch skoro 10 let se z mých známých najde jen málokdo, kdo by nám jakkoli nepomohl - ať už s naskladněním, přímým prodejem nebo pravidelnou degustací. Se zimou bojujeme hlavně vhodným oblečením, někdy si připadáme nabalení jako Eskymáci. Občas si dokonce děláme legraci, že my jsme ty největší vánoční koule na celých trzích. No a pak nám samozřejmě dost pomáhá i konzumace našich teplých produktů. Jen si musíme hlídat množství, aby u nás nebylo až moc veselo.

Ještě by mě docela zajímalo, kolik litrů teplé Včeloviny během trhů běžně prodáte? Vidíte postupem let vzestupnou tendenci?
Na českobudějovických vánočních trzích jsme už od jejich prvního ročníku. Za tu dobu několikanásobně stoupl prodej Včeloviny i dalších našich medovin. Lidé si na nás zvykli a my jsme moc rádi, že jim u nás chutná a pravidelně se vrací.

Jak se vlastně vaše medoviny a Včelovina připravují? Přidává se do nich něco speciálního?
Medovina je kvašený nápoj, dá se pít studená i teplá, ideálně ohřátá na 55-60 ° C. Tedy vůbec nedochází k varu, pouze se zahřeje. Takhle ji připravujeme i u nás ve stánku. Na rozdíl od svařeného vína a punče se do teplého nápoje nepřidává nic dalšího. Stejně jako u našeho stánku si medovinu můžete dále během zimy vychutnat i doma. Příprava je velice jednoduchá, stačí si jen koupit Včelovinu nebo klasickou medovinu v lahvi a ohřát ji. Ideálně v kastrůlku, ale možné to je i v mikrovlnce. Jde o stejnou medovinu, jakou rozléváme teplou do kelímků. Jo a ještě jedna důležitá informace: medovina obsahuje 13% alkoholu, tedy podobně jako víno, a je stejně jako víno ideální v kombinaci s dobrým sýrem. 

Připravili jste si letos pro zákazníky oproti předchozím letům nějaké novinky?
Letos nabízíme teplou medovinu a Včelovinu poprvé ve speciálních ekologických kelímcích, které mají vánoční design. V nabídce máme nově limitovanou edici archivní Včeloviny Grand Reserva 2013 a naprostou specialitu Včelovinu Whiskey Barrel Aged, která 18 měsíců zrála v sudech po americkém bourbonu. K zakoupení bude na stánku jen do vyprodání zásob. A já jsem se letos zamilovala do pastovaného medu se skořicí, z toho ty Vánoce přímo dýchají.

Soutěž o tři dárková balení Včeloviny

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři vyhrát dárkové balení od společnosti Včelco Smolenice. K účasti stačí prostřednictvím formuláře do pondělí 18. prosince do 10:00 hodin zodpovědět následující otázku, a pak už jen čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Soutěž skončila! 
Správná odpověď byla za C. Dárkové balení od společnosti Včelco Smolenice vyhrává Dita Kostohryzová, Jaroslav Houška a Klára Jarošová. Gratulujeme!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky rozhovor, medovina, včelovina, soutěž, vánoční trhy, České Budějovice, Země živitelka, Přemysl Otakar II., advent, Zlatý klas a.s., Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Často od zákazníků slýcháme: Tam jsou úplně cítit ty včeličky, říká Lenka Luxíková  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.