Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Café Klub Slavie prošel značnou změnou. Každý si u nás najde svoje, říkají majitelé

Jeden je Smutný, přitom je vysmátý od ucha k uchu, druhý jakbysmet, ačkoliv mají oba práce až nad hlavu. Oblíbený Café Klub Slavie prošel rozsáhlou, především však personální, změnou. A jeho návštěvníci to mohou čím dál více pociťovat. Na svědomí to mají majitelé Otta Kovařík a Petr Smutný, kteří se starají o kompletní chod kulturního centra u řeky Malše. O tom, jak bude například nabitý program v následujících týdnech, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Café Klub Slavie prošel během posledního roku velkou obměnou. Co je nového?
Otta: V podstatě se změnil úplně celý. Ne vizuálně, ne úpravou prostor, ale uvnitř. Obměnil se skoro celý tým. Odešel Lukáš Zahradník a Dave Matějíček. Oba byli unaveni fofrem, co v klubu byl, a možná pociťovali vyhoření. Zůstal Petr Smutný. Pro kluky jsem pracoval externě už pár let, a proto jsme se s Petrem a kluky dohodli, že si vezmu jejich podíl a budeme mít celý klub s Petrem napůl. Petr má na starost chod klubu jako takový, bar, techniku a zaměstnance. Já řeším dramaturgii, propagaci a vše kolem ticketingu. Máme oba kopice práce, ale zatím to zvládáme, uvidíme jak dáme sezonu, která bude hodně našlapaná. Vzhledem k tomu, že s bráchou vlastním agenturu (Chilli Production, pozn. redakce), které se věnuji jako práci číslo jedna na sto procent, Café Klub Slavie je pro mě nejen koníček, ale v podstatě druhý full-time job, na který nedám dopustit.

Petr: Snažíme se stále něco inovovat. Hlavně vyjít vstříc programem co nejširšímu publiku. Každý si tak u nás najde svoje, od rockových koncertů přes elektronickou hudbu až po hudební lahůdky.

Jak změny pocítí pravidelní návštěvníci?
Otta: Obměnili jsme barmanský tým, zaměřili se na trochu mainstreamovější dramaturgii, celý klub dostal větší řád, je profesionální a děláme v podstatě vše pro to, aby se návštěvníci cítili skvěle a mohli si pak užít to, proč vlastně přišli - kulturu. Změnili jsme také kompletní vizuál. Máme nové logo, které značí novou éru klubu. Logo je, ač se to zdá jako oxymoron, retro-moderní. Máme nové barvy, které provází nový web, mobilní aplikaci a veškeré tiskoviny.

Petr: Chceme, aby nás změny posouvaly stále kupředu. Nesnažíme se dělat prvoplánově velké změny, ale přejeme si vytvořit příjemné prostředí pro návštěvníky, aby se k nám rádi vraceli, ať už jde o co nejjednodušší přístup ke vstupenkám, profesionální technické zajištění, příjemnou obsluhu či celkovou atmosféru. Bohužel nemáme nejlepší zvuk ve městě, ale myslíme si, že je nejlepší na celé planetě. (oba velký smích)

Pravidelně pořádáte Central Park Slavie. Jak jste byli spokojeni s jeho letošním průběhem?
Otta: Central Park Slavie je velké téma. Baví nás, naplňuje nás, naplňují nás lidé, kteří chodí na koncerty, ale… Dělat v dnešní době festival pro široké spektrum obecenstva je finančně náročné. Udělat dramaturgicky festival, kde si vystačíme s málem peněz, které dostáváme na akci, která je kompletně zdarma, je velká alchymie. Shánění partnerů je v dnešní době také velké téma. Bojujeme a myslím, že jsme bojovali vítězně. Na festival příšlo zhruba 7 tisíc lidí, což je úchvatné a my za to šíleně děkujeme. Jen tenhle pocit nás žene do dalšího ročníku a snažíme se získat na ročník 2016 více peněz - s dotací 150 tisíc se dá dělat opravdu málo, ale věřím, že bude lépe, protože jména, která nás napadají, jsou parádní.

Petr: Líbí se mi, že s každým ročníkem vzrůstá návštěvnost. Lidé už snad zjistili, že je v centru letní festival s bohatým programem, na který by bylo škoda nepřijít. Doufáme, že nás město podpoří i příští rok a bude se na co těšit.

A co vůbec říkáte na letní kulturní scénu v Budějcích?
Otta: Upřímně? Vezmu jen klubovou scénu, ať nešťourám, kam nemám. Klubů je v Budějcích, ač se to nezdá, jako máku. Čekal bych, že se každý z nich vyprofiluje, ale zdá se mi, že je to spíš, jak se říká, boj o koryta. My jsme naštěstí dramaturgicky rozdílní a máme své publikum, ale aby v jeden den byly žánrově (třeba elektronická hudba) dvě tři stejné akce, mi přijde mrhání potenciálem. Zase se ale všichni uživí, tak je to asi správně. Nevím, nejspíš tomu nerozumím. Jsem rád, že si jdeme vlastní cestou a nestydíme se za to, že jsme „komerční popíci“.

Petr: To je celkem těžká otázka se složitou odpovědí. V Českých Budějovicích se rozhodně koná spousta akcí, jen asi záleží na lidech, jestli si akce najdou a nebudou líní na ně vyrazit.

Koncerty se nyní přesouvají do klubů. Na co se můžou fanoušci těšit v Café Klubu Slavie?
Otta: Na programu se stále pracuje, vměstnat takové množství interpretů, které bychom chtěli, do tak málo dní, je nadlidský úkol. Nicméně začnu jmenovat - 23.října Nebe, 30. října J.A.R., 13. listopadu Prague Conspiracy a Zoči Voči, 14. listopadu Lake Malawi, 20. listopadu Zrní a Korben Dallas nebo 5. prosince Blue Effect. Upozrnil bych ale i na začátek roku! V lednu, přesněji 29., máme parádní záležitost, kterou je comeback Alice s Danem Bártou! A hned po nich přijede 3. února Čechomor! Abych ale dokončil sezonu: 13. února Monkey Business, 20. února Traband, 27. února Vypsaná Fixa, 25. března Buty a na konci března Horkýže Slíže (ladíme přesný datum). Na 16. dubna chystáme Mig 21 a na 22. dubna Krucipüsk. To asi zatím stačí, ne? Aby to vůbec někdo dočetl do konce! (smích)

Petr: Nezapomínej, Otto, také na náš dlouhodobý projekt Gangster Trippin a filmový Festival Černá věž. (úsměv)

To je celkem hodně známých kapel a muzikantů. Jak těžké je obstarat jejich vystoupení?
Otta: Ha! To je dobrá otázka. Někdy je to v klidu a v pohodě. Mají dobrý management a je s nimi skvělá dohoda. Někdy ale jde o šílené utrpení a o nejrůznější dohady o penězích. Některé kapely fakt neznají mezí a je pak těžké v prostoru pro málo lidí jejich koncert uskutečnit. Každopádně nějvětší sranda je, jak se říká, „rider“ kapely. Jde o požadavky na speciální limonády, o ubytování desítek členů realizačního týmu, o požadavky na jídlo, na ručníky… No, jedna velká komedie. Ale letos je to celkem v pohodě a daří se vše celkem hladce.

Petr: V určitých ohledech je to sice náročné, ale na druhou stranu je super potkávat se s tolika zajímavými osobnostmi kulturní scény.

Kdybyste měli doporučit jeden koncert ze všech, které v Café Klubu Slavie do konce roku budou, který by to byl?
Otta: Za mě určitě J.A.R.! Mám je rád!

Petr: Letos je to určitě Blue Effect, nebo Prague Conspiracy. Přesto se ale nejvíce těším na příští rok, až vystoupí Alice s Danem Bártou.

Foto Tomáš Jarolím

Štítky Petr Smutný, festival, koncert, hudební skupina, Malše, peníze, Dan Bárta, České Budějovice, kulturní dům, Monkey Business, Mig 21, Vypsaná fiXa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Café Klub Slavie prošel značnou změnou. Každý si u nás najde svoje, říkají majitelé  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.