Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

After Rain: Hudba pro nás nemá hranice

V Budějcích už delší dobu funguje zajímavý studiový projekt, ve kterém působí zkušení muzikanti z kapel jako Dark Angels, Carpatia Castle nebo Avenger. Určitý věhlas už si tato parta dokázala získat jak v České republice, tak v zahraničí, především v Rusku. Letos jim vychází nové CD a v plánu toho mají daleko více. Na otázky odpovídala zpěvačka Veronika Seidlová.

Jak byste charakterizovala hudbu AfterRain?
Hudba After Rain je charakteristická svou melancholií, smutkem, náladovostí, ale také zvuky nástrojů a uměním gradace napětí. Pokud bych měla připravit určitou škatulku hudebních žánrů, byl by to pak doom metal.

Krom After Rain hrajete i v jiných kapelách. Dá se to skloubit?
Mou hlavní kapelou je Carpatia Castle. After Rain nikdy vlastně ani kapela nebyla, je to celou dobu studiový projekt několika hudebníků, takže skloubit to jde opravdu dobře. Já začínala s country, pak jsem přešla do rocku, heavy rocku, metalu, gothic rocku a když mě Vašek Votruba, který je hlavním skladatelem After Rain, oslovil na nazpívání jeho projektu, byla to pro mě spíše výzva vyzkoušet si úplně jiný formát zpěvu. Byl to pro mě hudební směr, který jsem nikdy neposlouchala a musela jsem se vžít do nálady skladeb, abych je uměla dobře zpěvově vyplnit a nenarušit tak celkovou atmosféru.

Vychází vám nová deska. Na co se na ní můžeme těšit? Kdo ji vydá?
Nová deska The Funeral Marches je v pořadí již čtvrtou řadovkou After Rain. Můžete se těšit na prvky ambientu a na prolínání s dalšími hudebními styly. Zároveň je to samozřejmě stále velmi metalová záležitost, i když možná ne tak tvrdá jako předešlá The Sound Of War. Oproti té mám zároveň větší prostor, dá se říct, že je tentokrát postavena hlavně na ženském zpěvu, takže trošku vymizely blackmetalové elementy, které byly pro předchozí dvě desky specifické. Deska vyjde v dohledné době u slovenského labelu Metal Age, který má dlouholetou tradici a velké zkušenosti. Spolupráce s Metal Age si velmi vážíme, jednoznačně je to pro nás další posun. Myslím si, že ta deska si to zaslouží, i když to samozřejmě posoudí až posluchači.

Podpoříte desku také videoklipem?
Ano, natočili jsme videoklip ke skladbě February 24, 1989. Video nabízí určitý příběh, obrazy, postavy, ale nebudeme říkat, o čem přesně je, protože bychom byli rádi, aby si ho každý mohl vyložit po svém a vtisknout mu svůj vlastní prožitek. Chtěla bych tímto poděkovat Vaškovi Trnkovi, který se postaral o režii a kameru, za skvělou spolupráci!

Kdy se na něj můžeme těšit?
Už je venku.

Přesto, že už máte za sebou tři alba, stále jste ještě neodehráli žádné koncerty. Proč? Jak bez koncertů oslovujete nové fanoušky?
Jak jsem zmínila, After Rain byl několik let čistě studiový projekt, který neměl ambice pro živá vystupování. Ta muzika je chvílemi natolik komplikovaná a postavená na atmosféře, že je složité ji prezentovat naživo. Zároveň je otázkou, zda je tady dostatek posluchačů, kteří ještě chodí na koncerty a zároveň tento styl, jenž je svým způsobem minoritou, dokážou ocenit. Přesto jsme si ale na začátku letošního roku řekli, že na podzim uděláme miniturné, kterým podpoříme novou desku The Funeral Marches. Měla to být zkouška, jak budou naše skladby naživo znít. Jelikož nás ale na poslední chvíli potkaly změny v sestavě a zároveň jsme bojovali s některými organizačními problémy, rozhodli jsme se koncerty odsunout na příští rok. Uvidíme, zda půjdeme cestou klubových akcí, nebo nějakého festivalu. V tuto chvíli těžko říct.

Takže se z vás stane „klasická“ kapela?
To určitě ne. After Rain je studiový projekt a v této pozici je mu dobře. Není třeba z toho dělat standardní koncertní kapelu, ztratili bychom tím punc „něčeho zvláštního“. Vlastně se dá říct, že After Rain nemají stylové hranice, nikdy nevíme, jak bude znít další deska. Klidně může být čistě ambientní - zpěv, klávesy, saxofon. Proč by ne... Živé koncerty by nás svazovaly, museli bychom začít myslet jinak, měli bychom už určitě mantinely. A ty my nechceme...

Vaše desky se dají koupit v distribučních sítích v Rusku, Německu, Francii... Dá se říct, že je pro vás prioritou spíše zahraničí?
Nechci říct prioritou... Spíš to bereme tak, že pro nás hudba nemá hranice. Nerozlišujeme fanoušky na Rusko, Francii, Českou republiku. Faktem ale je, že největší odezvu máme z Ruska, kde se o distribuci předchozích desek postaralo hned několik poměrně vlivných žánrových labelů. Ale i u nás si postupně budujeme fanouškovskou základnu, myslím, že můžeme říct, že máme i dobré kritiky, takže je všechno na dobré cestě. Nová deska u Metal Age, nový klip, to vše jsou milníky na naší cestě.

Novinka teprve vychází, ale už před časem jste mluvili o tom, že pracujete na dalších skladbách. Dočkáme se tedy i v budoucnu další řadové desky?
Jednoznačně ano a věřím, že ne jen jedné. (úsměv) V této chvíli Vašek dodělává hudební základ další řadovky, takže předpokládám, že koncem roku už začneme zase naplno pracovat. V této chvíli mohu jen říct, že poslední dvě desky jsou koncepční a v tomto trendu hodláme pokračovat i nadále.

Autoři

Štítky hudební skupina, projekt, Rusko, koncert, České Budějovice, Česko, Avengers, rock, Francie, Německo, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

After Rain: Hudba pro nás nemá hranice  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.