Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je čas, aby už Motor postoupil, ví Václav Prospal

Českobudějovický rodák a odchovanec Václav Prospal se rozpovídal o třítýdenním kempu, který strávil se svým týmem Tampa Bay Scorpions právě v jihočeské metropoli, konkrétně v Hokejovém Centru Pouzar. A samozřejmě se nezapomněl zmínit ani o Motoru, který je stále jeho srdcovou záležitostí.

Václave, kdy Vás napadlo, že vezmete kluky do Čech?
Myšlenka přišla v době, kdy se nám podařilo vyhrát šampionát Spojených států. Ta sezona, kterou jsme odehráli, byla naprosto skvělá. Opravdu jsme byli hodně úspěšní. I když nám to ze začátku skřípalo, tak se pak kluci sehráli. Bylo to jen díky tomu, že makali tak, jak měli, chodili na tréninky a byli za to odměněni. A po takovém úspěchu jsem si říkal, jak bychom nás mohli posunout dál, kde bychom mohli najít správnou konfrontaci. Napadla mě Česká republika, protože se to tu s mládeží dělá relativně dobře a je tu možnost tréninku i přes léto. Takové možnosti ve Spojených státech nejsou a v létě tam neprobíhá žádná společná příprava.

Jak se k tomu stavěli rodiče dětí?
Domluvit samotnou akci bylo to nejjednodušší, ale přesvědčit rodiče, že to je správná akce, že to není jenom o hokeji, ale také o poznání jiné kultury, bylo složité. Říkal jsem jim, že to kluky obohatí. Podívají se do Evropy a zjistí, jak se hokej dělá taky někde jinde.

České Budějovice byly první volba?
Samozřejmě. S celou rodinou tu vždy trávíme léto. Já tu hokejově vyrůstal a díky stávkám v NHL jsem měl možnost si tu zahrát. Hokejové zázemí je tu skvělé. Navíc teď tu vyrostla nová hala od pana Pouzara. Pak už bylo na mně, abych to vše obvolal a zařídil. Hlavně aby nebyly problémy s kabinou, s ledem a podobně.

Vy bydlíte na Hluboké. Využívali jste i tamní sportoviště?
Ano, využívali jsme je poměrně dost. To také bylo naprosto skvělé. Jediné, co nás brzdilo, tak to byly ty extrémní teploty.

Cestovali jste s týmem po České republice?
Cestovali jsme poměrně dost. Byli jsme na raftech, prohlédli jsme si Český Krumlov i České Budějovice samozřejmě. Byli jsme také v Praze, kam jsme odjeli po zápase v Táboře. Máme za sebou také turnaj v Chomutově. I když celý kemp byl hlavně o hokeji, tak kluci toho stačili poznat dost.

Jak velké byly tréninkové dávky?
Kluci měli za 23 dní trénink téměř každý den. Jen tři dny měli volno. Makali vážně dost. První týden jsme neměli zápasy, tak jsme vždy ráno šli na led a odpoledne na hřiště. Za celou tu dobu, co jsme tady, jsme sehráli jedenáct zápasů, což je obrovské množství. A hlavně to vše, co jsme dostali za peníze tady, bychom v Tampě nikdy nedostali. Tady zaplatím za hodinu a půl ledu v přepočtu 140 dolarů, zatímco v Tampě by to bylo přes 400 dolarů. Rozdíl je opravdu obrovský.

Jak jste spokojený s průběhem kempu?
Jsem moc spokojený. Začali jsme s Budějovicemi a prohráli jsme. Poté jsme se zlepšili a najeli na vítěznou vlnu, i když je pravda, že jsme hráli proti relativně slabším týmům, než byly Budějovice. Přizpůsobili jsme se místnímu typu hokeje. Vyvrcholením celého kempu byla naše pozvánka na turnaj do Chomutova. Byl velmi kvalitně obsazený. Startoval tam Chomutov, Plzeň, Hradec Králové, České Budějovice a my. Což jsou týmy z horní poloviny tabulky mladšího dorostu.

Jak jste dopadli?
Dva zápasy jsme vyhráli a dva prohráli. Celkově jsme obsadili třetí místo. Ale ti kluci, kteří tu jsou, tak nehrají nejvyšší soutěž v USA. Co mě ale nejvíce jako trenéra těší, je to, že to ti kluci tady nezabalili. Prohráli první dva zápasy, ale pak se neskutečně zvedli. Ukázali charakter, srdíčko a nakonec z toho bylo krásné třetí místo.

Plánujete nějaký kemp v České republice i v příštím roce?
Ne. Tohle byla speciální cesta. Největší problém byl sehnat veškeré finance. Je to 50 tisíc dolarů a víc. Jen samotné letenky stály 34 tisíc dolarů. Stojí to neskutečný balík peněz, který se nedá sehnat každý rok. Je to finančně náročné pro všechny rodiče. Ti kluci, co jsou tady, jsou ze všech sociálních tříd.

Sledujete stále budějcký hokej?
Samozřejmě, že sleduji. Výsledky pořád sleduji a jsem v kontaktu s různými lidmi z vedení. I s klukama jsme navštívili jeden zápas. Zrovna hrál Motor s Pardubicemi. Takže jsem rád, že jsem to mohl klukům ukázat a že se mohli podívat, jak se tu hraje dospělý hokej. Strašně přeju Motoru, aby se vrátil zpět, ale bude to hrozně těžké. Nechci být špatným prorokem, ale bude to rok od roku těžší a teď je čas na to, aby Motor zvítězil a postoupil.

 

Autoři

Štítky Madeta Motor České Budějovice, Václav Prospal, hokej, Česko, USA, Piráti Chomutov, trénink, Tampa Bay Lightning, léto, National Hockey League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je čas, aby už Motor postoupil, ví Václav Prospal  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.