Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nerad odmítám lidi, ale den má bohužel jen 24 hodin, říká budějcký trenér Dominik Kodras

Na trénování "obyčejných lidí" už mu nezbývá čas. Spolu se svým týmem se plně věnuje profesionálním sportovcům. Pod rukama už mu prošla taková jména jako Jirka Novotný, Milan Gulaš, Tomáš Sivok nebo Roman Will. I když je budějčák Dominik Kodras na první pohled sympaťák, v posilovně z něj jde strach. Výsledky se pak ale zaručeně dostaví.

Dominik se před pár dny vrátil z Ameriky. „Byl jsem tam dá se říct pracovně. V Kanadě jsem loni na semináři potkal fajn lidi, kteří dělají to samé co já. Oslovili mě a díky tomu jsem získal stáž. První byla v Arizoně u trenéra profesionálních hokejistů. Měl jsem možnost trénovat Austona Matthewse, jeden z top tři hráčů NHL, jednička draftu 2016, superstar, jeden z nejlépe vydělávajících hokejistů, kde bylo skvělý pozorovat, jak tihle kluci makají. Pak jsem byl v Detroitu, kde má můj kolega tréninkové centrum, kam dochází hlavně profesionální fotbalisti a fotbalistky,“ popisuje Kodras.

Rozdíl v trénování českých a amerických sportovců je prý obrovský. „V Americe jsou v přípravě daleko před námi. A myslím, že bude ještě dlouho trvat, než je doženeme. Tam je opravdu vidět, že i když je tam většina sportovců extrémně talentovaných, ví, že musí makat, aby dostali angažmá. Starají se o sebe, investují do sebe, protože ví, že se jim to několikanásobně vrátí,“ vysvětluje a dodává: „Ale díky tomu, že někteří mladí trenéři u nás jezdí do zahraničí a učí se tam, se už i tady dají najít kluci, kteří se té sportovní přípravě věnují. Ale je jich pořád málo.“

Trénování „obyčejných lidí“ už se Dominik v podstatě nevěnuje. Není na to totiž čas. Celou kapacitu mu zabírají profesionální sportovci.  „Je mi hrozně nepříjemný, když musím odmítat lidi. Ale den má jen 24 hodin. U nás už to funguje tak, že ti kluci (profesionální sportovci pozn. redakce) si to mezi sebou řeknou a na základě toho nás pak vyhledávají další a další,“ vysvětluje situaci. „Sport mi byl vždycky hrozně blízký a práce s těmi sportovci je prostě nejvíc co může být. Oni chtějí sami, je nemusíš nutit a jdou tam stranou ty věci, které řeší obyčejná populace,“ vysvětluje, proč se rozhodl věnovat zrovna profíkům.

Dominik Kodras


Narodil se v Českých Budějovicích. Trénování se věnuje přes čtyři roky, zhruba rok se věnuje profi sportovcům. Rukama mu prošli například Jiří Novotný, Milan Gulaš, Roman Will, Jiří Kladrubský, Jindřich Staněk, Nicolas Penner, Josef Talafous, Martin Michek, Lukáš Pokorný, Petr Kváča, Luboš Rob, Dominik Kubalík, Jan Růžička, Tomáš Egert, karatisté z TJ Karate ČB, jednotlivci z AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, HC Motor, SK Dynamo, medailista z evropského šampionátu v powerliftingu Martin Prokop a další. Je trenérem pro hráčskou hokejovou agenturu ALVO Sports.

Aktuálně služby Dominika a jeho týmu vyhledávají nejvíce hokejisté. „V hokeji je totiž zakořeněný, že cvičení je obrovskou součástí toho sportu. U fotbalu to třeba tak ještě není, i když jsem hrozně rád, že hodně kluků z Dynama už k nám taky chodí,“ říká.

Se sportovci se zaměřuje především na sportovní výkon. Každý má jiné problémy, někde je limitujícím faktorem vysoké množství tuku, jindy zase zdravotní problémy. Nedílnou součástí je podle Kodrase ale také psychika. „Jakmile jsou kluci třeba rychlejší, obratnější, víc si věří a ty výkony jdou nahoru. Ale znám i spoustu lidí, kteří byli maximálně fyzicky připravení a nedokázali uspět, protože je limitovala hlava. Proto si myslím, že sportovní psychologie je důležitou součástí sportu. V zahraničí už je to úplně normální a myslím, že brzy to začne být i tady. Trénuji třeba i lidi z TJ Karate a ti už mají svého psychologa,“ popisuje.

S klienty pomáhají Dominikovi Kamil Hejdušek, Martin Held a David Skřivánek. „Aktuálně ukončujeme přípravu kluků, Milana Gulaše, Romana Willa, Petra Kváči, Luboše Roba, Jana Růžičky, Lukáše Pokorného, kteří teď budou odjíždět do svých klubů. Odjel Nicolas Penner, pak nás čeká příprava inseason plánů. A samozřejmě se chystáme na další semináře a stáže. Někteří kluci odjíždějí do zahraničí, takže pokud bude třeba, vyrazíme za nimi i tam,“ uzavírá Dominik.

Foto

Štítky Dominik Kodras, trénování, fitness, sport, trenér, Roman Will, Milan Gulaš, Jiří Novotný, Tomáš Sivok, hokejista, Amerika, HC Dynamo Pardubice, Lukáš Pokorný, Luboš Rob

Nerad odmítám lidi, ale den má bohužel jen 24 hodin, říká budějcký trenér Dominik Kodras  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.