Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Se Zdeňkem Pohlreichem o Ano, šéfe! , knedlících i vegetariánech

 
neděle, 14. dubna 2019, 09:57

Zdeněk Pohlreich, hvězda české gastronomie, který se mezi českými televizními diváky proslavil hlavně díky pořadu Ano, šéfe! loni ukončil jeho natáčení. Na to, jestli se mu po oblíbené show nestýská a na spoustu dalších věcí se ho zeptala redaktorka Drbny.

Nechybí vám oblíbený gastro pořad Ano, šéfe?
Nemůžu říct, že by mi to chybělo. Mám teď víc času a myslím, že jsem se zbavil pocitu, že setrvačností dělám něco ze zvyku. A jak to tak bývá, když člověk přestane něco dělat, zapomínáte na to špatný a pamatujete si jen to dobrý. Jsem přesvědčený, že jsem se rozhodl dobře.

Jak vnímáte vývoj české gastronomie?
Nejsou současná tradiční jídla v ohrožení? Podle mě určitě jsou. Tyhle jídla tu budou, dokud je někdo bude chtít jíst. Ale nemyslím si, že je to nějaká obrovská škoda. Když jsem začínal, panoval takový ten názor, že co není český, není dobrý. Myslím, že už všichni pochopili, že to, že je jídlo české, neznamená, že je zákonitě dobré. A že to bude někoho bavit do nekonečna. Myslím, že člověk si má vybírat, na co má náladu. Ta knedlíková kuchyně se určitě bude postupně vyvíjet a modifikovat.

Jaký je váš názor na bistra, kterých v Česku přibývá?
Záleží, co bereme jako bistro. Já osobně miluju koncept klasickýho francouzskýho bistra. To je alfa omega nejen francouzský, ale určitě celkově evropský kuchyně. Osobně sice dávám přednost bistrům se servisem, než místům, kde mi jídlo podají přes pult, ale rozumím tomu. Jídlo se stává přímější a jednodušší, to jde s dobou. Když to přeženu, tak každá gastronomie je tak dobrá, jak dobrá jsou bistra a taková skupina restaurací.

Raw strava je absolutní omyl

Určitým moderním trendem je v poslední době vegetariánství a veganství, jaký na to máte názor?
Trend je podle mě něco, co vydrží rok nebo dva. Vegetariáni a vegani? Proč ne, když to někoho baví. Ale jako obchodní záměr to je podle mě riskantní, protože jeden rok je něco zdravé a za rok se objeví zas něco jiného. Úplně k smíchu mi jsou takové ty výkřiky, kolik produkují krávy skleníkových plynů. To je komedie. A raw food je podle mě úplný omyl. Ale bezmasá jídla jsou fajn. Myslím, že je to zpestření nabídky, ale nikdy to nepřevládne.

Hodně se také mluví o regionálních potravinách, zaměřujete se na ně i vy, když si doma vaříte?
Mluví se o tom, ale já si dovolím možná kacířskou myšlenku, že je to jedno. Pro mě není důležité, zda potravina pochází od francouzského, německého nebo českého farmáře. Podle mě to je v podstatě marketingový tah. Podle mého je podstatné, aby to člověku chutnalo a čert vem, odkud to je.

Napsal(a) Denisa Albaniová
 


 

Kam dál?

Den s paličem v krematoriu: Jednou tady bude viset cedulka i s vaším...

neděle, 7. dubna 2019, 20:07

O smrti ví víc než kdokoliv jiný. Dejme si ale ruku na srdce, kdo z nás přemýšlí o tom, co s námi bude poté, co naposledy...

Kapela Pilot Season se po Andělech rozpadla, její srdce se nyní snaží...

neděle, 31. března 2019, 08:13

Na konci uplynulého roku zaznamenala jihočeská kapela Pilot Season svůj dosavadní kariérní vrchol na české scéně. Objevila se...

(NE)OBYČEJNÍ: Vařit pivo může jen opravdový srdcař, říká obchodní...

čtvrtek, 28. března 2019, 19:34

Češi jsou národem pivařů. My jsme s budvarským obchodním sládkem Alešem Dvořákem doslova nakoukli pod pokličku vaření piva. Tento...

Nejhorší, co můžete v kampani říkat, jsou vlastní názory, vzpomíná...

úterý, 26. března 2019, 20:36

Ani více než rok po neúspěšné kandidatuře na úřad prezidenta republiky nelituje pětasedmdesátiletý Vratislav Kulhánek této...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Do ochranné budovy kolem reaktoru nahnali 45 tun vzduchu. Temelín tak prošel bezpečnostní zkouškou

Ochranná budova kolem reaktoru splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní zkoušky, kterou dnes ráno na odstaveném prvním bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín.

Plzeň vybavila vyřazenými počítači učebnu pro chudé děti v Keni

Plzeň darovala přes 70 vyřazených funkčních počítačů, komponenty pro datovou síť, kabely, flash disky a sluchátka do Keni. Poslouží komunitnímu centru Ostrov Naděje, které se stará o 500 dětí a studentů z velmi chudých poměrů. Centrum vybudovala obecně prospěšná společnost Centrum Narovinu, jejíž aktivity sahají do roku 1995. Díky počítačům z Plzně mohla vzniknout zcela nová učebna, informovala ČTK mluvčí magistrátu Eva Barborková.

PRŮZKUM: Šlehání pomlázkou není příjemné pro tři pětiny žen

Tradici, kdy muži šlehají ženy pomlázkou, si užívá a ráda se nechá vyšlehat necelá třetina žen. Naopak třem pětinám není tato tradice příjemná, ale "přežijí to". Necelá desetina žen pak na sebe nenechá sáhnout. Naopak muže šlehání pomlázkou baví, že je to "fajn tradice" míní 57 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Behavio, kterého se zúčastnilo 245 mužů a 255 žen.