Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pokud postoupíme, půjdu se s hráči vykoupat do kašny. Je to tradice, směje se trenér Dynama

Hráči Dynama České Budějovice si po výhře v posledním utkání upevnili svou pozici prvního týmu celé soutěže. Díky zaváhání soupeřů se jejich náskok zvýšil již na sedm bodů a na jihu Čech začíná jít pomalu do tuhého. Do konce sezony sice zbývá ještě deset kol, ale tabulka, a hlavně výkony Dynama v jarní části sezony dávají tušit, kdo je v tuto chvíli největším favoritem na postup. Trenér David Horejš se ale snaží zůstat nohama pevně na zemi a nechce nic ponechat náhodě. Ví, že to nejtěžší jeho tým teprve čeká. Jako bývalý hráč Dynama a jihočeský patriot pro celý klub a jeho úspěchy na hřišti dýchá. Jestli se mu jeho mise s návratem do nejvyšší soutěže podaří zjistíme už v následujících týdnech. A kdo ví, třeba se sejdeme u kašny na náměstí.

S výsledky jste na jaře určitě spokojený, ale co předvedená hra na hřišti? Jste s ní spokojen, nebo tam vidíte nedostatky?
Samozřejmě bychom chtěli ještě něco zlepšit. Proto s klukama hodně mluvíme a ty zápasy rozebíráme. Výsledky jsou zatím velice dobrý, ze čtyř zápasů jsme dokázali čtyřikrát vyhrát, ale na hře se dá něco zlepšovat neustále a tomu se věnujeme každý den v tréninku.

V tuto chvíli to vypadá, že v týmu vše funguje a panuje zde dobrá atmosféra. Důkazem může být i obrat v utkání s Brnem ve druhém poločase. Souhlasíte s tím?
Dá se to tak říct. Ten tým se tu buduje delší dobu a když jsme to v létě, a i v zimě skládali, tak jsme chtěli charakterově dobrý kluky. Já jsem samozřejmě rád, že teď ta pohoda v šatně je a doufám, že vydrží co nejdéle. Je to vidět i v zápasech. Například ten zmíněný zápas s Brnem, kdy ten výsledek byl nepříznivý, ale nás to nepoložilo a dokázali jsme to otočit. Samozřejmě nám v tom zápase pomohli i diváci, kteří byli skvělí. Jsem moc rád, že pomalu začínají na ten stadion opět chodit.

Na tiskové konferenci před začátkem sezony, a i v její polovině, jste byl zdrženlivý ohledně cílů, které chcete naplnit se zdůvodněním, že si chcete zachovat úctu ke svým soupeřům. Při pohledu na aktuální tabulku mě napadá, jestli byste už nemluvil trochu odvážněji?
U mě se nic nemění. My k těm soupeřům, kteří jsou pod námi, máme obrovský respekt a víme, že mají ohromnou kvalitu. Samozřejmě jsme rádi, že jsme dokázali v těžkém zápase v Ústí využít zaváhání toho soupeře, ale nevznášíme se nikde v oblacích a víme, že ještě není hotovo.

V neděli vás čekají Pardubice, které na jaře ještě neprohrály. Jak se na ně připravujete a co od zápasu očekáváte?
My se samozřejmě vždy připravujeme na toho konkrétního soupeře. Víc se ale soustředíme na vlastní výkon. Teď nás čeká nepříjemný soupeř. Mužstvo velice zkušené a kvalitní, které nás na podzim dokázalo porazit. Ale já často říkám, že v lize není jednoduchý soupeř. Věřím ale, že tu sílu na to máme a vždy to bude o tom, jak dobře se na ten zápas připravíme. Chceme teď doma potvrdit ty body, které jsme přivezli z Ústí a věřím tomu, že dokážeme Pardubice zvládnout.

Když byste se podíval na týmy v tabulce pod vámi, tak koho považujete za největší hrozbu a nejvíc favorizujete do závěrečných bojů?
Tam je to jasně dané. Jihlava i Hradec se netají tím, že chtějí postoupit a určitě ani Brno ještě neřeklo poslední slovo. Před sezonou to byl jeden z největších favoritů a myslím si, že se o to ještě budou chtít poprat.

Do každého ze zápasů na jaře teď nastupujete prakticky se stejnou základní jedenáctkou. Řídíte se pravidlem, že vítězná sestava se nemá měnit, nebo do ní jen nerad saháte?
Takhle to neřešíme. S realizačním týmem vymýšlíme, jaký hráč se nám tam vždy typologicky hodí. Před zraněním hrál Dan Mareček, místo něj nastoupili jiní. Teď tam do toho vletěl Roman Wermke, takže bych neřekl, že se to netočí. Samozřejmě, že tu máme nějakou kostru týmu a na nějakých místech to zůstává stejné. Každý je tu ale srozuměný se svou úlohou a víme, že když tam naskočí do toho zápasu někdo jiný, tak je určitě schopný to zvládnout.

Dostanou ještě letos příležitost i nějací mladíci z dorostu, nebo vzhledem k důležitosti závěru sezony už k tomu nebude moc šancí a budete raději nasazovat zkušenější hráče?
Když na to ten mladý bude mít, tak bude hrát. U mě nerozhoduje, jestli je hráč mladej nebo starej, ale jestli je dobrej nebo špatnej.

S posilami ze zimní přestávky jste spokojený nebo s někým panuje nespokojenost?
U Dana Marečka mě hrozně mrzí to zranění, protože je to charakterově výbornej kluk a na pozici šestky nám tam perfektně zapadal. Potom přišel Láďa Martan, zkušený křídelník, co už má něco za sebou a zatím vypadá velmi dobře a má co nabídnout. Pak je tu Lukáš Provod a ten zatím ve všech zápasech potvrzuje, proč jsme ho chtěli. Velice dobrý hráč a pro nás nesmírně důležitý.

Vrátil bych se ještě k případu Elvis Mashike. Co se vám honilo hlavou, když přišla zpráva, že odchází do týmu Žižkova?
Bylo to jeho rozhodnutí a já se k tomu nerad vracím. Myslím si, že ten důvod, proč tu nechtěl hrát byla ta konkurence tady, které se zalekl, a ne že by mu to nedovolilo sebevědomí. My jsme tu nastavený tak, že žádný hráč není víc než tým, ale on řešil jen sebe a koukal na svoje ego. Takže vůbec nebrečím nad tím, že tu není, protože my tady takové hráče nechceme.

Může někdy v budoucnu nastat situace, že byste ho měl v týmu, nebo už k vám má dveře zavřené?
Já mu určitě přeju, ať se mu daří. Mám ale rád hráče, kteří dokážou dát svoje ego stranou ve prospěch týmu a on takový typ není, proto bych ho teď do týmu určitě nechtěl.

V Českých Budějovicích teď odehrála svůj zápas reprezentační dvacítka proti Nizozemsku. Jak se vám ten zápas líbil a vyhlédl jste si tam nějakou posilu do týmu?
Vyhlédl, z Holanďanů by se nám určitě někteří líbili (se smíchem). Naši to měli v tom zápase těžký, protože hráli proti soupeři s nesmírnou kvalitou. Některé i sledujeme, třeba Lukáš Pfeifer je náš odchovanec, který teď hraje za Táborsko. Já těm klukům fandím a utkání se mi moc líbilo z obou stran, i když teda Holanďani potvrdili, že tu kvalitu mají velkou.

Čeho byste rád s týmem Dynama v budoucnu dosáhl? Jaké jsou tady vaše cíle a sny?
Já jsem rád, že jsem si mohl kolem sebe utvořit realizační tým, se kterým se mi perfektně pracuje, a myslím, že je to i vidět. Šli jsme do toho hlavně s tím, že chceme přilákat na stadion diváky atraktivní hrou. Chceme hrát fotbal, který bude mít takovou kvalitu abychom ty soupeře přehrávali, což si myslím, že se nám poměrně daří. Jinak ten cíl tu je, já to teda nechci zakřiknout, ale všichni bychom se chtěli vrátit do nejvyšší soutěže.

Co nějaký osobní cíl na vaší trenérské dráze?
Já takhle dopředu nekoukám. Teď jsem šťastný za to, že jsem tady tu možnost dostal, že můžu pracovat s kádrem, jaký tady je, a ta práce mě neskutečně baví. Díky lidem, co tady pro ten klub pracují, hráčům, a i realizačnímu týmu zase dostává Dynamo ve městě nějaký zvuk, a to mě nesmírně těší. Ta zpětná vazba od lidí, kdy přijdou z fotbalu a řeknou, že jsme hráli dobře a že přijdou znovu, to je pro mě zatím ta největší odměna.

Pokud se vám podaří postoupit, půjdete se také s hráči vykoupat do kašny?
Jestli to zvládneme, tak určitě. Už je to tady taková tradice. Zažil jsem to jako hráč a chtěl bych to zažít i jako trenér (zakončuje rozhovor s úsměvem).

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Dynamo, rozhovor, David Horejš, fotbal, kašna, soutěž, SK Dynamo České Budějovice, Česko, Brno, jaro, Pardubice, Lukáš Provod, Nizozemsko

Pokud postoupíme, půjdu se s hráči vykoupat do kašny. Je to tradice, směje se trenér Dynama  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.