Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Basketbal bez nohou a kroků? I to se dá. Na vozíku. Sport, který dává dohromady svět zdravých a postižených, se usazuje v Budějcích

Basketbal na vozíku, jehož pravidla se od běžného basketbalu téměř neliší, ale při kterém není slyšet pískání bot při kontaktu s palubovkou, protože se jí nohama nikdo nedotýká a míč se chvílemi vozí na klíně hráčů, se usazuje v Českých Budějovicích. A to díky hendikepovaným sportovním nadšencům, kteří založili pod křídly klubu Tigers tým, a věnují se sportu, který dává dohromady svět zdravých a postižených. Zatím by je člověk spočítal na prstech jedné ruky, ale už vyrazili i na turnaj. Pořád pilně trénují. A hledají další parťáky pod vysoké koše.

Začalo to všechno pozvánkou na kemp České asociace basketbalu na vozíku, který vedl zkušený reprezentační kouč Jaroslav Menc. Akce pro nováčky byla jako ušitá pro trojlístek z jihu Čech, Adama Šimonka, Ivana Nestávala a Jan Hermana. Byli totiž basketbalem doslova nepolíbení.

„Kemp byl pro nováčky, kteří nemají s basketbalem vůbec žádnou zkušenost. A nás basket chytil natolik, že jsem si s Ivanem řekli, proč ho nehrát také v Českých Budějovicích. Byli jsme už tři a věděli jsme, že florbal vozíčkářů s námi hrají další dva kluci, kteří se už basketbalu věnovali a mají s ním zkušenosti. Rozhodli jsme se tak založit tým. A zároveň nás napadlo, protože víme, jak skvěle funguje spolupráce hendikepovaných a zdravých florbalistů u Štírů, že to uděláme podobně. A domluvili jsme se s Tigers, plácli jsme si s Tomášem Hejpetrem,“ popsal jeden ze zakladajících členů týmu basketbalu na vozíku Adam Šimonek.

Letos pravidelná soutěž ještě neklapla

To vše se odehrálo letos na jaře a vizí zakladatelů týmu v Českých Budějovicích bylo zapojit se do české pravidelné soutěže. To se ale zatím nepovedlo. „Nevěřili jsme si na to hlavně z kapacitních důvodů. Každý z hráčů má ještě další sportovní aktivity a mohlo by se tak stát, že by nás na zápas odjelo třeba jen pět. A to jsme nechtěli. Proto jsme tenhle plán odložili,“ vysvětlil Šimonek, který sám také hraje závodně florbal a věnuje se také plavání a volejbalu.

A tak se odrazovým můstkem pro další činnost basketbalového týmu stal turnaj v Pardubicích, kde hráči českobudějovických Tygrů poprvé okusili závodní atmosféru a poznali, že basketbal na vozíku je i poměrně tvrdým sportem. Bez ohledu na svoje hendikepy totiž hráči do sebe tvrdě zajíždí vozíky, občas zákeřně faulují, a vůbec jim nevadí, když spadnou. Nedělá jim to žádné problémy. Díky speciální konstrukci vozíků se dokážou zvednout bez problémů a bez cizí pomoci.

„Ale to k basketu patří, tohle nám vůbec nevadí. Naopak, je skvělé, že má hra náboj, že je to bitva. Horší je se trefit do toho koše z vozíku, je to fyzicky i technicky mnohem náročnější než, když hráč stojí na nohách a pomáhá si tak celým tělem při hodu,“ podotkl Adam Šimonek.

Podle něj se pravidla hry vozíčkářů od běžného basketbalu zase tak moc neliší. Hraje se se standardním vybavením a na stejné palubovce, ani koše nevisí níž. Liší se ale třeba posuzování faulů. Nepíská se přerušení driblingu a jinak se posuzují kroky. Jako krok se počítá zabrání rukama do obručí kol vozíku. Mimochodem to zabírání rukama do kol vozíku je to, co basketbalisty stojí nejvíc energie. I proto nestřílí tak přesně jako zdraví hráči. Někdy na to už prý nezbývá energie.

Na turnaji v Pradubicích českobudějovičtí Tygři sbírali hlavně zkušenosti

Českobudějovičtí Tigers na turnaji v Pardubicích, kde se sešlo pět českých mančaftů skončili předposlední. „Vyhráli jsme jediný zápas, a to s Prahou, která je na tom podobně jako my, Také tam začínají,“ vysvětlil Šimonek. Jihočeští basketbalisté měli v utkání s Pražany navrch i proto, že pohyb po hřišti mají zvládnutý z florbalu. Turnaj byl pro oba týmy přínosem. V tréninku si nevyzkouší zápasové nasazení a atmosféru a nemohou si zažít hru pět na pět.

Tygrům z Českých Budějovic nevzalo pardubické umístění v žádném případě vítr z plachet. Naopak. Nakoplo je. „Basket na vozíku nás začal bavit ještě víc. Pardubický turnaj, to byla cenná zkušenost, zjistili jsme tam, že basket na vozíku je právě ten sport, který nás naplňuje, a který chceme dělat. Baví nás, je to rychlý a zábavný sport a celosvětově se jedná o mnohem větší sport, než jakým je florbal. Je to něco nového a chceme se zlepšovat,“ tvrdil zakládající hráč basketbalu na vozíku v Českých Budějovicích.

V Pardubicích za Tigers nastoupil i bývalý reprezentant v basketbalu a současný ve florbalu Zbyněk Sýkora. „Patří mu obrovský dík za to, že nás už delší dobu učí basketbal hrát a tlačí nás dopředu. Dělá toho opravdu strašně moc, trénuje, politikaří, hraje, pracuje. Má zkušenosti a tak na něj padla role hrající trenéra," dodal jedenadvacetiletý Adam Šimonek, který toho, i přes své zdravotní postižení, také stíhá hodně. Kromě aktivit, které se většinou točí kolem sportu, ještě studuje vysokou školou ekonomickou.

Tým Tigers potřebuje další hráče

Českobudějovičtí Tygři na vozíku trénují každou neděli odpoledne v tělocvičně Základní školy v Kubatově ulici. Makají na sobě, chtějí se stále zlepšovat. A Adam Šimonek ví, že pokud se českobudějovický tým basketbalistů na vozíku chce posunout dál, nepůjde to bez rozšíření hráčského kádru. Většinu hráčů dosud oslovili ze Štírů, florbalistů vozíčkářů. Potřebovali by ale zapojit víc lidí, a tak zvou nové zájemce. Basket mohou hrát zdraví i hendikepovaní.

„Pravidelně trénujeme a nabalují se na to další kluci, kteří by ten sport jinak třeba ani nevyzkoušeli. Jak už jsem řekl, letos jsme si bohužel na pravidelnou soutěž ještě nevěřili, především kvůli tomu, kolik nás zatím hraje. Letos tedy chceme sbírat zkušenosti v soutěžních zápasech za jiné týmy, přilákat k budějovickému basketbalu na vozíku nové tváře a příští sezonu se hodláme oficiálně přihlásit do dlouhodobé soutěže. Rádi bychom pozvali nové zájemce. Potřebovali bychom nabrat pár lidí. A jak už bylo také řečeno, mohou hrát zdraví i hendikepovaní. Stačí nám napsat nebo zavolat. Dveře má u nás otevřené každý,“ zve do týmu a pod vysoké koše další zájemce o basketbal Adam Šimonek, který odhodlaně tvrdil, že by Tygři rádi uspořádali další herní setkání pro české kluby právě v Českých Budějovicích.

Kontakty: Adam Šimonek (602 425 998, simonek.a97@gmail.com) a Ivan Nestával (607 733 134, ivan.nestaval@gmail.com).

Tým basketbalu na vozíku Tigers ČB

Pátek, 5. října 2018, 01:19

Tým basketbalu na vozíku Tigers České Budějovice
Tým basketbalu na vozíku Tigers České Budějovice

Autoři | Foto archiv Adama Šimonka

Štítky basketbal, sport, vozíčkář, Tigers, zájemce, hráč, Adama Šimonek, České Budějovice, vozík, BK Pardubice, Jan Herman, Vysoká škola ekonomická v Praze, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Basketbal bez nohou a kroků? I to se dá. Na vozíku. Sport, který dává dohromady svět zdravých a postižených, se usazuje v Budějcích  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.