Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V dětství chtěl být superhrdinou, ale stal se barmanem. Jan Lukas míchá drinky i ve světě

Barmanovi z Českých Budějovic Honzovi Lukasovi je šestadvacet let a za sebou už má řadu úspěchů v soutěžní disciplíně, která ho nejen živí, ale zároveň je pro něj i velkým koníčkem. Koktejly míchal na soutěžích nejen v Čechách, ale i ve Finsku či francouzské Normandii a loňský rok pro něho byl ve znamení dvojek, když obsadil několik druhých míst, například v Barmanovi roku 2017. Letos ale doufá, že se to zlomí.

Jak jste s barmanstvím začal?
Barmanství mě lákalo už na škole, když jsem byl v učení na oboru číšník, takže jsem využil první příležitosti přihlásit se na základní barmanský kurz a tam mě to chytlo. Byl to barmanský kurz u Miloše Trettera. Prvně jsem působil brigádně jako číšník v cocktail baru Žlutá ponorka, ale za barový pult jsem se ale dostal až o mnoho let později v cocktailovém baru v Českém Krumlově, kde i teď nadále působím. Už skoro třetím rokem.

Dalo by se říct, že to byl to váš dětský sen?
To spíše ne. Přece jen ve svých dětských letech jsem o tomhle povolání neměl ani ponětí.

Čím jste tedy chtěl být jako malý?
Už si to přesně nepamatuji, ale tuším, že jsem chtěl být superhrdina.

Berete to jako zdroj obživy nebo spíš jako koníček?
Samozřejmě mě to živí, ale mám velké štěstí, že je mi toto povolání i koníčkem.

Máte nějaký vzor český nebo zahraniční?
Vzor přímo ne, ale spousta českých i zahraničních barmanů je mi inspirací, abych na sobě dále pracoval a jednou to třeba dotáhnul tak daleko jako oni.

Kde jste se to naučil?
Úplné základy mi položil Miloš Tretter na prvním barmanském kurzu, při kterém mne vyhodnotil jako nejlepšího z celého kurzu. Dále už to byla jen praxe a různá školení.

Jaké úspěchy už máte na kontě?
Byl jsem například na krásných vinicích ve Francii v Champagne a reprezentoval jsem Českou republiku v Normandii, kde jsem se umístil na 5. místě. Reprezentoval jsem také na Mattoni Grand drink, což je mistrovství světa v míchání nealko nápojů. V této soutěži jsem minulý rok skončil na krásném druhém místě a vyhrál jsem cenu za nejlepší inovaci a design. Nedávno jsem byl míchat koktejly ve Finsku na Turku Cocktail Weekend s nejlepšími světovými barmany a obsadil jsem také druhé místo na soutěži Barman rooku 2017. Pravidelně se také umisťuji mezi top deseti barmany na soutěžích v Čechách.

Co vás baví nejvíce?
Vymýšlení nových koktejlů. Je to velice kreativní povolání, kde se fantazii meze nekladou.

Baví vás experimentovat a vymýšlet něco nového?
Ano. Baví mě objevovat nové chutě a kombinace.

Jaké nápoje jsou v současnosti populární?
Jednoduchost, sezónnost a čerstvost.

Jaký je váš nejoblíbenější drink?
To záleží na počasí a náladě, ale určitě nepohrdnu dobrým Espresso Martini

Máte nějaké sny, plány do budoucna?
Snů a plánu je spousta. Vyhrát Barmana roku a další soutěže, které mám v hledáčku. Mám v hlavě několik projektů, na nichž už pomaluji pracuji. Bude to chtít, ale ještě spoustu času.

Autoři | Foto Archiv Jana Lukase

Štítky barman, soutěž, drinky, koktejly, České Budějovice, nápoj, Jan Lukas, Česko, hobby, Finsko, Normandie, superhrdina, dětství, Mattoni, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dětství chtěl být superhrdinou, ale stal se barmanem. Jan Lukas míchá drinky i ve světě  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.