Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

S talentem se musí dobře naložit i pracovat, tvrdí operní a muzikálová zpěvačka Zuzana Benešová

Návrat operní, muzikálové a činoherní zpěvačky Zuzany Benešové domů, do jižních Čech v žádném případě neznamenal, že tato mladá sympatická umělkyně pověsila svou kariéru na hřebík. Naopak, dál hostuje na různých scénách a objevuje se v rozmanitých rolích v různých koutech republiky. Ale jednou nohou je na jihu Čech pořád.

Kromě toho, že Zuzana Benešová ve své domovině nejenže sama vystupuje, své bohaté zkušenosti také předává malým umělcům v Českých Budějovicích. Věnuje se potěru v zájmové umělecké škole. A malé a mladé tam zasvěcuje do tajů hudby a zpěvu. Navíc je nedílnou součástí ojedinělého projektu DPHteens.

Dobří holubi se vracejí. Tohle o vás platí do puntíku.
Na jihu Čech jsem doma. Po osmi letech v Praze jsem se vrátila domů. Ale pořád hraji, zpívám na několika scénách na různých místech České republiky. Hostuji v různých oblastních divadlech, kromě Jihočeského v Českých Budějovicích a hlubockém divadle Pikl, také v Severočeském divadle v Ústí nad Labem, v Hudebním divadle Karlín. Ale i když jsem byla v Praze, pořád jsem hrála v jižních Čechách. Je to moje domovská scéna, tady jsem začínala a pořád se sem ráda vracím. Jak už jsem řekla, jsem tady doma a jsem ráda zpátky. A je moc příjemné hrát před nejbližšími, kamarády, příteli a známými.

Vystudovala jste operní zpěv. Proč jste si vybrala právě tento obor?
K hudbě a zpěvu mně to hodně táhlo už od dětství, od patnácti let jsem byla na konzervatoři. Možná jsem i nějakou genetickou informaci zdědila. Nikdy jsem nepochybovala, že bych si vybrala špatný směr. A nikdy jsem ani jiný neviděla, nechtěla vidět.

Lidé vás mohli obdivovat v hlavní roli Jihočeského divadla v opeře Zakletý princ, operetě Mikádo, v ústeckém divadle v muzikálu Casanova, v karlínském divadle v operetě Mam'zelle Nitouche. V hlubockém Divadle Pikl jste se blýskla v několika činohrách a muzikálech. Výčet by byl ale o hodně delší, pokud by tady měly zaznít všechny. Ale, je nějaká role o které sníte?
Jako zpěvačka a herečka si hlavně přeji, abych mohla ještě dlouho hrát, aby mi co nejdéle vydržel hlas. To je mým přáním, o žádné konkrétní roli nesním. Jsou role, které jsou mi bližší a přála bych si je, ale není to ten obr sen. Nejbližší je mi ta první moje Julie z muzikálu Zdeňka Bartáka Romeo a Julie, který byl k vidění na nádvoří zámku Hluboká. Byla bych ráda, než definitivně zestárnu, abych si ji mohla ještě někdy zahrát. Julie byla mou první rolí a definovala můj další muzikálový vývoj.

Máte, nebo měla jste, nějaký vzor?
Inspiruji se spoustou lidí, ale nebudu jmenovat. Nerada bych totiž na někoho zapomněla. Vzor je důležitý, člověka vede, inspiruje.

Jste i pedagog, vyučujete populární zpěv. Máte jako učitelka nějaký sen?
Tady možná ano. Byla bych ráda, aby se moji žáci věnovali profesionálně zpěvu. Aby si našli a zvolili takovou cestu. A ti nejnadanější, aby si šli za svým a prosadili se. Už několik jich ve své třídě mám, opravdu jsou obdarováni obrovským talentem, jsou pracovití, mají chuť. A z toho mám obrovskou radost.


HDPteens - Horsereddish - při ZUŠ Open 2017.

Kdy je nejlepší začít s výukou zpěvu u dítěte?
Už od nejútlejšího věku se dá. Existují kurzy, školičky, kde rodiče s dětmi zpívají pod vedením někoho zkušeného. Ale takové to klasické hudební vzdělání jako takové, začíná v první třídě základní školy. Já osobně jsem začala poměrně pozdě, asi ve svých dvanácti letech, a měla jsem co dělat, abych vše dohnala. Děti, které začaly v první třídě měly náskok a v tom obrovskou výhodu.

A hlavně, je důležité, aby si rodiče uvědomili, že dítě má sice talent, ale že je potřeba s ním pracovat a dobře naložit. Tím talentem to nekončí, to je vlastně jen začátek. Je potřeba, aby se děti zpěvu, hudbě, intenzivně věnovaly a rodiče je maximálně podporovali.


Žákyně ze třídy Zuzany Benešové, operní, muzikálové a činoherní zpěvačky. Foto: Zuzana Benešová

Učíte, hrajete, zpíváte. Zbývá vám čas i na něco dalšího?
Tohle všechno je můj život. Ještě se věnuji tanci, což souvisí s divadlem. Projevem, formací. A mým ideálním relaxem je běh. Dá se říci, že jediné, co nedělám v pohybu, je četba.

Ale nezmínila jste ještě jednu vaši aktivitu. HDPteens. Projekt, který je jakýmsi průkopníkem práce s dětmi v zájmové umělecké škole v popu a rocku. Takových projektů je nejen v jižních Čechách, ale i po celé republice jako šafránu. Snad lze říci, že HDPteens je ojedinělým projektem. 
Je to projekt kapely, kde hrají profesionální muzikanti, kteří dají dětem šanci si s nimi zazpívat. Není to jen tak, že přijdou jen na jeviště, někdo jim zahraje a oni si tam něco odzpívají. HDPteens je propojení všeho, co s jevištním projevem souvisí. Je to ucelené, kompletní číslo. Pro děti to je, nebo by měla být, obrovská motivace. Kapela má hotové skladby z vlastní tvorby, aranžmá, jsou to profíci – a to je obrovská výhoda. Já ze třídy vyberu ty nejlepší, kteří tak mají šanci si zahrát a zazpívat před opravdickým publikem, před lidmi na různých akcích. A věřte, že mám z čeho vybírat, šikovných dětí mám ve třídě hodně. Jsou to malí a mladí, kteří umí a kteří hlavně chtějí.

Učím v základní umělecké škole, vystupuji s dětmi na různých akcích, to je ale taková ta klasika ZUŠkových koncertů. Děti zazpívají, co se ve škole naučily. Ale HPDteens je něco jiného, je stranou ZUŠek. Tyhle děti projdou nějakým výběrem. Podobné pokusy zaznamenávám, ale v takové podobě, jako je HDP, to je ojedinělé. HDP staví na vlastní tvorbě. HDP je naprosto soběstačné, necpe dětské zpěváky někam dál přes producenty. Je to sice trochu limitující, ale tento limit HDP nikdy nepřekročí a ve finiši je to vlastně velké plus. Hlavně pro malé a mladé talenty.

V Čechách máme velikou mezeru, propadlinu, v kategorii nejmladších, chybí tu dětské poprockové kapely. Proto je tu obrovský prostor, je to velký protipól kategorie dospělých, kde je přetlak. Proto jsem ráda, že projekt HDP vznikl, že je a že já mohu být jeho součástí.

Je možné dílo, výsledek, projektu HDPteens i někde vidět, a hlavně slyšet?
Samozřejmě. Tou nejbližší příležitostí je Strašidelná zoo v Hluboké nad Vltavou v sobotu 4. listopadu. Akce se uskuteční od 14 do 18 hodin. Nejen děti se mohou těšit na bohatý program, a právě jeho součástí bude i vystoupení HDPteens. Návštěvníci akce v zoo uvidí princip spolupráce v projektu. Na jednom pódiu budou dědové muzikanti, vážní umělci, rockeři a děti ze ZUŠky. Bude to zábava pro celou rodinu. Hosty HDPteens budou Lenka Týmlová, která hraje v Jihočeské filharmonii na cello, za bicími Matěj Bydžovský, s kytarou Tomáš Potůček, oba z Wicked Design. A hlavně ti nejdůležitější, děti ze 2. ZUŠ, moje žákyně Aneta Müllerová, Agáta Dušková, Natálie Rainke a Natálie Skalkošová.

ČTĚTE TAKÉ: Nebojíte se strašidel? Přijďte je potkat do Zoo Hluboká

Štítky Zuzana Benešová, HDPteens, zpěv, vystoupení, divadlo, projekt, Česko, Jihočeský kraj, hudební skupina, hudba, muzikál, České Budějovice, Praha, Dobří holubi se vracejí, Zdeněk Barták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S talentem se musí dobře naložit i pracovat, tvrdí operní a muzikálová zpěvačka Zuzana Benešová  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.