Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hejtmanka Stráská vyzývá pisatele s ptačím jménem: Pojďme si to u kafe vyříkat z očí do očí

Před několika dny přistála v redakční poště obálka s předmětem "Kraj zlodějů". O celé kauze již Budějcká Drbna informovala, zajímal nás však názor hejmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské. V rozhovoru se vyjídřila k celkové problematice veřejných zakázek, ale i ke zmiňovaným dopisům.

Kolik zhruba veřejných zakázek na kraji ročně řešíte a považujete je za dostatečně transparentní?
Jihočeský kraj a jeho zřizované organizace zadávají ročně stovky veřejných zakázek. Každoročně v rámci nich investujeme 1,5 až 2 miliardy korun. Další desítky milionů pak do veřejných zakázek investují námi zřizované organizace. V souvislosti s tím chci zdůraznit, že u veškerých výběrových řízení, která krajský úřad zpracovává, se snažíme o maximální transparentnost. U otevírání obálek i při samotných výběrových řízeních je přítomna komise, kde zasedají i krajští zastupitelé, kteří nad korektností celého procesu dohlížejí.

Daly by se veřejné zakázky, kterými se zabýváte, rozdělit například dle výše nákladů a příslušných kompetencí, kdo se jimi konkrétně zabývá?
V kompetenci ředitelů krajem zřizovaných organizací je zadávání veřejných zakázek do dvou milionů korun. Tyto zakázky sleduje krajský radní, do jehož resortu spadají, a dále i člen rady pro veřejné zakázky. O vyhlášení a zadání veřejné zakázky přesahující tuto částku rozhoduje vždy celá rada kraje.  

Jaké jsou nejčastější námitky neúspěšných uchazečů a jak s nimi může kraj naložit?
Nejčastěji přicházejí námitky proti zadávacím podmínkám výběrových řízení. Právě ty totiž nastavují požadavky na zkušenosti účastníků, kteří se do veřejných soutěží hlásí. Každý investor přece chce, aby byla za jeho vynaložené prostředky odvedena kvalitní práce. Proto je nutné nastavit podmínky tak, aby byla zajištěna vysoká odbornost účastníků výběrových řízení a zároveň ale nebyla narušena hospodářská soutěž. To se pak některým zájemcům nemusí líbit a mohou se proti tomu bránit námitkou. Zadavatel je povinen námitky přezkoumat a následně může podmínky soutěže i upravit, nebo soutěž zrušit. V případě zamítnutí námitek se může stěžovatel ještě obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Často se ale potýkáme se zněním zákona, který zadavatelům veřejných zakázek leckdy komplikuje život.  

ČTĚTE TAKÉ: „Kraj zlodějů.“ Neznámý pisatel se snaží očernit výběrová řízení na kraji 

Jak často se výběrovými řízeními na kraji musí zabývat právě tento úřad?
S potěšením mohu konstatovat, že se nám tyto návrhy podané na ÚOHS celkem vyhýbají. Během posledních let to byly pouze dva, kdy se jednalo o zakázky v řádu set milionů korun. V prvním případě byla ze strany Českých drah napadena cena vítězného uchazeče jako nereálná. My jsme ji za reálnou považovali, což následně potvrdil ÚOHS i soud. V druhém případě, kdy šlo o zakázku na II. etapu modernizace českobudějovického letiště, spočíval problém ve stáří a tím pádem v neplatnosti reference, kterou vybraný uchazeč prokazoval své zkušenosti. Na základě rozhodnutí ÚOHS jsme mu ji umožnili nahradit jinou a v nejbližších dnech by mělo dojít k uzavření smlouvy. Mimochodem, dle průzkumu společnosti EconLab, se Jihočeský kraj umístil na prvním místě, jako nejhospodárnější a nejférovější zadavatel veřejných zakázek v letech 2013 až 2015.

Na závěr se ještě vraťme k anonymu, respektive anonymům, které obviňují kraj z manipulace veřejných zakázek. Můžete toto nařčení okomentovat?
Je s podivem, že pisatel anonymu zná vítěze výběrového řízení ještě před tím, než byly na Jihočeský kraj doručeny nabídky. Lze to tudíž brát jako pomluvu kraje, nebo útok na určité firmy. Ráda bych celou tuto kauzu pojala konstruktivně, proto pisatele s ptačím jménem žádám, jak v prvním, tak i ve druhém případě, aby se se mnou a pracovníkem zodpovědným za zadávání těchto konkrétních zakázek sešel a o své poznatky se s námi podělil. Možná, že při vysvětlení jednotlivých záležitostí dospěje k závěru, že věci se mají poněkud jinak, než píše. Prostě si to pojďme třeba u kafe vyříkat z očí do očí. Pokud se samozřejmě nejedná pouze o fiktivní osobu. Během svého působení na kraji jsem totiž zažila již řadu anonymů, jejichž cílem bylo někoho zdiskreditovat. Ale to, že v našem kraji někdo někoho zná, neznamená, že v jeho prospěch nějakým způsobem musí automaticky manipulovat. Pokud však pisatel takový důkaz má, nechť se obrátí na policii. Jsem ta poslední, která by chtěla něco podobného krýt.

Foto jihocesky-kraj.cz

Štítky kauza, veřejné zakázky, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, veřejná zakázka, výběrové řízení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Drbna.cz, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanka Stráská vyzývá pisatele s ptačím jménem: Pojďme si to u kafe vyříkat z očí do očí  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.