Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeský rodák David Drahonínský cestuje na třetí paralympiádu. Dosáhne znovu na zlato?

Jedním z favoritů paralympijské soutěže lukostřelců (kategorie Open W1 s kladkovým lukem) v Rio de Janeiru bude bezesporu český reprezentant David Drahonínský, jenž vybojoval zlato před osmi lety v Pekingu a stříbro o čtyři roky později v Londýně, je úřadujícím mistrem světa i Evropy a držitelem světových i evropských rekordů.

Rodák z jihočeské Kaplice se odmalička věnoval aktivnímu pohybu a sportu. Hrál fotbal, hokejbal, chodil do skautského oddílu, byl dobrovolným hasičem, věnoval se taekwondu. Po jednom z tréninků taekwonda se vrátil domů velmi unavený a jelikož trpěl náměsíčností, vypadl v noci z balkonu ve třetím patře panelového domu. Vážný úraz zcela změnil jeho život. Krátce před sedmnáctými narozeninami.

Zlomenina posledního krčního obratle a poškození míšního kanálu způsobily trvalé následky s diagnózou kvadruplegie – úplné ochrnutí dolních končetin, částečné ochrnutí trupu a horních končetin. Dokud byl zdravý, dojížděl David ze svého bydliště v Suchdole nad Lužnicí na střední školu do rakouského Gmündu. Po ročním léčení se přesunul do Janských Lázní, kde dokončil středoškolská studia na obchodní akademii pro zdravotně postižené.

V rámci školních sportovních aktivit se roku 2002 seznámil s lukostřelbou. „Trenérka Julie Králíková mi nabídla, ať to zkusím závodně. Že prý mám talent. Začínal jsem se starým dřevěným lukem, teprve za rok jsem dostal pořádný luk od svazu,“ přibližuje David seznamování se sportovním odvětvím, jemuž se věnoval paralelně s bocciou, která je vysloveně vozíčkářská (podobá se francouzskému pétanque). Boccia mu seděla, už se viděl na paralympiádě, jenže ho zastavila změněná pravidla pro klasifikaci.

Majitel bakalářského a magisterského diplomu z Metropolitní univerzity v Praze (Obor Mezinárodní vztahy a evropská studia) ve volném čase trénuje s atlety, plave, zahraje si florbal nebo curling, rybaří, jezdí na handbiku, pokouší rychlost na motokárách. Jako sportovní prioritu si však určil lukostřelbu. Po čtvrtých místech na mistrovství Evropy 2006 a také mistrovství světa 2007, kde zároveň bral zlato v týmové soutěži, konečně cestoval na paralympiádu. V Pekingu 2008 se hned prostřílel na nejvyšší stupínek, v Londýně 2012 byl druhý za Američanem Fabrym.

Člen klubu SC Jedličkův ústav aktuálně drží světové rekordy pro kvalifikační část lukostřeleckých závodů, v nichž je nutné vyslat 72 šípů, a eliminační rozstřely s 15 šípy. V prvním případě posunul hranici na 675 bodů (mistrovství Evropy ve Francii letos v dubnu), ve druhém na 144 ze 150 možných (mistrovství světa v Německu 2015). Na mezinárodních závodech v Dubaji počátkem letošního roku posbíral dokonce 678 bodů na 72 šípů, dosud však neobdržel oficiální certifikát. Tudíž platí jeho dubnový rekord z Francie, kde se stal mistrem Evropy.

V rámci aklimatizace chce poznávat Rio s přítelkyní

S nejcennějšími kovy z posledních dvou paralympiád a tituly mistra světa i Evropy řadí experti českého reprezentanta Davida Drahonínského mezi největší favority nadcházejících soutěží pod pěti kruhy v Rio de Janeiru. V individuální disciplíně se utká s patnácti konkurenty, kteří se museli probít přísnými nominačními kritérii. „Budou to se mnou mít hodně těžké. Tedy, pokud se mi podaří ukočírovat vlastní hlavu. Za nejtěžšího soupeře považuji sám sebe,“ usmívá se medailový kandidát.

Lukostřelec na jeden nátah překonává odpor v hodnotě dvaadvacet a půl kilo. Při nesmírné fyzické náročnosti si musí udržovat vysokou koncentraci. Jeho psychika dostává pořádně zabrat. Pokud jde o tréninkovou připravenost, cítí se Drahonínský v pohodě. „Snad můžu říct, že formu mám skvělou. Trénuju sám, díky zkušenostem už vím, jak na to,“ říká paralympionik, jenž se v Riu zapojí do soutěže mužů Open W1 a spolu s Šárkou Musilovou také do nově zařazené Mix Team Open W1.

David Drahonínský často soutěží se zdravými lukostřelci a není mezi nimi neúspěšný. Přípravu na letošní paralympiádu odstartoval již před dvěma lety, neboť na světovém šampionátu v Německu loni v srpnu musel vybojovat minimálně čtvrtou příčku, aby získal nominační pozici pro Českou republiku. Byl první. Se Šárkou Musilovou se letos slaďovali na dvou soustředěních v Janských Lázních, kde měli k dispozici parkoviště u obchodní akademie s potřebnou vzdáleností padesáti metrů.

Před dubnovým mistrovstvím Evropy, kdy bylo venku chladno, trénoval David rovněž v hangáru u jednoho ze svých sponzorů. Zápolení lukostřelců bude na programu až v závěru brazilské paralympiády a český reprezentant hodlá v rámci aklimatizace trochu i prozkoumat Rio. „S přítelkyní Lídou, která tam poletí na dovču a samozřejmě fandit, si chceme udělat nějaký výlet. Určitě se zblízka podíváme na sochu Krista Spasitele,“ plánuje hendikepovaný sportovec, jenž se díky sponzorské a svazové podpoře věnuje lukostřelbě na plný úvazek. 

Autoři | Foto archiv Davida Drahonínského

Štítky paralympijské hry, David Drahonínský, zlatá medaile, Evropa, Rio de Janeiro, soutěž, lukostřelec, Londýn, Peking, Šárka Musilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský rodák David Drahonínský cestuje na třetí paralympiádu. Dosáhne znovu na zlato?  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.