Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Monika Jurčíková: V Nail Artu musíte mít smysl pro detail

Monika Jurčíková je nehtová designérka z Českých Budějovic. Nehtovou modeláží a péčí o ruce se zabývá od roku 2007. Pravidelně sleduje novinky a trendy v oblasti nehtového designu, Nail Artu a produktů světových značek. Zastupuje značku, která vyrábí kvalitní nehtovou kosmetiku. S úspěchem se zúčastnila mnoha českých i zahraničních soutěží, naposledy zvítězila na celorepublikové soutěži v Nail Artu v Praze. Ve svém nabitém programu si najde čas i na stálé zákaznice ve svém studiu na okraji města v Nemanicích, kde jsme ji navštívili.

Nedávno jste se zúčastnila soutěže v Nail Artu, ze které jste si přivezla další trofej. Co nám o ní můžete říct?
Bylo to Mistrovství České republiky v Nail Artu v rámci veletrhu Interbeauty Prague, které proběhlo 22. dubna. Zajímavosti, jak soutěž probíhá, co se hodnotí a o co vlastně jde, najdete na stránkách www.czechnailcup.cz.

Kolik bylo účastnic? Nebo účastníků?
Bylo nás 12 soutěžících. Většinou jsou to ženy, ale i muži mohou v tomto oboru vynikat. Na světě je mnoho úspěšných nehtových designérů.

Děláte modelce nehty předem, nebo až na místě?
To je pokaždé jiné. U téhle soutěže bylo zadání, že modelka bude mít hotovou modeláž bez zdobení. Na místě jsem měla hodinu soutěžního času, abych nehty ozdobila. Téma bylo: Jarní abstrakce. Zadání a téma je pokaždé jiné. Hodnotí se různá kritéria. I soutěžní čas bývá jiný. Je hodně různých soutěží. Tam, kde se dělá stavba nehtů, jede modelka s holými nehty a nehty se dělají na místě. Jako modelka se mnou jela kamarádka z dětství, kterou to baví. Jezdí se mnou ráda.

Hodina, to není moc času.
Bála jsem se, že to nebudu stíhat, protože to je opravdu málo. Zákaznicím dělám nehty jednodušší, takže to se stihnout dá. Ale soutěžní nehty jsou časově náročnější. Na soutěži chci mít co nejlepší výsledek a zajímavý design. Hodnotí se navíc i čistota práce. Takže musíte chvátat, ale mít práci na úrovni. Velkou roli hraje stres. I když vám na tom záleží a soustředíte se, zákon schválnosti se postará o nenadálé nehody. Teď se mi už podruhé stalo, že nefungovaly vytvrzovací lampy. Ale aspoň vím, že tyhle lampy už nebudeme na soutěže vozit.

A přesto jste uspěla.
Ano, ale tenhle problém jsem měla i na soutěži v Norimberku, kde mi to víc poškodilo výsledek. Teď jsem vyhrála první místo. Měla jsem z toho obrovskou radost. Když jsem chodila ze začátku na soutěže, šla jsem do neznáma. Až časem člověk objeví, s čím vším může počítat a je na soutěžích klidnější. I zkušená soutěžící může být ve stresu, a když tam jede rozladěná, nedává do toho pozitivní emoce. Často se to odrazí na výsledku a tím pádem to nevyjde.

Máte připravený design už předem?
Na místě už se nestíhá improvizovat, musíte mít design vymyšlený. Někomu stačí si to vymyslet den předem, někdo to musí natrénovat. Mně se dost často stává, že nemůžu na nic přijít, až den před soutěží mi něco naskočí. Teď už jsem byla nervózní, protože jsem neměla žádnou fantazii. Občas mě něco napadne a vyzkouším to na zákaznicích. Nemám čas na klasický trénink, že bych si malovala na vzorky, spíš příležitostně, když mi zákaznice chce pomoct a mít na nehtech něco zajímavého, tak mi nehty „půjčí“. Mám dvě děti, navíc se věnuji propagaci a prodeji pro značku, komunikuji s jinými nehtovými designérkami, školím a ještě mám zákaznice ve studiu.

Jak jste se k tomu vlastně dostala?
Malování mě vždy bavilo, jsem kreativně založená. Kdybych nedělala tohle, tak dělám něco jiného, kde se můžu kreativně realizovat. Dostala jsem se k tomu přes moji sestru, která nehty už nějakou dobu dělala, když já byla na mateřské. Když k nám přijela na návštěvu, nehty mi udělala a mně se to moc líbilo. Ale pokaždé čas neměla, nebo si nepřivezla věci s sebou. Tak mi navrhla, ať si je začnu dělat sama, že mi se vším poradí. Koupila mi první lampu a tím to začalo. Hned mě to moc bavilo. Kamarádky na mě viděly nehty a chtěly je také. Začala jsem to zkoušet na nich, pak na jejich kamarádkách, takže se mi klientela vytvořila už na mateřské. Když jsem šla poprvé pracovat do studia, už jsem měla částečně svou klientelu.

Je lepší být jako součást většího studia, které nabízí víc služeb?
Pro začínající nehtařku je to lepší v tom, že tam prochází víc potencionálních zákaznic a rychleji si najde klientelu. Ale pro mě jako maminku s dětmi to bylo komplikované. Takže když jsme se rozhodli, že předěláme suterén domu v Nemanicích, bylo v plánu, že to bude mé nehtové studio. Jsem ráda, že můžu pracovat téměř doma a být rodině stále na blízku. I když se mi po pracovním kolektivu občas stýská.

Kdy jste se rozhodla, že se tím budete živit?
Prostě to tak vyplynulo. Začalo mě to hodně bavit. Řekla jsem si, že to je práce, kterou chci dělat, až děti půjdou do školky. A mít práci jako koníček je ta nejlepší věc. Přála jsem si to a stanovila si cíl. Většinou mi vše v profesi vychází, jak si přeju.

Čím to podle vás je? Hlavně o talentu, nebo i o štěstí?
Při téhle profesi určitě musí být talent a smysl pro detail. Talent se dá i vypilovat. Kdo se snaží a učí se a trénuje, zdokonaluje se. Když se podívám na moje první práce, je to pro mě úsměvné. Každý se ve své profesi musí vypracovat.

Učil vás někdo, nebo jste samouk?
Sestra mi poradila jenom základy, jak se modeluje nehet, jak to funguje, aby se materiál s nehtem spojil. Postupem času jsem musela sama přijít na to, s čím se mi dělá dobře. Každý si najde svůj grif. Potom jsem chodila na hodně vzdělávacích kurzů. Baví mě to, zajímá mě to, chci se posouvat dál. Nechci zůstat na místě, protože by mě to neuspokojovalo. Potřebuju se rozvíjet. A i přesto, že už sama školím, potřebuji se i já nadále zdokonalovat, a proto různá školení u top nehtových designérů stále navštěvuji.

Když děláte nehty sobě, je to pro vás odpočinek?
Ano i ne. Někdy to dělám, protože musím. A někdy bych moc ráda, ale chybí mi čas. Ten si najdu vždycky až večer, kdy už všichni spí. Abych měla klid a vychutnala si to. Začínám v 9, v 10 a jsem tam třeba i do dvou do rána nebo i déle. U toho teprve vymýšlím design, který si udělám. Občas se mi stane, že něco zkusím na jedné ruce a později, když se pustím do druhé, mě napadne něco jiného, pak mám každou ruku jinou. Na sobě můžu být hodně kreativní. Výslednou práci si pak fotím. To protože všechny zákaznice nemají rády Nail Art. Ten je hlavně o kreativitě a zdobení, je to vlastně umění.

Dá se s tím fungovat?
(Monika má zrovna asi dvoucentimetrové nehty, na každé ruce jinak barevné a zdobené) Ještě občas nosím delší.(ukazuje asi pěticentimetrové) Ale nehtový design extrémních tvarů je spíš záležitost velkých fanynek nebo přímo nehtových designérek. Pro ně je vášeň to nosit, berou nehty jako šperk, nebo tím předvádějí své umění. Mnohdy jsou tyto nehty použity na fotky a plakáty, kde se prezentuje dokonalá stavba nehtu a zdobení dané designérky. My nehtařky víme, o co jde, takže nám to připadá normální. Jde s tím dělat úplně všechno, ale je to o zvyku a o změně úchopu pokud, máte nehty. Ale to už i u kratších nehtů je třeba dávat si pozor. Jde s tím vařit, škrabat brambory, na zahrádce dělat, uklízet. Je to opravdu jenom o zvyku. Všechny manuální činnosti dělám bez problémů.

Míváte někdy své nehty bez ničeho?
Nejdéle pár dní, než si jdu dělat novou modeláž. Je to moje součást, moje profese. Myslím, si, že by nehtová designérka měla nosit upravené nehty, stejně jako kadeřnice upravené vlasy. Tím se prezentuje. Ale stane se, že už na sebe nemá tolik času, pokud je velmi žádaná ze strany zákazníků. Dá se tedy pochopit, že nenosí extrémní tvary, nebo klasickou modeláž, ale třeba jen gel polish, nebo nehty nenosí vůbec… Ale tam já se dostat nechci. Ráda si dělám modeláž a prodloužené nehty.

Kde berete inspiraci?
Různě. Taky se inspiruju na sociálních sítích, na internetu. U našich i zahraničních top designérek. Málokdy věci kopíruju, jenom pokud si zákaznice přinese obrázek a chce něco konkrétního. Nevadí mi to, ale dost často se stane, že to ještě pozměním, nebo nějak doladím a upravím.

Co je pro vás zatím největší úspěch kariéry a čeho ještě chcete dosáhnout?
Největší úspěch jsou výhry v profesionálních soutěžích, které pomáhají i v tom, že mě lidi více znají. Součást mé kariéry je i školení, která dělám. Velmi mě to baví a naplňuje, předávat své zkušenosti dál. A díky tomu, že jsem teď vyhrála první místo, budu v příští soutěži součástí profesionální poroty. Je to nová zkušenost, těším se. Bude to asi pro mě hodně těžké, protože jsem velký detailista. Na ostatní i na sebe. Často bývám se svou prací nespokojená, vždy je co zdokonalovat. Neusínám na vavřínech. Teprve zjistím, jak moc budu přísná na ostatní. Jako dítě jsem chtěla být soudkyně, takže myslím, že budu spravedlivá.

Prezentujete se hlavně jako umělecká nehtařka?
Ano, ale moje služby ve studiu jsou široké, od klasické manikúry, spa manikúry, přes permanentní lakování gellakem a modeláž nehtů, až po extrémní tvary. Některé zákaznice chtějí jen gellak, nebo klasické zpevnění a modeláž přírodního vzhledu. Některé chtějí mít naopak krásný moderní tvar, který je náročný na zhotovení, ale výsledek stojí za to. Není to vzhled přírodního nehtu, ale jsou to opticky zúžená lůžka a tunelové špičky nehtů.

Protože mám hodně dalších pracovních aktivit, tak už nemůžu přijímat nové zákaznice nastálo. Pokud se ale ozve zákaznice, která si přeje nehty speciálně pro svatební den nebo slavnostní příležitost, ráda jí vždy vyhovím.                                                       

Má každá žena jiné nehty, nebo víceméně stejné?
Je to hodně individuální. Jako u pleti nebo vlasů. Můžou být suché, mastné, třepivé, liší se tvarem lůžka... Každé zákaznici tedy nehty drží jinak a před každou úpravou nehtů by se měla udělat diagnostika a zvolit se vhodná úprava nehtů a materiálu. Tuhle problematiku také školím a hodně se o ni zajímám. Každý má také jinou manuální zátěž při práci, kterou dělá. Někdo je na nehty opatrný a někdo ne. Zákaznicím říkám, že nehty jsou šperk a není to nástroj, že by se měly podle toho chovat. Při určitých činnostech improvizovat a používat pomůcky. Když vidím flek na sporáku, nečistím ho nehtem, ale použiju na to špachtli. Na zahrádce použiju rukavice…       

Je hodně zákaznic, které by permanentní lakování (gel polish) mít nemohly. Manuální zátěž při práci jim to nedovoluje. Ale nehtová modeláž je velmi odolná, vydrží celý měsíc v závislosti na mechanickém opotřebení a pravidelném doplňování nehtů.

Co si myslíte o množících se asijských studiích?
České zákaznice se dělí na dva tábory. Některé rozumné jdou raději tam, kde vidí, že designérka používá značku, kterou si zákaznice může dohledat, že dělá s profesionálním materiálem, zdravotně nezávadným a schváleným komisí Evropské unie. To, co se prodává v Evropě, je velmi kvalitní, protože evropské normy jsou hodně přísné. Asijská studia mají i své asijské materiály, které česká obchodní inspekce sice kontroluje, ale nemůže to uhlídat všechno. Vyplatí se jim občas zaplatit pokutu, protože je to velmi levný materiál dovážený ve velkém množství. Proto můžou mít tak nízké ceny, díky tomu, že materiál je kvalitou i cenou někde jinde. Co se týče asijského akrylu, jsou v něm monomery, jejichž molekulární struktura je menší, takže se dostávají přes nehtovou ploténku do těla a můžou být i rakovinotvorné. Zákaznice často koukají víc na cenu než na kvalitu. Ale ve výsledku mohou daleko víc přeplatit, protože musí asijské studio navštěvovat častěji vzhledem k nekvalitně odvedené práci. Pokud se jedná o technický akryl, ten velice dobře bude na nehtech držet, ale to jenom proto, že tento materiál se více vpije do nehtů. Navíc mnohdy neodborně odstraňují nehty tím, že je třeba celé podeberou a odtrhnou. Co se týká hygieny těchto studií, nebývá dobrá. Mnoho zákaznic může mít onemocnění nehtů, jako je například mykóza, která se velmi těžko a dlouhodobě léčí.

Díváte se u cizích lidí na nehty a soudíte je podle nich?
Ano, je to profesionální deformace, takže hodně koukám lidem na ruce. Ale mnoho lidí tohle vnímá, dokonce i muži si všímají. Neříkám, že všechny ženy musí mít nehty nalakované nebo gelové. Často vidím gelové nehty, co jsou udělané nehezky a neodborně. Někteří lidé nemají bohužel soudnost v tom, co nosí na rukou, nebo udělají svým zákazníkům. Někdo to prostě nevidí, nebo nemá smysl pro detail a spokojí se s málem. Někdo myslí, že nehty stačí natřít gelem a že je to jednoduché, ale ono upravit nehtové valy a přerostlou kůžičku, udělat hezký tvar a vymodelovat nehty není sranda. Jedná se doslova o odbornou stavbu nehtů, tak aby vydržely v průměru 4 týdny do další návštěvy.

Také nemám ráda, když jsou nehty okousané. To je úplně nejhorší, co můžeme na rukou ukázat. Ruce jsou vizitkou každého. Nepěstěné, špinavé ruce, hlavně u žen, to mi vadí. U mužů jsem shovívavá, často mají takovou práci, že jim to nedovoluje mít ruce v dobrém stavu. A navíc muži jsou muži. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nehty, soutěž, design, Nemanice, Praha, České Budějovice, Evropská unie, Česko, Česká obchodní inspekce, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Jurčíková: V Nail Artu musíte mít smysl pro detail  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.