Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

První pivo načepovala před třemi lety, přesto už je Petra Kolářová druhou nejlepší výčepní v republice

Říká se, že dobré pivo, ženy hezké, to jsou dary země české. Ale co teprve, když se obě tyto složky spojí do jednoho. V Budějcích je to samozřejmě možné. Výčepní Petra Kolářová z restaurace Čéčovka totiž letos obstála v soutěži Gambrinus mistr výčepní, kde se umístila na druhém místě a v tvrdé konkurenci porazila i pěknou řádku mužů.

Jak vlastně soutěž probíhala?
Nejdřív bylo regionální kolo, kde nás bylo asi sedmnáct. To spočívalo klasicky v písemném testu a čepování dvou piv, jednoho na hladinku a jednoho nadvakrát, tam se musí nejprve pivo rozpěnit a potom dočepovat. Do finále pak postupovali první tři. Já jsem regionální kolo vyhrála.

Finále probíhalo stejně?
Ve finále byli vlastně ti nejlepší z regionálních kol. Celý den jsme strávili v Plzni v pivovaru, kde jsme měli různé exkurze. Samotná soutěž opět spočívala v písemném testu a praktické části, kde se tentokrát čepovala tři piva, a to na hladinku, nadvakrát a šnyt, což je takové degustační pivo.

V čem spočívá ten písemný test?
Je důležité vědět věci o historii pivovaru, jak se správně pečuje o pivo, jak se má pivo skladovat, jak se udržuje a čistí pivní sklo a potom nějaké věci o výrobě piva.

Jak probíhá hodnocení poroty? Porotci asi nemohou ochutnávat každé pivo …
Oni pivo vlastně vůbec neochutnávají. Když chtějí, tak si ho můžou dát, ale jinak se piva roznáší mezi ostatní soutěžící a jejich rodiny. Porota kouká na styl, jak si myjete půllitr, kde jsou určité postupy. Nejdřív se půllitr oplachuje, potom se myje v kartáči, zase se oplachuje, ostříkne se a nechá se okapat, aby v něm nezůstala žádná voda. Potom sledují styl čepování. Je dobré si trochu piva odpustit na první zátah, potom pustit pěnu a otočit kohout. Čepovalo se ze dvou kohoutů, z otočných, které jsou lepší a potom z pákového, tomu se říká zmrzlinář, kde se pěna vytváří tlakem, jak jde pivo do trubek. Hodnotila se samozřejmě i správná míra, a potom ještě servis, jak to pivo člověk nabídne. Já jsem třeba nejdřív nabídla dámě, potom pánovi. Na závěr je dobré říct „Na zdraví“. Tohle všechno se ohodnotí a oboduje a potom se na konci sečtou body z praktické části a z testu a na základě toho se stanoví první až třetí místo. Ti, co se na prvních třech místech neumístí, tak všichni obsadí čtvrté místo.

Kolik bylo celkově soutěžících ve finále?
Dvacet sedm. Oni tedy někteří nepřišli, takže nás bylo asi o dva méně, ale oficiálně se uvádí dvacet sedm.

Většina soutěžících asi byli muži. Jak přijali váš úspěch?
My jsme se na to, že jsme se viděli poprvé, brali jako kolegové a byli jsme dobrá parta. Všichni jsme si úspěch hrozně přáli. I během dne jsme měli možnost si načepovat piva, i jsme si radili. Žen nás bylo sedm a zbytek mužů. Já jsem to přála tomu, který to vyhrál, ten byl opravdu výborný. Plno lidí už tam ale bylo podruhé nebo potřetí.

Hrála roli nervozita?
Hrála. Když jsme si přes den zkoušeli čepovat, tak to byla opravdu krásná piva, ale při finále je člověk nervózní a snadno zapomene na nějakou věc. Nebo si to hodně rozpění a už s tím nic neudělá, protože je tam časový limit, kdy je minuta na přípravu a pak dvě minuty na načepování tří piv a na umytí skla.

Třese se ruka?
Trochu ano. Mně se třeba třásla už u toho mytí, tam jsem si to uvědomila a také jsem tam udělala jedinou chybu. Půllitr jsem neopláchla a dala jsem ho rovnou do kartáčů. Tam jsem ztratila body.

Jak tedy správně načepovat pivo? Určitě se dělají nějaké chyby…
Chyby se dělají. Záleží také na značce piva, ale plzeňská piva se nejlépe čepují na jeden zátah. Nejprve se teda, jak už jsem říkala, odpustí mimo sklenici, páka by měla být do nějakých pětačtyřiceti stupňů, půllitr také nahlý. Pustí se trochu pěny, kohout se dorovná a dává se samotné pivo s tím, že konec pípy musí být zaražený pod pěnou v pivu, aby pivo neoxidovalo. Tedy určitě nečepovat z výšky, to je častá chyba a určitě jste takové pivo už někde dostali. Říká se tomu onanování, když se s půllitrem během čepování hýbe nahoru dolů. Když se člověku povede, že má málo pěny, tak si pootočením kohoutu může pěnu dodělat, ale pípa musí zase být v pěně. Říká se pivo do piva a pěna do pěny.

Chybuje se i v údržbě skla?
Musí se samozřejmě používat speciální přípravky. Neměly by být na sklenici mapy z bublinek, to znamená, že je špatně umytý půllitr. Nebo když odspodu rychle stoupají bublinky, tak to znamená, že sklenice není správně nachlazená. Pivo by mělo mít tak těch sedm stupňů.

Co všechno může ovlivnit chuť piva?
To nám vlastně také sládci v Plzni ukazovali. Měli jsme senzorické testy, kdy jsme ochutnávali piva, která měla nějakou vadu. Například když je cítit takový ten nemocniční čuch, tak je špatně provedená sanitace. Když je cítit z piva hermelín, tak to může být tím, že jsou u sudů s pivem uskladněné brambory, které jak plesniví, tak se jejich pach dostane do piva.

A co výmluvy typu rezavé trubky?
To by určitě neměly být. Dnes už je to všechno z plastu.

Kdy jste načepovala svoje první pivo?
Dostala jsem s k čepování vlastně až tady u nás. Nejdřív jsem začínala na terásce, kde vždycky nováčci začínají. Učil mě to kolega. Na začátku mi to vůbec nešlo, měli jsme tu ty pákové pípy, ale na základě loňského úspěchu kolegyně (Marie Černá - pozn. autora), která soutěž vyhrála, jsme je vyměnili za ta otočná baroka. S těmi už se čepuje parádně. První pivo jsem načepovala asi před třemi lety, ale pořád je co zlepšovat.

Když vaše kolegyně loni soutěž vyhrála, stávalo se, že lidé chtěli pivo vyloženě od ní?
Ano, stává se to. Hodně se lidé ptali, jestli by mohla přímo ona načepovat pivo, takže i když třeba byla na place a nebyla za barem, tak samozřejmě ráda načepovala ona. Mně se to ještě nestalo, ale hodně lidí mi gratulovalo a lidé mi pivo chválí a někdy se i na soutěž vyptávají.

Na závěr. Co vy a pivo?
Samozřejmě si na něj ráda zajdu, ale já ještě studuju a navíc pracuju tady, takže není moc času na pivo. Na základě soutěže jsem vlastně vyhrála čtyři sudy piva. Nevím, co s tím budu dělat. (úsměv)

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pivo, soutěž, pěna, Pivovar Gambrinus Plzeň, České Budějovice, Plzeň, Marie Černá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První pivo načepovala před třemi lety, přesto už je Petra Kolářová druhou nejlepší výčepní v republice  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.