Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Režisérka filmu o graffiti writerkách: V graffiti je těžké se prosadit. Ženy to mají ještě horší

Ženy a graffiti? Může se zdát, že nic zvláštního, ale faktem je, že v této komunitě dominují hlavně muži. Pražská režisérka Sany se ale rozhodla ukázat, že i graffiti writerky mají co říct! Věnovala jim dokument nazvaný Girl Power, který ve čtvrtek 10. března doveze také do Českých Budějovic. Projekce začne ve 20 hodin v Gerbeře.

Girl Power... Proč takový název?
Na přelomu roku 2002 jsem začala malovat s kamarádkou. V té době žádné jiné holky v Praze nic takového nedělaly. Každý writer má svoji crew, kde jsou lidé s podobným stylem a názory. Nás však do crew nikdo nechtěl vzít, a tak jsme si založili vlastní. Girl Power - dívčí síla.

Dokument pojednává o graffiti writerkách z mnoha koutů světa. Jak probíhalo natáčení? Kde jste se setkávali?
Natáčení bylo velice náročné, a proto trvalo téměř osm let. To je i story filmu Girl Power. Natáčelo se například v Moskvě, Kapském Městě, Sydney nebo New Yorku.

Jak z dokumentu vyplývá, graffiti není jen doménou mužů. Je ale těžké se v mužské konkurenci prosadit?
V graffiti je obecně těžké se prosadit, nikdy však nemůžete mít respekt všech. Jako žena to je mnohem těžší.

Co vás osobně na graffiti přitahujete?
Maluji již patnáct let. Je to zábava, možnost cestovat, poznávat věci a místa jinak. Graffiti je životní styl.

Jaký je váš názor na nelegální graffiti? Máte také nějaké na svědomí?
I ilegální graffiti se dnes prodává za miliony, podívejte se na Banskyho. Přijďte na Girl Power a nechte se překvapit.

Zajímal by mě váš příběh, co se týká natáčení... Na webu zmiňujete, že jste došla až na konec svých sil. Až tak náročné to bylo?
Ano, bylo. Když jsme začali natáčet, velice rychle jsme našli koproducenta filmu. Do všeho jsme šli po hlavě a natáčeli z vlastních prostředků. Koproducent se na nás ale vykašlal a ten rozjetý vlak nešlo zastavit. Přišlo zrazení člena štábu, vydírání a zadlužení. Až po několika letech jsme našli partnera, který uvěřil, že film má smysl - projekty BU2R. Díky nim jsme snímek dotočili, ale čekala nás ještě dlouhá cesta - dostat film do tvaru, aby přesvědčil další. Nakonec jsme dostali podporu Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie a koproducentem se stal Punk Film a Česká televize. 

Říkala jste mi, že se váš dokument promítá v rámci festivalu Jeden svět. Na jihu Čech tomu ale tak není. Proč? Z toho důvodu jste se rozhodla pro alternativu v Gerbeře?
Je to tak. V Praze máme několik projekcí. Následně také v dalších městech. V Českých Budějovicích si nás však nevybrali. To ale nevadí.  Připravili jsme v Gerbeře Girl Power večer, který jedeme v rámci Girl Power tour po České republice.

Co bude následovat? Vysílání v televizi, nebo třeba i vydání fyzického nosiče?
Do roka by Girl Power měla vysílat Česká televize. Brzy vydáme DVD a také jsme zváni na filmové festivaly po světe. V současné době je domluven Berlín, Moskva, Amsterdam a Paříž.

Štítky graffiti, film, České Budějovice, Sana, Praha, Česká televize, Moskva, Česko, Jeden svět, Paříž, Berlín, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Režisérka filmu o graffiti writerkách: V graffiti je těžké se prosadit. Ženy to mají ještě horší  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.