Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Gastrofestu odpočívám, řekl Tomio Okamura

Vůně všemožných zemí světa nenechaly v klidu ani jednoho návštěvníka budějovického Gastrofestu. Přes čtyři sta kuchařů hostilo výstaviště během tří dní. Nechyběly české kuchařské ikony jako Miroslav Dušek, Petr Stupka či Daniel Kopál.

V sobotu to na výstavišti hučelo jak v úlu. Návštěvníci si pochutnávali na dobrotách, které si pro ně připravili nejenom různé restaurace, ale i školy věnující se gastronomii. „Vařili jsme jídlo společně s naším mistrem. Maso se peklo osm hodin, a to až do dvou do rána,“ prozradili Drbně učni ze SOU Kaplice, kteří se učí oboru kuchař - číšník.

Na Gastrofestu bylo možné se nejenom dobře najíst, napít či ochutnat kuchyni, o které jste nikdy předtím ani neslyšeli, ale promluvit si i přímo s vašimi oblíbenými šéfkuchaři. S jedním z nich se Budějcká Drbna na chvíli zastavila a zavzpomínala na jeho kuchařskou éru, která je dnes již u Tomio Okamury minulostí. 

„Na Gastrofest jsem byl pozvaný mým kamarádem Danielem Kopálem, se kterým jsem vaříval v Prima vařečce. Daniel mě oslovil s tím, zda-li bych nebyl ochotný vzít na Gastrofest do Budějovic některého ze tří profesionálních japonských kuchařů, kteří žijí v Čechách, a tak jsme tady. Proběhla i ukázka přípravy pravého japonského suši za mého komentáře. Bártrem mi bylo nabídnuto místo pro stánek s japonskými výrobky z mého obchodu, které mám v Praze dva.“

Jak se vám na Gastrofestu líbi?
Přijel jsem už v deset hodin dopoledne a jsem nadšený. Je tady tolik skvělých lidí. Musím říct, že v Budějovicích jsou neuvěřitelně milí lidé. Na tomto festivale bych přežil asi tak měsíc, každý mi dává něco ochutnat a něčeho napít, ale já se musím hlídat. Táhne mi už na padesátku a držím dietu, abych neztloustl ani o kilo. Chodím kvůli tomu i pětkrát týdně běhat. Takže se tu snažím jíst jen pohledem. De facto, až na jedno malé pivo a jedno malé soustečko, tady abstinuji. (smích)

Jaké je vaše oblíbená kuchyně?
Je rozdíl mezi tím, co rád jím a co vařím. Nejraději mám česká jídla. Takový španělský ptáček, koprová omáčka nebo plněná paprika. Nicméně tato jídla jsou časově náročná na uvaření a já, jelikož se vracím z práce doslova před půlnocí, včetně víkendů, tak jsem nucený vařit jen japonská jídla. Japonci, jak mají zřejmě hodně práce a málo času, tak si přizpůsobili k jejich životnímu stylu i kuchyni. Příprava japonských pokrmů zabere tak deset či patnáct minut. Druhým důvodem, proč vařím japonská jídla, je i ten fakt, že po pracovní době nemám pořádně kde nakoupit, protože už je všude zavřeno, a tak chodím nakupovat k sobě do krámku. Je výhodou vlastnit obchod s japonskými potravinami a hlavně mít od něho klíče. (smích)

Jak jste se vy vůbec dostal k vaření?
Původně jsem byl společníkem pěti restaurací, ale to už je historie stará téměř dvacet let. Také tatínek dobře vařil. U nás doma vždycky vařil chlap. Já v podstatě vařím celý život. Prošel jsem snad všemi pořady o vaření za posledních dvacet let. Vařil jsem s Jiřinou Bohdalovou, Danielem Kopálem v Prima vařečce nebo v Sama doma. To je ale tak pět až deset let zpátky. O té doby, co jsem v politice, tak už na toto téma nemám čas. Dnešní den je tedy pro mě velkým odpočinkem, protože se mohu vrátit do toho starého Tomia, kterého lidé dřív znali. Je příjemné, že se tu celou dobu bavíme o jídle a normálních věcech a ne moc o politice. Je to pro mě velký odpočinek.

Štítky Tomio Okamura, jídlo, kuchař, Daniel Kopál, kuchyně, Jiřina Bohdalová, Kaplice, České Budějovice, Drbna.cz, Sám doma, Česko, kongresové centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Gastrofestu odpočívám, řekl Tomio Okamura  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.