Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

SLEDUJEME: Zprovozňují se důležité silnice, voda je na ústupu

V noci z úterý na středu 7. srpna 2002 se v Borovnici na Českobudějovicku změnil potok v řeku a na jihu Čech tím začaly povodně, které sužují především Malši. Situaci na jihočeských potocích a řekách sledujeme živě.

Čtvrtek 15. srpna 2002

Zprovozňují se důležité silnice. Vypočítávají se škody a plány oprav a rekonstrukcí. Ženisté začali stavět provizorní mosty. Auta už projíždí mezi Budějcemi a Českým Krumlovem. Klesá i poslední z řek v kraji – Lužnice.

Online zpravodajství pro tuto chvíli končí.

Středa 14. srpna 2002

Po celý den voda ustupuje, rysky na zdech domů připomínají tisíciletou katastrofu. Meteorologové předpovídají další dny oblačno až polojasno, bez bouřek a jen s malými přeháňkami.

Na Táborsku ještě opustilo kvůli Lužnici domovy přes tři tisíce lidí. Soběslav, Veselí nad Lužnicí a Planá nad Lužnicí jsou stále pod vodou. Ostatní řeky jsou na ústupu, jejich návrat do koryt však bude trvat.

Hygienici začínají připravovat upozornění k zamezení infekcí a rozsáhlé kontroly potravin. Zájem je o desinfekční prostředky, vysoušeče a stavební materiály. Kdo první otevře obchod, bude mít úspěch.


Úterý 13. srpna 2002

18:00 – Velká voda postupuje do středních Čech. Praha se chystá na těžkou situaci. Jenom pomalu klesá Lužnice.

15:40 – Voda začala opouštět centrum Budějc, ukázaly se první nánosy bahna, špíny a odpadků. V Majdaleně se povedlo některým obyvatelům utéct z domů jen na poslední chvíli.

13:40 – Voda opadává. Hrozí už jen Rožmberk. Kvůli nebezpečí protržení hráze opouštějí domy obyvatelé Dukelské ulice v Třeboni, Frahelže, Kleče, Lužnice, Staré Hlíny a Nové Hlíny. Protrhla se pískovna u Majdaleny.

12:30 – Kamenný post v Písku zmizel pod vodou. Vidět jsou pouze torza soch světců na jeho hraně. Místní sledují situaci s obavami a počítají sochy, zda některá neschází. V řece se topí socha anděla.

11:07 – Vozidlo městské policie objíždí centrum a vyzývá obyvatele, aby odešli k přistaveným evakuačním autobusům. Zaplavena je oblast od Pražského předměstí a Nádražní ulice až k Havlíčkově kolonii. Další místo tvoři Stromovka a oblast výstaviště. Policisté chrání opuštěné domy před rabováním.

9:00 – Voda postoupila do centra Budějc. Krizový štáb se stěhuje z radnice do trolejbusového depa. V otevřených obchodech jsou fronty, mizí pečivo. 

7:50 – „Mírně to opadá. Zhruba patnáct domů to smetlo celých. Zatím u nás nebyl nikdo,“ říká Jiří Frýsek z Předmíře. Obce prožily tři povodňové vlny. V Blatné řeka strhla dva mosty, protrhlo se pět hrází rybníků.

Povodeň ještě postupuje do centra Českého Krumlova. V Budějcích se už lidé pohybují na lodích. Pracovníkům Jihočeského muzea přivezli jídlo jejich kolegové na nafukovacím člunu. Kolem Intersparu je jezero hluboké jeden metr. Protrhla se hráz z pytlů na Pražském předměstí.

4:40 – Šestasedmdesátiletý muž z Předmíře odmítl evakuaci, jeho dům pak smetla voda. Byl nalezen utonulý ve Strakonicích.

„Od rána čekáme na armádu, nejde elektřina, mobily. Je to zoufalé,“ sdělil starosta Předmíře Karel Palivec krizovému štábu. Ochromena je strakonická povodňová komise. „Spojení s těmito obcemi mám jenom kusé, telefonické spojení vypadává,“ hlásí strakonický přednosta Josef Kalbáč.

4:30 – Metly a Předmíř u Blatné na Strakonicku zasáhla vlny z protrženého Metelského rybníka. Některé stavby strhla celé, jinými protéká.

Vodohospodáři zvýšili odtok z Římova a Lipna. Z římovské přehrady teče 317 kubíků vody za sekundu, Lipno vypouští 320 kubíků vody za sekundu. V Budějcích už teče veletok o průtoku tisíc metrů krychlových vody za sekundu.


Pondělí 12. srpna 2002

23:00 – Vlna ničí majetek v centru Českého Krumlova, pod vodou je Parkán, Široká ulice, chvalšinská silnice a lokalita kolem výpadovky na Chvalšiny a Větřní. Nařízena byla evakuace osob ohrožených čtvrtí.

19:55 – „Hladiny Malše a Vltavy klesají, ale očekává se ještě jedna povodňová vlna, kterou vyvolá vypouštění Lipna. Zatím se nedá odhadnout, co se stane, až se obě řeky potkají v Českých Budějovicích,“ říká hydrolog Petr Lett. Situace je stále vážná.

18:00 – Hladina husinecké nádrže mírně klesá. Na Šumavě se začala lehce protrhávat obloha. Do Lipna a Římova však přitéká stále více vody, než je možné odpouštět. U Lipna jde o 300 kubíků vody za sekundu, což je více než dvojnásobek odtoku. 

17:00 – Povodňová komise ve Strakonicích nechala evakuovat ze sídlišť poblíž Otavy 4300 lidí. Evakuaci chystá i Písek. Ubytování připravuje pro pět tisíc lidí. Husineckou přehradou protéká 250 kubíků vody za sekundu, ta stále zvedá Blanici a Otavu. Ve Strakonicích je jen několik centimetrů pod hranou mostu Jana Palacha. Samostatnou kapitolou katastrofy je Husinec.

15:50 – Voda podemlela břeh u bývalé budějcké sodovkárny, hrozí uzavření strategického mostu na západní předměstí. Vylily se rybníky v Municích, Zlivi a okolí. Most na Strakonické v Budějcích je ucpaný auty a lidmi, kteří jako atrakci sledují řeku. Policisté je žádají, aby uvolnili místo pro vozidla záchranářů. Začala evakuace Českého Vrbného.

15:00 – Přívalová vlna se blíží. Malše se rozlila v Havlíčkově kolonii, Vltava se dostala přes bariéry u Voříškova Dvora. Dehtářský potok se rozlil v Žabovřeskách.

14:15 – Záchranáři vylidnili Milenovice na Písecku, které ohrožuje Blanice. Na místě jsou jen dobrovolní hasiči a vojáci. V Písku se vylila řeka hlavně na levém břehu, v Protivíně se přelila přes most. Na stres a námahu zemřel při čerpání vody ze sklepa v Pilaři u Zborova sedmašedesátiletý důchodce.

14:00 – Evakuace pokračuje, tentokrát i na Pražském předměstí. Voda přetéká přes nábřeží. Dobrovolníci zvyšují bariéru z pytlů s pískem, ale chybí materiál. Magistrát o pomoc požádal firmy. U Kauflandu už je po pás vody. Hasičům se podařilo zachránit muže, který před proudem vody vylezl na dopravní značku. Město bylo policejně uzavřeno. Do města mohou jen obyvatelé a zásobování.

Stoupá Volyňka a Otava. Strakonické centrum opustilo pět tisíc lidí. Lipno zahájilo nouzovou manipulaci, vypouští 150 kubíků vody za sekundu. Pětisetletá až tisíciletá voda dorazí do Budějc před půlnocí. Husinec odpouští 280 kubíků vody za sekundu, Římov 100 kubíků vody za sekundu.

13:25 – Byla nařízena evakuace Jiráskova nábřeží, ulic Budivojova, Nerudova, Neplachova, Čéčova a V Oblouku. Autobusy povezou lidi na vysokoškolské koleje. Lipno upouští 72 kubíků vody za sekundu a chystá se odtok zvyšovat.

13:15 – Centrum Budějc je prázdné, město opustili i hoteloví hosté. Lidé se snaží zásobit se. „Povodňová komise doporučuje občanům zajistit si kromě potravin také svíčky či baterie pro případ, že by nastal výpadek elektrického proudu,“ znělo v budějckém rádiu. Část města ale už bez proudu je, kolabují telefonní linky. 

13:00 – Hejtman Zahradník vyhlásil stav nebezpečí, přebírá tím kontrolu a řízení záchranných operací. Nouzový stav pro kraj následně vyhlásil i premiér Špidla. Na pomoc přijede těžká armádní technika a pět vrtulníků. 

12:00 – Komise doporučila budějckým zaměstnavatelům, aby pustili své zaměstnance domů. Chtějí umožnit návrat do bydliště a zajistit si zásoby.

10:30 – Lidé v Husinci, Protivíně, Strunkovicích nad Blanicí a Metlách bojují o život. Domy jsou někde zaplavené až po střechy. Evakuaci provádějí ze střech i vrtulníky. Stále prší a fouká. Kolabují mobilní telefony. Ve Vodňanech evakuují policisté a hasiči 500 lidí. Voda dále zaplavuje centrum Českého Krumlova.

9:55 – V ulicích Budějc jsou policejní vozy a upozorňují na vylití Vltavy. Má se dostat do Pražského předměstí.

9:50 – Dramatická situace je pod husineckou přehradou, kde pokračuje evakuace. Probíhá i v Českém Krumlově a Bosňanech, kam se blíží povodňová vlna.

9:00 – Krizový štáb kraje společně s povodňovou komisí zvažuje vyhlášení stavu nebezpečí. Armáda míří do Římova, Doudleb, Plavu a Roudného. Očekává se silný vzestup Blanice, Vltavy, Malše, Volyňky a horního toku Otavy. Na Malši a Vltavě má dojít ke kulminaci večer, výška dosáhne stoleté vody. 

8:00 – Armáda je v Bosňanech a Bavorově. Budějce mají zatím klid, ráno vydal magistrát zprávu o pokračujícím úklidu. 

7:50 – Centra Prachatic a Českého Krumlova jsou uzavřené, řeky se do nich již vylily. 

5:15 – Stavba hráze v Budějcích skončila. Na pomoc přijelo osmnáct studentů z gymnázia v Bohosudově na Moravě. Hrozí přerušení dodávky teplé vody ve Čtyřech Dvorech, šachty jsou zaplaveny u Dlouhého mostu. Utržené nábřeží na Malši u Železného mostu je již opravené.

Na Šumavě a v Novohradských horách spadlo za šest hodin až 70 milimetrů srážek. Při první vlně to bylo za celý den. Vodohospodáři čekají kritický den.

V polovině obcí je voda. Ze západní strany Českého Krumlova se do města řítí Polečnice, vylévá se Vltava. Již spadly první mosty. Řeka se přes silnici řítí v Mezipotočí u Kájova. Na kusy už rozbila most pod železniční tratí. 

Na Prachaticku pod husineckou přehradou jde do tuhého. „Především jde o záchranu životů,“ říká starosta Prachatic Jan Bauer.


Neděle 11. srpna 2002

18:28 – Krajská povodňová komise zmobilizovala záchranáře, v pohotovosti jsou hasiči, policisté i armáda. Odtoky z přehrad jsou stále na maxímální úrovni, do rána bude pokračovat stavba hráze na Jiráskově nábřeží v Budějcích.

15:30 – Stále prší. Polojasné počasí, které někteří čekali o víkendu, tak vzalo za své. Meteorologové hrozí přívalovými dešti.

15:00 – Na nábřeží Vltavy v Budějcích začala stavba hráze, která má uchránit Pražské předměstí. Na místě jsou vojáci ze 72. záchranné a výcvikové brigády z Jindřichova Hradce, pracovníci veřejných služeb, Povodí Vltavy, dobrovolníci a soukromé firmy. „Máme informace, že se přívalová vlna objeví ve městě během noci nebo v pondělí ráno,“ myslí si náměstek primátora Zdeněk Čáp. 

Vodohospodáři stále intenzivně vypouštějí Lipno. Kraj čeká další povodeň.

14:22 – Budějcký krizový štáb je v pohotovosti. Hledají se pytle na stavbu hráze podél Jiráskova nábřeží. „Dvoukilometrová hráz by měla zabránit případnému vylití vody do přilehlých domů,“ říká náměstek primátora Zdeněk Čáp.

12:00 – Nestačí dvě pole korunového přelivu lipenské přehrady, zvedají klapky na maximim. Hladina je na kritické kótě 726 metrů nad mořem. Jednatřicet milionů kubíků zadržené vody se dotýká okraje hráze. Pokud se protrhne, smete vlna obce na březích Vltavy za několik minut. Budějce by se proměnily v jezero hluboké na náměstí více než jeden metr. 

Povodí Vltavy po projednání s povodňovými komisemi zvýšilo odtoky z nádrží Lipno, Římov a Husinec, aby zvýšilo jejich retenční prostor. Uzávěry výpustí a klapky přelivů se otevřely naplno. 

Složky záchranářů jsou v pohotovosti. Uvažuje se o žádosti o pomoc směrem k jiným krajům. Představa dalších hodin totiž znepokojuje odborníky. 

11:20 – Přetéká Rožmberk. Na povodeň se připravují Třeboň a Veselí nad Lužnicí. Z Lužnice je voda odkláněna Novou řekou do Nežárky, pomáhají vojáci z jindřichohradeckého pluku. Voda se hromadí na loukách.

Obce od povodňové komise v Českém Krumlově obdržely varování. „Modlíme se, aby už víc nepršelo,“ prohlásil přednosta krumlovského okresního úřadu František Mikeš. Na několika místech ve městě se Vltava vylila, majitelé penzionů a restuarací při řece dávají ke vchodům zábrany.

V Budějcích byla uzavřena část Biskupské ulice, povodňová komise dává příkaz Povodí Vltavy, aby neprodleně zavezla poškozené nábřeží na Malši u Železného mostu.

8:50 – V Českých Budějovicích ale zatím pokračuje úklid, primátor Tetter nabízí vysoušeče a sleduje obnovu dodávek teplé vody a elektřiny na postižená území. Bez teplé vody jsou už pouze domy v Havlíčkově kolonii.

Stále prší, i když s drobnými přestávkami, voda naplňuje přehrady, zlobí přítoky. Vodohospodáři už proto začali propočítávat scénáře odtoku a další podobu záplavových území.

Policistům se podařilo identifikovat čtyřiapadesátiletého řidiče auta, který utonul ve čtvrtek v Malši u Kaplice. Vyprostili ho kilometr od mostu, ze kterého ho strhl proud. 

7:30 – Meteorologové nemají pozitivní zprávy. Na jihu Čech může během do zítřka spadnout plošně až 100 milimetrů srážek. Rovnalo by se to katastrofě. Přehrady Římov a Lipno jsou tak znovu ohrožené, upouští 60 kubíků za sekundu. Budějce jsou na druhém povodňovém stupni, Roudné na trojce, kde je Malše hluboká 272 centimetrů. 


Sobota 10. srpna 2002

15:02 – Primátor Budějc Miroslav Tetter se zlobil v radiovém vysílání na obyvatele, kteří komplikují odklízení odpadů. Někteří lidé se podle něj zbavují nepotřebných věcí a využívají k tomu kontejnery v poškozených čtvrtích. Svědci, kteří podobné případy uvidí, by ho měli ihned volat na číslo mobilu.

14:15 – Ani jedno místo na jihu Čech už není po silnici nepřístupné. Přesto platí některé uzávěry v pěti okresech. „V následujících dnech budeme odstraňovat škody, které jdou uhradit z našich prostředků,“ říká vedoucí dopravního odboru krajského úřadu Jiří Klása.

Konečný souhrn škod bude k dispozici v závěru příštího týdne, půjde však do stovek milionů korun. Nejhorší situace je v oblastech Pohorská Ves a Benešov nad Černou. 

Meteorologové očekávají, že pršet bude do poloviny následujícího týdne, okrajově zmiňují přívalové deště a lijáky. 

13:42 – Hygienici nabízejí lidem poradenství při čištění bytů a studní. „Zatím mám pocit, že každý dělá, co dělat má, že nevznikla panika,“ říká krajský hygienik Jan Augustin. Hlavní hygienik Michael Vít vydal pokyny pro obyvatele, jak se chovat při záplavách. Rada první: mýt si často a pečlivě ruce.

Otava v Písku a Protivíně klesla o dva metry.

8:00 – Hned od rána jsou slyšet stroje v obci Plav. Rachotí bagry. Odklízejí písek, lidé vysouší zaplavené věci. Některé míří rovnou na skládku. Obci pomáhá třicet dobrovolníků z občanského sdružení Adra. „Zjišťujeme hlavní potřeby rodin. Jsme schopni nabídnout i náhradní nábytek,“ říká předseda sdružení Rudolf Reitz.

Jinde se do domů začali lidé vracet už v pátek a nyní řeší škody s pojišťovnami. „Voda klesá jen po centimetrech. To jsme čekali, protože veškerá půda je tak nasáklá, že další vláhu v žádném případě nevsákne,“ přidává Josef Kalbáč, přednosta strakonického okresního úřadu.

Deset vysoušečů je rozděleno obyvatelům Vodňan. „Je to málo, lidé se musejí vystřídat. Písecká povodňová komise však objíždí okres a varuje před dalšími záplavami. Kdyby nebylo varování meteorologů, lidé by už čtyřiašedesáti vysoušeči likvidovali škody. Sháníme majitele rybníků,“ říká přednosta píseckého okresního úřadu Zdeněk Prokopec.

V budějcké Havlíčkově kolonii se vrší kolem vyplavených domů barikády z odpadků. Zničené věci se odváží za město na skládku do Lišova. Teplárna obnovuje dodávky teplé vody s výjimkou objektů, které mají poškozené domovní předávací stanice, například v ulicích Čechova, Čéčova a Žižkova.

Meteorologové už ale od rána varují, že mohou přijít další povodně. „Srážky na jihu Čech budou od šedesáti do sta milimetrů na metr čtvereční,“ uvádí Petr Lett z budějckého hydrometeorologického ústavu. Povodně tak mohou být ještě větší než předchozí.

7:45 – „Dlouhodobá předpověď naznačila už na přelomu července a srpna možnost občasného deště. Předpovědět, že zrovna na jihu Čech bude tolik srážek, neumí nikdo na světě,“ říká Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu. Třídenní předpověď dosahuje úspěšnosti 90 procent, měsíční už jen 60 procent. „Na nebezpečí povodní jsme upozorňovali už v pondělí a úterý. Hrozí i teď. Srážky by se měly objevovat až do pondělí a teprve od úterý by se měla situace začít měnit. Nemám však pocit, že by povodně byly letos nějak katastrofální. Po celém světě můžeme vidět množství mnohem horších přírodních katastrof.“

Lidé a vodohospodáři se přou, kdo může za povodně. „Když hrázní na Římově věděli, jaká je předpověď, měli vypouštět přehradu už dávno,“ tvrdí Vítězslav Graman z Roudného. „Když stavěli římovskou přehradu, tak nám slibovali, že už tady žádné záplavy nebudou,“ připomněla Milada Hadová. Vodohospodáři se brání. „Nemohli jsme postupovat jinak. Římovská přehrada nemá ochranný, ale vodárenský účel. Nádrž je zásobárna pitné vody. Manipulační řád ukládá, že zásobní prostor má být co nejvíce naplněn,“ vysvětluje dispečerka Povodí Vltavy.


Pátek 9. srpna 2002

18:16 – V sobotu 10. srpna čekají meteorologové nízkou oblačnost a jen místy déšť a bouřky. Ráno má být 17 stupňů Celsia, odpoledne rtuť vyšplhá až k číslovce 25. Večer se déšť uklidní a noc bude následně polojasná. „Bude líp,“ zní z relací o počasí.

15:02 – „Zhodnotili jsme otázku pracovních sil k odstraňování škod a techniky, kterou máme k dispozici. Vše je v tuto chvíli dostačující,“ uvedl po jednání budějckého krizového štábu primátor Miroslav Tetter. „Rád bych poděkoval všem, kteří se podílejí na odstraňování škod a kteří nabízejí pomoc.“ 

13:45 – Řeky se vrací do svých koryt. V Třeboni však povodeň kulminuje až teď. Rybníky Svět a Rožmberk jsou naplněné po okraj. Kubíky vody se ze Světa valí do zámeckého parku, části městského parku a do Dukelské ulice. „Do Světa přitéká stále velké množství vody z rybníků Spolský a Výskok,“ říká výrobní ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha. Protržení hráze nechtějí rybáři riskovat, proto výrazně upouští za cenu lokálních záplav kolem Třeboně. Maximálně upouští i Rožmberk, přítok je však stále vyšší. Třeboň se ochraňuje pytli s pískem.

12:20 – Budějcká diecézní charita nabízí pomoc lidem s vyplavenými byty a domy. Poskytne nejenom nouzové ubytování, ale i ošacení. Z Olomouce dorazí příští týden vysoušeče.

11:45 – Prezident Václav Havel hovořil z dovolené v Portugalsku s hejtmanem Janem Zahradníkem. „Pana prezidenta jsem informoval o práci povodňové komise a o tom, že voda na Malši od čtvrtka klesla o dva mety. Pan prezident se zajímal o to, jak je postaráno o evakuované,“ řekl Zahradník.

10:42 – Úseky některých silnic v šesti okresech jsou stále neprůjezdné. Řidiči mají obtíže na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Písecku, Strakonicku a Táborsku. Konkrétně mezi Římovem, Strážkovicemi a Třeboní, poté silnice III. třídy od Hrdějovic přes Hlubokou, na Krumlovsku je stržený most mezi Kaplicí a Novými Hrady, voda je mezi Klikovem a Suchdolem nad Lužnicí na Jindřichohradecku, Písecko hlásí neprůjezdné silnice z Protivína do Krče a do Míšence, na Strakonicku je uzavřena trasa mezi Čejeticemi a Štěkní a v okrese Tábor mezi Skalicí a Strašicemi.

7:45 – Situace v Budějcích je klidná. Úklidové práce jsou zahájeny, pokračuje odčerpávání vody ze sklepů. Hlavní silniční tahy jsou znovu průjezdní. Záplavy zkomplikovaly situaci několika mateřských škol, například v ulicích Neplachova a Zeyerova.

7:24 – Hladiny řek v povodí Malše a Vltavy podle vodohospodářů zvolna klesají. „Zaznamenáváme celkový pokles hladin řek v regionu. Vzhledem k předpovědi počasí by měl tento trend pokračovat.“ Z římovské přehrady je odtok snížen ze 300 kubíků na 85 kubíků za sekundu. Lipno naopak zvýší odtok z 30 kubíků na 50 kubíku za sekundu.

1:30 – Z Husince jde do Blanice 70 kubíků vody za sekundu, Blanice a Otava se vylévají ze břehů. Trpí Protivín, Putim, Heřmaň a částečně Písek. Tam dosahuje voda k horním obloukům kamenného mostu. Přesto ale řeky mírně opadávají. V Protivíně nyní zasahuje stovka vojáků. U Sepekova musel buldozer rozbít hráz rybníka Chobot, který hrozil vylitím na obce.

Čtvrtek 8. srpna 2002

21:12 – Zasedá krajská povodňová komise. Podle meteorologů by se situace měla v následujících dvou dnech zhoršit. Klesá hladina na horní Otavě až po Strakonice a na Volyňce. Otava v Písku je setrvalá, Blanice na horním a středním toku klesá. Řeky klesají i v Budějcích. Stoupá Stropnice v Pašinovicích a Lužnice v Bechyni.

16:15 – Některé hráze soustavy rybníků začínají praskat a zaplavují silnice a části obcí. Například v Bavorově, Bosňanech a Dunovicích u Strakonic. Písařovický rybník se rovněž vylévá. Povodni podléhá i rybník Můstek v Doubravici.

14:30 – Ministr vnitra Stanislav Gross, ministr zemědělství Jaroslav Palas a premiér Vladimír Špidla míří na krajský povodňový štáb. Kraj už si prohlédli z výšky ve vrtulníku. Gross oceňuje práci hasičů, policistů a záchranářů. Jedinou slabinou podle něj byly krizové mobilní telefony. Voda v Malši a na dalších řekách kulminuje, lidé odhadují škody. Na jedenácti úsecích horních toků Povodí Vltavy je ale stále třetí stupeň povodňové aktivity. Pokud nedojde ke změně počasí, začne hladina klesat i v Budějcích. 

13:37 – Stav nebezpečí vyhlásil okres Český Krumlov. Konkrétně jde o Kaplici, Brloh, Novou Ves, Malonty, Soběnov, Křemži, Dolní Dvořiště, Benešov nad Černou a další obce podél Vltavy od lipenské hráze až po Dívčí Kámen. Přednosta okresního úřadu František Mikeš prosí dobrovolníky, aby nabízeli svou pomoc při záchranných pracích.

12:08 – Římov stále upouští méně vody, než do ní přitéká. Míří do ní druhá povodňová vlna z horního toku a přítoku Černá. „Pokles průtoku nad přehradou bude pravděpodobně pomalý,“ říká dispečer Českého hydrometeorologického ústavu. „Očekáváme mírné vzestupy hlavně na Malši a nevylučujeme je ani na Vltavě,“ doplňuje. Evakuováno bylo prozatím 2000 lidí.

12:00 – Josef Šíma, přednosta budějckého okresního úřadu, vyhlašuje stav nebezpečí. Týká se třinácti měst a obcí v povodí Stropnice, deseti měst a obcí v povodí Malše a šestnácti míst v povodí Vltavy. Ukládá fyzickým osobám poskytnout pracovní výpomoc a firmám věcné prostředky včetně služeb. Krizový štáb toto nařizuje firmám Strabag Bohemia a Lesy Hluboká. Komise zároveň vydává zákaz vstupu do evakuovaných míst.

11:36 – Povodňová komise oznamuje, že Malše začíná v Budějcích pomalu kulminovat. Evakuováno bylo 43 osob ze sociálních zařízení, jsou v pořádku v Domově mládeže U Hvízdala. Dováží se jim nápoje, podává se teplá polévka.

11:10 – Vodohospodáři začali upouštět více vody z Lipna, Římova a Husince. „Když jsou plné, mají horší vliv na povodňovou vlnu a jejich účinek se obrací. Nepomáhají zadržovat vodu, ale záplavovou vlnu zesilují,“ říká Radek Čekal z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle jeho kolegů záleží i na okamžiku, kdy se začnou nádrže vypouštět. Když se čeká příliš dlouho, může být pozdě.

10:14 – Železniční tratě mezi Ražicemi a Čejeticemi, Rybníkem a Rožmberkem nad Vltavou a Rybníkem a Lipnem nad Vltavou jsou nesjízdné. Na trať mezi Bosňany a Strunkovicemi spadly stromy.

9:43 – Čtyři Dvory a centrum Českých Budějovic jsou od sebe odříznuty záplavovou vlnou. Policisté uzavřeli všechny mosty přes řeky, zavírá se Interspar a Terno. U Polikliniky Jih mizí lávka pro pěší ve vlnách a objevuje se první systémová chyba. Přetížená mobilní sít vypadává, kolabují i krizové mobily policistů, hasičů i záchranářů. Povodně si v jižních Čechách vyžádaly další dvě oběti. V Kaplici strhává Malše z mostu automobil i s řidičem. V Táboře umírá dobrovolný hasič na zástavu srdce. Vyčerpal se při záchranných pracích.

7:15 – Takové upouštění římovské nádrže nikdo nepamatuje. Pod vodou už jsou chaty u Plavu i některé domy podél Malše. V Budějcích je možné vidět na řece nejrůznější trosky nebo další věci – kanoe, kmeny či sudy z Budějovického měšťanského pivovaru. Mosty hlídají bagry, aby se dařilo vyprošťovat případné bariéry. Řeka už se vylila u Domu kultury Slavie, Českého rozhlasu, na Zátkově nábřeží nebo u slepého ramena.

6:45 – Ti, kteří odmítali v Havlíčkově kolonii opustit domovy, z nich narychlo mizí. Jejich zahrádky a sklepy už jsou zcela pod vodou. „Stejně jako řada sousedů jsme sledoval po výzvách k evakuaci řeku. Voda najednou přišla hrozně rychle. Jenomže nepřišla od Malše vzdálené několik metrů od domu, ale po ulici od Malého jezu. Ve sklepě nám zůstala pod vodou pračka a další elektrospotřebiče,“ říká čtyřiadvacetiletá žena.

6:22 – Povodňová vlna přijde do Budějc během několika desítek minut. Malše má už teď parametry stoleté vody, posléze by měla stoupnout ještě až o třicet centimetrů. Uzavřena je silnice Na Dlouhé louce, křižovatka u výstaviště, přilehlá Husova ulice a levobřežka při Vltavě až směrem na Plzeň. Nedá se sjet po litvínovické silnici na Český Krumlov.  

3:30 – Ze spánku teď vzbudil obyvatele jižních čtvrtí Českých Budějovic zvuk z tlampačů policejních a hasičských vozů. Mají se připravit k evakuaci. Pokyny jsou jednoduché: nachystat si osobní věci, vypnout elektřinu a plyn. Auta hlídek vyzývala v oblasti Mladého a Havlíčkovy kolonie.

1:16 – Situace se mění z minuty na minuty. Začala evakuace pěti obcí na Malši pod římovskou přehradou. Na místě už jsou hasiči s autobusy a technikou. Část nich je na hrázi, další jsou po proudu do Budějc. Sirény obyvatele obydlí vzbudily a vyhnaly je vyděšené ven. Povodňová vlna o síle stoleté vody nyní míří do krajské metropole.

V Římově panuje strach o osud hráze, je vypouštěno čtyřnásobně větší množství vody, než je obvyklé. Hasiči mají asi hodinu a půl, aby evakuovali obyvatele od Římova až po Roudné, Mladé a Havlíčkovu kolonii v Budějcích. Povodňová vlna by do ní měla dorazit časně ráno.

První obětí je na jihu Čech jednadvacetiletá studentka z Varvařova u Písku. Dívku usmrtil podemletý strom, který spadl na její chatku v dětském táboře.

0:33 – Římovská přehrada byla naplněna na svou maximální kapacitu – 471,48 metru nad mořem. Přítok je několikanásobně vyšší než upouštění, voda zrychluje. Protrhává se boční sypaná hráz soběnovské přehrady na řece Černá. Je jen čtyři kilometry od soutoku s Malší.

Vodohospodáři pustí stavidla i tři přelivy, kterými bude pod hráz padat 523 kubíků vody za sekundu. Stovky hasičů a policistů byly se situací obeznámeny.


Středa 7. srpna 2002

19:01 – Chataři v okolí řeky Malše jen neradi opouštějí svá obydlí. Naopak čekají na televizní zprávy o dalším vývoji počasí. Nedá se čekat, že si užijí klidnou noc.

17:58 – Povodňové komise varují obyvatele Roudného, Plavu, Doudleb, Hamru, Dolní Stropnice a Římova, že pracovníci Povodí Vltavy uvažují v nejbližších hodinách intenzivně vypouštět Vodní nádrž Římov. Starostové obcí radí občanům odjet domů, hasiči, policisté i hrázní čekají na další pokyny vodohospodářů. Podle jejich slov je ale situace pod kontrolou.

14:20 – V současné době je se situací na jihu Čech obeznámen i hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník, který předsedá krajské povodňové komisi. Podle informací, jenž má od hasičů a z Povodí Vltavy, zatím nenastala taková situace, která by si vyžádala svolání komise. „Ráno jsem se byl podívat na Malši u Roudného, ale nyní dávám přednost monitorování situace prostřednictvím telefonního spojení. Myslím si, že má přítomnost by ničím neprospěla lidem, kteří v některých místech musí čelit následkům rozvodněných řek a potoků. Mám zprávy od hasičů, například o nutné evakuaci chatařů v Borovnici a letního tábora v Líčově, ale domnívám se, že v tuto chvíli je potřeba ponechat prostor k zásahu profesionálů,“ říká Zahradník.

11:10 – Třetí stupeň povodňové aktivity už platí na dvanácti místech osmi řek Povodí Vltavy. A na většině z nich voda stále stoupá. Stav ohrožení je v Líčově na Černé, v Pořešíně na Malši, dále v Římově, Roudném a v Březí u Budějc na Vltavě. Podobná situace je v Bechyni na Lužnici, v Neměticích na Volyňce a ve Strakonicích a Písku na Otavě. Také Blanice dosáhla stavu ohrožení.

S drobnými přestávkami pořád prší. Za posledních 24 hodin napršelo v jižních Čechách, především na Šumavě a v Novohradských horách, 30 až 130 milimetrů srážek. Meteorologové očekávají, že deště budou pokračovat. 

Povodňové komise na horních tocích už upozorňují obyvatele, že nejhorší mají za sebou. Vodu mají zadržet hráze a nepříznivé počasí přestane. Voda by měla jít dál po povodí, kde získá více prostoru. Obavy jsou nyní jen z přívalových dešťů, zem je příliš nasáklá.

10:00 – Obecní úřad v Benešově nad Černou je v pohotovosti. Kromě dětských táborů potřebovali pomoc obyvatelé na břehu řeky Černá. „Dali jsme dohromady partu a pomáhali si, kde se dalo. Naštěstí záplavová vlna ustoupila,“ říká benešovský starosta Miloslav Šimánek.

Děti z líčovského tábora odvezli hasiči do Českých Budějovic. Vrstevníci z tábora Mladý požárník v lokalitě Třebíčko se ukryli v mateřské škole v Benešově. „Situaci se nám podařilo zvládnout,“ doplňuje starosta. 

9:50 – Hasiči již evakuují chatovou osadu v Borovnici na Českobudějovicku a dětský tábor v Líčově na Českokrumlovsku. Ze sklepů domů musí čerpat vodu v Trhových Svinech, Mladošovicích, Petrovicích a Ledenicích. Zaplavena je také silnici u Kamenného Újezdu. Dva lidé museli být evakuování i z chaty u Zborova na Českobudějovicku. 

Na jihu Čech stále prší a meteorologové odhadují, že spadne ještě 30 milimetrů srážek. U některých řek by to znamenalo třetí povodňový stupeň.

8:45 – Situace se dramaticky mění na Malši. V Plavu zatopila řeka několik domů a hřiště. Jde ale o lokální záplavy, které se opakují jednou za pět až deset let. Informace o záplavách už hlásí i rozhlas v Budějcích. Směřují hlavně k majitelům chat u řek, ostatním nic nehrozí. Toky regulují vodní díla.

8:15 – Řeky na jihu Čech stoupají, některé z nich by mohly dosáhnout druhého či třetího povodňového stupně. Na druhém stupni už je řeka Černá v Líčově na Českokrumlovsku, o stupeň méně má stejná řeka v Pořešíně a Vydra na Modravě. „Hrozí vzestup řekám pramenícím v Novohradských horách, jako jsou Stropnice a Malše. Meteorologové naměřili za posledních 24 hodin ve stanici Staré Hutě na Novohradsku 101 milimetrů deště. To je několikaměsíční průměrné množství,“ říká Kateřina Štěrbová z budějckého hydrometeorologického ústavu.

Již týden trápí déšť jižní stranu Novohradských hor v Rakousku. Místní lidé zde už několik dní bojují s povodněmi.

6:30 – V Borovnici na Českobudějovicku se za noc změnil tenký potok v řeku hlubokou místy dva metry. Dva chataři se snaží odvézt svá auta z dosahu vody, ostatní jen bezmocně přihlížejí, jak hladina stoupá do půlky jejich dveří. Na místě, kde byla včera louka.

6:25 – Obyvatele Budějc a okolí překvapil středeční ranní déšť. Teploty jsou nízké. Pohled na oblohu naznačuje, že ještě chvíli pršet bude.

6:15 – Počasí bude ve čtvrtek (8. srpna) ovlivňovat mělká brázda nízkého tlaku. V noci bude polojasno až oblačno a ojediněle na západě území místy déšť a přeháňky. Během dne se čeká oblačno až zataženo, místy přeháňky a bouřky. Denní teploty se budou pohybovat od 21 do 26 stupňů.

Brázda nízkého tlaku se nad střední Evropou udrží i v pátek a sobotu. Na konci pracovního týdne bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty dosáhnou k 25 stupňům Celsia. V sobotu má být většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle se mohou objevit i bouřky.

Foto Milan Bajcura | Zdroj Povodeň jižní Čechy – srpen 2002

Štítky povodně 2002, přehled dění, retrospektiva, České Budějovice, Malše, silnice, povodeň, dům, Vltava, Římov, Vodní nádrž Lipno, Česko, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SLEDUJEME: Zprovozňují se důležité silnice, voda je na ústupu  |  Povodně 2002  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.