Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POVODNĚ 2002: Od katastrofálních záplav uteče patnáct let

Je jenom málo Jihočechů, kteří si nepamatují onen datum – 7. srpen 2002. Den, který se navždy zapsal do dějin jižních Čech. A nejenom jižních Čech, současně celé České republiky. Silné a vytrvalé deště přinesly jednu z největších přírodních katastrof moderní české historie.

Dva srpnové týdny změnily téměř vše. Velká voda, která byla na většině míst až tisíciletá, poničila 329 obcí, tedy více než polovinu v Jihočeském kraji. Strhla třicet mostů, dalších patnáct mělo porušenou statiku. Utrpěla rovněž infrastruktura – dopravní komunikace, rozvody energie a všechny čistírny odpadních vod na rozvodněných tocích.

Záchranáři evakuovali ze zničených a zatopených domů kolem 17,5 tisíc obyvatel. Jenom na Českobudějovicku muselo být z obydlí evakuováno asi šest tisíc lidí, Český Krumlov opustilo přibližně 800 obyvatel. Stovky lidí, mnohdy i vrtulníky, evakuovali záchranáři v dalších regionech. Symbolem jihočeských povodní se staly Metly na Strakonicku, přes které se po protržení hráze rybníka prohnaly tři metry vody. Strženo bylo třináct domů. 

Škody na majetku byly vyčísleny na patnáct miliard korun, nahlásilo je přibližně 11,5 tisíce fyzických a právnických osob. Záplavy si ale vyžádaly i ztráty na lidských životech. Na jihu Čech zemřelo devět lidí.

Přesto všechno nabízí i po patnácti letech katastrofální povodně zajímavé lidské příběhy. V následujících dvou týdnech se vám je redakce Budějcké Drbny pokusí přiblížit. Zároveň zmapuje časový sled událostí ze srpna roku 2002. 


Pokud i vy máte zajímavý příběh nebo jen archivní fotografie či videa z míst, která byla postižena velkou vodou, pošlete nám je na e-mailovou adresu redakce@budejckadrbna.cz.

Foto Milan Bajcura | Zdroj Povodeň jižní Čechy – srpen 2002

Štítky povodeň, Jihočeský kraj, Česko, okres České Budějovice, Český Krumlov, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POVODNĚ 2002: Od katastrofálních záplav uteče patnáct let  |  Povodně 2002  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.