Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: O králících a insolvencích aneb Babišova Malá domů

Mohla mít docela pohodlnou kariéru poslankyně a náměstkyně hejtmana na jižní Moravě. K tomu by si čas od času skočila oddychnout na zastupitelstvo Lelekovic u Brna. Osud jménem Andrej Babiš ji však přihrál jiné, vyšší poslání. Oficiálně se k němu podle slov premiéra dopracovala „skvělou schopností týmové práce a tahem na branku", reálně železnou věrností a nezlomnou loajalitou k vůdci hnutí ANO. Nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá ve svém resortu nebude mít vůbec na růžích ustláno. A rozhodně se není čemu divit. Pojďme se podívat proč.

Taťána Malá stojí od středy v čele ministerstva, které klade tradičně velkou důležitost na významnou a dlouholetou praxi v oboru. A Malá bohužel (pro ni) selhává už jen v úvodním předpokladu, který by pro jakéhokoliv jiného kandidáta (krom bezhlavě stranicky věrných) znamenal vykopnutí ze dveří po prvním zaklepání - vzdělání.

Od králíků k Dunaji

Taťána Malá vzdělání bezesporu má. Můžeme začít hned u inženýrského titulu. Na brněnské Mendelově univerzitě ho úspěšně zakončila diplomovou prací s názvem „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků”. Její způsobilost k chovu králíků by tudíž asi nikdo nezpochybňoval, leč post ministra zemědělství svého kandidáta už má, bohužel.

Co se týče vzdělání právnického, tady to začíná skřípat. Titul ze soukromé Paneurópské vysoké školy v Bratislavě (které měla mimochodem mezi lety 2015 a 2016 úplně pozastavenou akreditaci k udělování právnických bakalářských a magisterských titulů) totiž Česká advokátní komora neuznává. V Česku by tak nemohla ani žádat o zapsání do seznamu advokátních koncipientů. Docela blbá startovní pozice pro kariéru ministryně.

Malá cestovatelka

Když už jsme u koncipienství, na kariéře Malé je obdivuhodné, jak bravurně musela zvládat svůj time manegement. Od konce roku 2012 do poloviny roku 2016 totiž podle zjištění serveru Aktuálně.cz dělala právní koncipientku ve městě Dolný Kubín v Žilinském kraji - zhruba 300 kilometrů od domovských Lelekovic.

Proč obdivuhodné? Advokátní koncipient je totiž zaměstnání na denní bázi na plný úvazek. Koncipient musí často chodit k soudům, být přítomen na jednání a k tomu zvládat nemalou porci administrativy.

Pro Malou muselo být tudíž nesmírně náročné právnickou praxi zvládat vzhledem k tomu, že byla zároveň zastupitelkou v domovských Lelekovicích (přestože se původně do zastupitelstva neprobojovala ani z prvního místa kandidátky - zvolený zástupce se svého postu vzdal), k tomu se živila jako mediátorka a společně s manželem vlastnila firmu All 4 Law. Sama Malá se k této situaci sice odmítla vyjádřit. I přesto - klobouček.

Malá rodinná firmička, insolvence a vše okolo nich

Zůstaňme u rodinného byznysu. Zde je třeba zmínit pár ne nepodstatných informací. Až do června letošního roku byla Malá spolumajitelkou již zmíněné firmy All 4 Law (před nástupem do úřadu ji celou převedla na manžela), která se zabývá insolvencemi.

Insolvence je vůbec u Malých tradiční byznys, jelikož se její manžel Ondřej Malý živí jako insolvenční správce.

Tedy...nyní živí. V minulosti totiž Malý podle serveru Aktuálně.cz nabízel skrze firmu Swisscredit krátkodobé nebankovní půjčky, čili přesně ten typ “služby”, díky kterému váznou ročně desetitisíce lidí v Česku ve dluhové spirále.

Nic moc minulost pro partnera ministryně spravedlnosti, říkáte si? Nebojte, teprve se zahříváme.

Malá insolvenční (ne)správkyně

Sama Malá se chtěla vydat ve šlépějích svého muže. Podle zjištění serveru Echo24 se v roce 2013 opakovaně snažila o zdolání zkoušky na insolvenčního správce, které pravidelně vypisuje ministerstvo spravedlnosti a s jejichž zdoláním se pojí prestižní postavení v oboru. Bohužel pro ministryni, pokaždé neúspěšně. (Co se dá dělat, třeba to s tím resortem vyjde jindy...)

Malá plagiátorka?

„Stačí...” řekli by si po přečtení předchozích řádků ke kompetenci nové ministryně mnozí z nás. Tým Českého rozhlasu však dnes nasadil příběhu Taťány Malé na ministerstvu korunku.

Redaktoři Jakub Troníček a Markéta Chaloupská se zaměřili na diplomovou práci Taťány Malé (z výše zmiňované, nepříliš vážené) Paneurópské univerzity, díky kterému získala (opět nepříliš hodnotný) právnický titul.

Výsledek?

Podle expertů oslovených Českým rozhlasem nese diplomka ministryně stopy plagiátorství. Jinými slovy - Malá část své práce jednoduše překlopila z diplomové práce studentky Masarykovy univerzity. A to dokonce i s konkrétními překlepy a chybami ve slovosledu.

(Kdyby se vám to náhodou nezdálo jako závažný prohřešek, vězte, že na akademické půdě jde setsakramentský průšvih.)  Na šéfku justice slušný výkon...

Co tím tedy pan trestně-stíhaný-premiér Babiš asi zamýšlel?

Když do váženého resortu, který má jako důležitá součást brzd a protivah demokracie chránit nezávislost českého soudního systému, pověřil nekompetentní osobu bez potřebné praxe či vzdělání, ve výrazném střetu zájmů, zato s bezbřehou loajalitou a železnou věrností ke svému vůdci?

Týmového ducha a tah na branku. Tipuju.

PS: Už jsem se zmiňoval, že Taťána Malá v lednu navrhovala odložit stíhání Andreje Babiše na dobu „až nebude premiérem”?

Autoři | Foto Hnutí ANO

Štítky Andrej Babiš, Taťána Malá, ministerstvo spravedlnosti, komentář, insolvence, kariéra, Lelekovice, ANO 2011, Brno, Jihomoravský kraj, diplomová práce, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: O králících a insolvencích aneb Babišova Malá domů  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.