Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

VÝSLEDKY, KOMENTÁŘE: Budějcké týmy měly úspěšný víkend. Co další Jihočeši?

Velmi důležité zápasy hrálo ve svých soutěžích hodně mužstev. Hokejisté ČEZ Motor České Budějovice uhráli jedno čtvrtfinálové vítězství na havířovském ledě a zítra mají díky tomu postupový mečbol. Úspěšně rozehráli čtvrtfinále florbalisté Štírů, volejbalisté Jihostroje udolali Kladno a jsou první. Stejnou příčku drží i ženy VK České Budějovice. V basketbale neuspěli Jihočeši v Brně.

Basketbal

NBL: mmcité Brno – Jindřichův Hradec 90:81 (20:23, 40:45, 71:68)

Hráči Basket Fio banka Jindřichův Hradec odjížděli do Brna s touhou získat druhé vítězství a přiblížit se týmům nad nimi. Utkání s Jihomoravany měli hosté tři čtvrtiny dobře rozehrané. Buď vedli, nebo drželi s domácím celkem bodový příděl. Až v poslední části, kterou Brno vyhrálo 19:13, nedokázali Jihočeši na domácí koše reagovat. Brno je v nadstavbové tabulce NBL předposlední a na Hradec má nyní náskok šesti výher.

V jistém okamžiku jsme ztratili koncentraci a kompletně i zodpovědnost za hru. Soupeř toho okamžitě využil a bez problémů utkání otočil. Musíme se snažit udržet kontrolu i dále, když ji máme po zhruba 30 minut utkání a nedovolit týmům, aby se dostaly zpět do zápasu,“ uvedl pro basketbrno.cz jindřichohradecký trenér Rudolf Jugo.

ŽBL: Žabiny Brno – U19 Chance Strakonice 78:42 (17:14, 52:16, 66:28)

Druhý jihočeský tým – strakonický U19 Chance - v nejvyšší republikové soutěži žen utrpěl debakl na půdě dalšího brněnského celku BK Žabiny. Favorizované Brňanky po vyrovnané první čtvrtině rozhodly o osudu zápasu ve druhé části, kde dovolily Jihočeškám vstřelit pouhé dva body (čtvrtina skončila 35:2). V součtu čtvrtin pak Jihomoravanky vyhrály o 36 bodů.

V první čtvrtině jsme domácí překvapili, a i skóre 17:14 napovídalo, že by to mohlo být vyrovnané utkání. Ve druhé čtvrtině ale Žabiny zvýšily agresivitu v obraně a obrovským tlakem se jim podařilo obrátit stav. Vstřelili jsme pouze dva body a v podstatě to byl rozhodující činitel celého utkání, protože druhý poločas byl vyrovnaný,“ uvedl pro bkzabiny.cz strakonický trenér Petr Martínek.

Florbal

Národní liga, čtvrtfinále: Štíři České Budějovice – Králův Dvůr 6:5 po prodloužení (0:1, 4:2, 1:2 – 1:0) a 6:4 (3:1, 2:3, 1:0)

Po základní části, ve které Štíři skončili na třetím místě, zvolili Jihočeši za soupeře pro čtvrtfinále Národní ligy královédvorský tým. Podle ohlasů po výběru soupeře čekaly Budějce vyrovnanou sérii, což se v jednotlivých zápasech zatím potvrdilo. První duel skončil výhrou Štírů v prodloužení. Gól dal v 64. minutě Václav Hejplík. Nejproduktivnějším hráčem víkendu byl domácí Jan Procházka, který si připsal pět bodů za tři góly a dvě asistence.

Druhý zápas vyhráli Jihočeši 6:4. Štěstí bylo, že hosté neproměnili v 52. minutě po hře na zemi Michaela Kudláčka trestné střílení. V závěru zápasu nepomohla hostům ani hra power-play a vyloučení domácího Šimka. „Podle očekávání je série velmi vyrovnaná. V obou zápasech jsme měli trochu víc štěstí a výtečně zachytal gólman Radek Kulhan. V poli jsme předvedli týmový výkon. Osm našich hráčů vstřelilo gól. Musíme zůstat koncentrovaní i nadále, abychom sérii zvládli ukončit,“ uvedl pro Drbnu prezident Štírů Jiří Kratochvíl.

Národní liga, o udržení: Kobylisy – Strakonice 4:7 (1:4, 0:1, 3:2) a 5:6 (1:4, 3:1, 1:1)

Druhý jihočeský celek v Národní lize musí o svou příslušnost v soutěži bojovat a v play-down hraje jako nejhorší tým po základní části s TJ Kobylisy. A oba úvodní zápasy Jihočeši vyhráli. Měli povedené starty do zápasů. Obě první třetiny vyhráli shodně 4:1. K jistotě záchrany potřebují Strakonice ještě jedno vítězství a nyní budou mít případně dvakrát výhodu domácího prostředí.

V obou zápasech jsme podali bojovný výkon. Abychom Národní ligu udrželi, musíme ještě uhrát jeden bod. Když podáme stejný výkon a přijdou nás podpořit naši skvělí diváci, věřím, že ligu udržíme i pro příští sezónu,“ uvedl pro ceskyflorbal.cz strakonický trenér Jakub Mikeš.

Házená

Extraliga: Hranice – HBC Strakonice 40:28 (21:12)

Nepovedený zápas odehráli o víkendu házenkáři Strakonic. Na palubovce v tabulce sousedních Hranic prohráli Jihočeši o 12 gólů. Hranice si s chutí zastřílely a po 40 nastřílených brankách si vylepšili skóre. Nejlepším střelcem hostujícího týmu byl se šesti trefami Tomáš Nejdl. Po pěti gólech dali Martin Mošovský (dva ze sedmičky), Jan Matoušík a Tomáš Samek.

V tabulce jsou Jihočeši po odehraném 18. kole na předposledním místě a mají 10 bodů. Poslední tým je Nové Veselí, které na Strakonice ztrácí pouhý bod. A právě v dalším kole (10. března) se oba týmy utkají na jihu Čech a půjde o velmi důležitý zápas. Strakoničtí hráči mají aktuálně na desáté Brno ztrátu tří bodů.

Mol liga: Písek – Bánovce 28:33 (11:19)

Slovenské Bánovce měly před zápasem spolu s Pískem stejně bodů a šlo o souboj dvou týmů ze spodku tabulky. Jihočešky bohužel nedokázaly využít domácí haly a po nepovedeném prvním poločase, po kterém měly manko osmi gólů, prohrály 28:33. V zápase dokázal Písek stáhnout velkou ztrátu i na tři góly, ale více se mu už nepovedlo. Bánovce tak v tabulce odskočily na rozdíl dvou bodů, ale mají zápas navíc. Písek je na předposlední dvanácté pozici.

Bánovce si výsledek zasloužily víc než my. My jsme jednoznačně byli horší v nasazení a vstup do zápasu nám vůbec nevyšel. Na straně soupeře byla větší bojovnost a to rozhodlo. Soupeř si pro ty body šel, my ne,“ uvedl pro klubový web trenér píseckých házenkářek Vladislav Jordák.

Hokej

WSM liga: AZ Havířov – ČEZ Motor České Budějovice 1:4 (1:1, 0:2, 0:1) a 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Čtvrtfinálová série hokejové WSM ligy mezi budějckým Motorem a Havířovem pokračovala dvěma zápasy na ledě AZtu. V sobotu přidali Jihočeši důležitou třetí výhru a do nedělního zápasu šli s postupovým mečbolem. Ten sice nevyužili a prohráli 1:3, ale zítra mají druhou možnost na domácím ledě čtvrtfinále ukončit.

Ve druhém zápase rozhodlo zřejmě větší nasazení. Začali jsme hrát naší hru až ve třetí třetině, a to bylo málo. Měli jsme tak začít od začátku, kde jsme byli málo aktivní. Na konci už jsme to měli těžké, Havířov zkušeně bránil. V žádném případě už nechceme v Havířově hrát. Doma na ně vlétneme a nedopustíme, aby série pokračovala,“ uvedl po dvojzápase pro hcmotor.cz útočník Motoru Martin Heřman.

II. liga, osmifinále: Havlíčkův Brod – David Servis 5:3 (2:1, 2:0, 1:2)

Po základní části osmí hokejisté budějckého David Servisu začali osmifinále II. ligy (skupina Střed) na ledě suverénního BK Havlíčkův Brod bez respektu a dokázali s favoritem odehrát dobrý zápas. Jihočeši sice prohráli o dvě branky, ale v dnešní odvetě (5. března v 18:00, hraje se na tři vítězné zápasy a domácí tým se točí po každém zápase) nejsou Budějce bez šance. Musí ale ukázat výkon na hranici svých možností.

Dva góly David Servisu vstřelil Lukáš Summerauer, jednu branku dal Jiří Bárta. „Byl to vyrovnaný zápas, ale domácí byli o krůček lepší. Myslím si však, že ne zas až o takový krok, takže bych to neviděl černě. Na to, že hrajeme první play-off, jsme spokojení. Užíváme si to a počítám, že nás budou mít Havlíčkobrodští ještě plné kecky,“ řekl pro bkhb.cz trenér David Servisu Milan Kupka.

II. liga, osmifinále: Moravské Budějovice – Tábor 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)

Hokejisté Tábora patří dlouhodobě k lepším týmům ve II. lize, ale letošní sezona se jim zatím podle představ nevede. A podobně začalo i play-off. Jihočeši na ledě Moravských Budějovic prohráli hlavně díky neproměněným šancím 1:4 a do dnešní odvety od 18 hodin mají co zlepšovat.

Znovu se bohužel ukázalo, jak moc se potýkáme s produktivitou. V době, kdy máme herní převahu a potřebujeme z ní dát gól, tak nepadne a sami se zbytečně dostáváme pod tlak. Vstup do zápasu jsme přitom měli velmi dobrý. Výborně jsme se pohybovali a byli jsme v první třetině jednoznačně lepším týmem. Bohužel toho prostě neumíme využít. Dnes chceme sérii vyrovnat,“ uvedl pro klubový web hctabor.com asistent trenéra Arpád Gÿori.

Volejbal

Extraliga: VK České Budějovice – Kladno 3:0 (25:23, 25:21, 28:26)

Důležitou bitvu v boji o první místo a výhodu domácího prostředí v celém play-off budějcký Jihostroj zvládl. Do té doby první Kladno porazili Jihočeši 3:0. Rozhodovalo se ale až v koncovkách setů. Dvě ze tří skončily nejtěsnějším možným rozdílem. Jen druhá sada byla více v režii domácího týmu. V posledním kole základní části bude Jihostroj na půdě Karlovarska odolávat tlaku týmů pod ním – v těsném závěsu jsou Kladno, Karlovarsko i Liberec.

Pro nás jsou to tři důležité body do tabulky, protože se snažíme udržet si dobrou pozici před play-off. První set byl nervózní z obou stran a v koncovce nám ho Kladno darovalo nevynucenými chybami. Příchodem Marka Šotoly se hra zvedla. Děkuji hráčům za bojovnost. Přes všechna zranění jsme to ubojovali,“ uvedl pro cvf.cz budějcký trenér René Dvořák.

I. liga ženy: VK ČEZ České Budějovice – Hronov 3:0 (25:20, 25:16, 25:22) a 3:1 (19:25, 25:23, 25:14, 25:14)

Osmé kolo nadstavbové skupiny o první místo v I. lize žen přineslo hráčkám VK České Budějovice další dvě výhry. Nad šestým Hronovem zvítězily Jihočešky 3:0 a 3:1. Hlavně ve druhém zápase ale soupeřky sahaly po bodech, když po prvním vítězném setu prohrály ve druhé sadě nejtěsnějším možným rozdílem. Na druhé Dobřichovice mají budějcké volejbalistky slušný náskok čtyř bodů a mají našlápnuto k výhře v soutěži. O tom, zda by Jihočešky zabojovaly případně o postup do extraligy, visí nyní hodně otazníků.

První zápas byl jednoznačný. Ve druhém zápase se pak naše holky v první sadě spíše rozkoukávaly a zlom přišel kolem šestnácté výměny ve druhé sadě hlavně na bloku. Tím se utkání srovnalo a v další části už měly více ze hry. Holky pak hrály přesně to, co potřebovaly. Ohledně postupu do baráže o extraligu je ještě brzo mluvit, ale rádi bychom si jí všichni zahráli. Ještě to budeme řešit. Víme, že vzhledem ke stavu tělocvičen v Budějovicích je postup málo pravděpodobný. Uvidíme za dva, tři roky. Pokud se situace zlepší, pak bychom se o postupu mohli bavit,“ uvedl na dotaz Drbny vedoucí družstva Jan Vobr.

Autoři | Foto Facebook VK ČEZ České Budějovice | Zdroj s využitím klubových a svazových webů

Štítky výsledky, komentáře, ČEZ Motor České Budějovice, Jindřichův Hradec, Tábor, Strakonice, Písek, David Servis, Štíři České Budějovice, VK České Budějovice, postup, extraliga, baráž, II. liga, Madeta Motor České Budějovice, HC Kometa Brno, Rytíři Kladno, sout

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÝSLEDKY, KOMENTÁŘE: Budějcké týmy měly úspěšný víkend. Co další Jihočeši?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.