Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

RECENZE: Je život opravdu hra? Pokud ano, jaká jsou pravidla a kdo bude vítěz?

Na pultech knihkupectví se objevila kniha s názvem Hra na boha. Autor Josef Gust v neotřelém příběhu popisuje velice čtivým jazykem život hlavního hrdiny Karla Wachtla. Děj nás provede od zvídavého dětství prožitém v socialistickém prostředí, přes pubertální věk, který ho zcela změní, až po drsnou realitu současnosti.

V každé lidské hlavě se rodí miliony nápadů a myšlenek. Kolik lidí pokud jim je ublíženo si řekne, jak by bylo dobré se pomstít? Žádný soud, žádné odpuštění, žádné - mír a láska zvítězí. Kája Wachtl ve svých myšlenkách dojde k závěru, že život je hra. Ale kdo je hráč a kdo pouhá figurka? On je určitě hráč a pomocí své hry s jasnými pravidly bude nekompromisně řešit vzniklé příkoří. Ale osud, nebo snad jiný hráč tuhle hru narušuje. Příběh skrývá rodové tajemství, které je potřeba chránit a které umně celý děj propojuje. Jakousi vedlejší, ale důležitou roli sehrává Ota zvaný Pinky, který se posléze vytrácí, leč není zapomenut. Konec je nečekaný, ale hra má svá pravidla a musí se dohrát.

Žádné zbytečné kudrlinky, žádné zbytečné odbočení od hlavní linie příběhu. Jednoduché vyprávění vyvolává touhu čtenáře, vědět co bude dál.

Máme šanci ponořit se do příběhu z našeho prostředí. Nic proti zahraničním autorům, ale je dobré odpoutat se od knih typu, kdy Ole Gunar sleduje Petera Johansona, který po skvěle a složitě naplánované a provedené vraždě je lapen do sítí zkušené policejní jednotky severského státu, kterou vede nezkorumpovaný komisař Sven Molensen, to vše za patřičného zájmu a pod bedlivým dohledem politické vrchnosti a médií.

Po přečtení knihy Hry na boha si můžeme položit několik otázek, ale snad stačí zmínit jen tyhle. Je hlavní hrdina vrah? Co když popisované události nejsou tak úplně výplodem fantazie autora? A co takhle druhý díl? Bude určitě hodně lidí, které by pokračování stoprocentně zajímalo.

Kniha je k dostání jak v tištěné verzi, tak v elektronické podobě u všech knihkupců, nebo přímo od autora Josefa Gusta na jeho webu.

Autoři | Foto archiv Josefa Gusta

Štítky recenze, kniha, Hra na boha, Josef Gust, protagonista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Je život opravdu hra?  Pokud ano, jaká jsou pravidla a kdo bude vítěz?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.