Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nová hala pro míčové sporty by mohla stát na Máji u hokejového centra

Nová sportovní hala by mohla stát na Máji vedle Hokejového centra Pouzar. S takovým návrhem přišla budějcká ODS. Podle radnice ale nejde o žádnou novinku. O prostoru v této lokalitě uvažovala už na konci prázdnin.

Náměstek primátora Viktor Lavička už na konci srpna uvedl, že město hledá pomocí vyhledávací studie lokalitu, kde by mohla nová hala stát. „Objekt by měl stát na pozemku města. Měl by mít dostatečnou infrastrukturu a legislativně plnit vše, co je k takovému komplexu potřeba, jako například dostatečný počet parkovacích míst. Zásadní je pro město také napojení na horkovod,“ uvedl v srpnu Lavička.

ODS byla rychlejší a podobnou vyhledávací studii si provedla interně v rámci klubu. Ze studie vyšly tři lokality, z nichž prakticky jediná vhodná je vedle hokejového centra Pouzar. „Hala by byla v blízkosti sportovišť školy O. Nedbala a hokejové haly. Pozemek je v majetku města, takže by se ušetřily další náklady spojené s nákupem. Je zde možné dobré napojení a vytvoření dostatečného množství parkovacích míst, a to i podzemních. Nevýhodou je, že by hala byla mimo centrum, což je ale dnes spíš otázka zvyku,“ popsal Martin Kuba za ODS.

To samé ale podle Lavičky tvrdilo město. „Na tiskové konferenci jsem uváděl v podstatě stejné věci. Že nám vychází dvě lokality. Jedna vedle areálu Jihočeské univerzity za Kauflandem, kterou definovala i ODS, a kterou jsme vyhodnotili jako nevhodnou. Dalším místem je prostor vedle Parku Čtyři Dvory. Ta mi vychází nejlépe,“ uvedl Lavička.

Halu v těchto místech by podle náměstka mohly využít sportovní oddíly na sídlištích Vltava a Máj, ale i školy, které jsou v blízkosti. Poptávka je prý i od „hobby sportovců“ z těchto lokalit.

Studie a vodní svět

Podle náměstka Lavičky město aktuálně dokončuje vyhledávací studii, ke které bude připravovat ještě takzvanou studii objemovou. Se sportovní halou totiž plánuje vystavět také vodní svět. „Mapovali jsme některé projekty, které by se nám tam hodily. V tuto chvíli už můžu říct, že mám na mysli projekt, který by kombinoval sportovní halu a vodní svět. Myslím, že do této lokality je to daleko účinnější model,“ popsal náměstek. Vodní svět by podle něj měl mít jeden bazén a brouzdaliště pro rodiny s dětmi.

Hokejové centrum Pouzar mělo město odkoupit

V souvislosti se stavbou nové sportovní haly ODS navrhovala, aby město koupilo Hokejové centrum Pouzar, které bylo v insolvenci. „Hala má moderní chladící technologii. Náklad na výrobu hodiny ledu a bruslení na zimáku je téměř pětinásobně vyšší než v Pouzarovi. Ekonomicky je provoz této haly výhodný. Navíc se v ní dá vytvořit zázemí pro hokejovou akademii,“ popsal důvody Martin Kuba.

Hala má ale od minulého týdne nového majitele. „Je to zásadní chyba, kterou město udělalo. Nechalo si utéct halu, kterou kdyby dnes chtělo stavět, tak ji pod 120 až 130 milionů korun nemá šanci postavit,“ řekl Kuba.

Ačkoliv ODS tvrdí, že město halu mělo získat, podle radnice nebyl důvod se o ni zajímat. Už před několika měsíci koalice uvedla, že nevidí důvod, proč by měla veřejnými penězi řešit soukromě investice. Podle Lavičky by navíc samotné získání haly nebylo jednoduché. „Centrum bylo v insolvenci a ta insolvence má určitá pravidla, která musíte brát v potaz. Jedním z nich je například dražba. Schválit takové finance na insolvenci musí zastupitelstvo, to je jedna věc, a druhá věc je, že zastupitelstvo vám neschválí otevřený budget na to, aby se mohlo přihazovat. Pokud by v dražbě přišel někdo, kdo by dal víc, než byla částka schválená zastupitelstvem, tak ten člověk pověřený městem nemůže dále přihazovat," popsal náměstek a dodal: „Nový majitel se normálně domluvil s kluby, které tam doteď byly. Pokud to takhle dopadne, tak město z mého pohledu ušetřilo 54 milionů korun a hala funguje dál. Zázemí pro mládežnickou akademii se v tuhle chvíli připravuje v areálu na Složišti,“ uzavřel.

Foto Jana Kroneislová

Štítky sport, sportovní hala, stavba, hokejové centrum Pouzar, ODS, město, hokej, insolvence, Martin Kuba, Kaufland, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Nová hala pro míčové sporty by mohla stát na Máji u hokejového centra  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.