Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Inspekce pokutovala firmu Orlík nad Vltavou za lesní hospodaření

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 200 tisíc korun firmě Orlík nad Vltavou kvůli špatnému hospodaření v lesích. Firma bez povolení vykácela linii dlouhou 1990 metrů. Společnost se proti sankci odvolala k ministerstvu životního prostředí, které její odvolání zamítlo. Pokuta je tak pravomocná.

Problém vznikl v listopadu a prosinci 2014. Když společnost stavěla plot obory, vybudovala podél plotu cestu, která je v některých místech široká deset až jedenáct metrů. V místě vykácela veškeré stromy, na což neměla povolení. Firma vykácela linii dlouhou 1990 metrů, vznikla nesouvislá odlesněná plocha s rozlohou 1,55 hektaru.

„Jde o to, že když se udělá mezera široká osm až jedenáct metrů tím, že se odstraní les, vznikne jakoby nová stěna lesa, a to je potom náchylnější k napadení od kůrovce. Potom tam má vliv vítr, námraza... Ten les je v tom místě potom zranitelnější," řekl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Firmu Orlík nad Vltavou stoprocentně vlastní rodina Schwarzenbergů, jednatelem je Jan Schwarzenberg. Spravuje celý movitý i nemovitý majetek Jana a Karla Schwarzenberga v Čechách, jak uvádí na webu. Má 125 zaměstnanců, spolupracuje s 80 živnostníky a firmami. Na vyjádření firmy pro ČTK čekáme.

V Jihočeském kraji ČIŽP loni uskutečnila 1293 kontrol a uložila 264 pravomocných pokut za 8,02 milionu korun. Nejvyšší, 350 tisíc korun, podnikateli Janu Sedlákovi za nakládání s odpady v Plané nad Lužnicí. V Česku udělala loni ČIŽP 16 572 kontrol, vyměřila 2547 pravomocných pokut za 100,2 milionu korun. Nejčastější bylo porušení zákona v nakládání s odpady.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ekologie, lesy, ČIŽP, pokuta, Jihočeský kraj, Česká inspekce životního prostředí, Orlík nad Vltavou, les, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Karel Schwarzenberg, Česko, Jan ze Schwarzenbergu, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce pokutovala firmu Orlík nad Vltavou za lesní hospodaření  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.