Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ocelová konstrukce a azbest jsou časované bomby. Hala musí k zemi, tvrdí město

Sportovní hala je na hranici životnosti. To alespoň tvrdí město, které si nechalo zpracovat nový posudek statika. Největšími hrozbami jsou podle dokumentu ocelová konstrukce a azbest v panelech. Rekonstrukce je tedy podle města téměř nemožná.

„Stáří konstrukce je v současné době téměř čtyřicet, což je doba blízká plánované životnosti, která činí padesát let,“ uvádí posudek, který zpracoval statik Jan Felix. Hlubší zkoumání podle něj ale prokázalo, že některé nosné prvky jsou při určitém zatížení nedostatečně dimenzovány, a to bez přihlédnutí k tomu, že od doby realizace  došlo ke změnám platných norem pro navrhování konstrukcí, které jsou v současné době přísnější a náročnější. 

I přesto, že podle tvrzení statika, je sportovní hala ve špatném stavu, není podle magistrátu nutné sportovní halu uzavřít. „Ta hala je na dožití. Otázka je, jestli to bude rok, dva nebo pět. Jsou tam dvě časované bomby. Prvním velkým problémem je statika konstrukce a druhým je azbest. Kdo bude chtít posílat do haly svoje děti, když tam hrozí únik azbestu," uvedl k hale náměstek primátora František Konečný.

Bývalý zastupitel Václav Fál na svém facebookovém profilu městu oponuje. „Vám z textu nevyplývá, že hale hrozí zřícení a lidé odpovědní za provoz by ji měli okamžitě uzavřít? Nebojíte se jít na plovku, která je ještě starší, nebo do Družby? Že vám tyto objekty, v logice posudku, s napadaným sněhem, spadnou na hlavu?“ píše. 

Podle něj se navíc nejedná o znalecký posudek. „Tento musí být zpracován soudním znalcem, musí být označen jako znalecký posudek, s konkrétním zadáním a evidenčním číslem posudku. Elaborát, který nám město předkládá, je jen slohové cvičení na téma "statické posouzení ocelové konstrukce" - bez jediného výpočtu, porovnání. Nic z toho v posudku nenajdete. Kulaté razítko autorizované osoby na tomto nic nemění. Je to jen nějaký odborný náhled někoho, kdo za tento náhled nenese žádnou odpovědnost,“ uvádí Fál.

ČTĚTE TAKÉ: Zasedněme ke kulatému stolu, vyzývají Piráti a ODS. S ANO už o sportovní hale diskutovat nechtějí 

Překážkou ve stavbě nového centra mohlo být také rozhodnutí krajského soudu, který na začátku ledna zrušil část stavebního povolení. Rada města proto podle náměstka primátora Viktora Vojtka rozhodla, že veřejná zakázka může být vypsána až poté, co bude tato záležitost vyřešena. Podle primátora Jiřího Svobody by město mohlo mít všechna stavební povolení během týdnů. 

Už za několik dní by měli Piráti spolu s ODS předložit na zastupitelstvu návrh k vyhlášení místního referenda k bourání sportovní haly. „Chceme, aby o dané otázce mohli rozhodovat sami občané,“ uvádí v tiskové zprávě Česká Pirátská strana. V případě, že by opravdu bylo referendum vyhlášeno, hlasovali by lidé ve stejném termínu, kdy proběhnout volby do europarlamentu. 

Nové Multifunkční centrum Dlouhá louka má stát 668,4 milionu korun. Stavět by se mělo začít v červnu a hotové by centrum bylo za 15 měsíců.

Foto Jana Kroneislová

Štítky sportovní hala, Multifunkční centrum Dlouhá louka, zastupitelstvo, azbest, ODS, Česká pirátská strana, Jan Felix, Evropský parlament, ANO 2011, František Konečný, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

S Rejnokem nám to jaksi nevyšlo, s Multifunkčním centrem to snad vyjde :-( Další megalomanská akce města po lodní dopravě. To sveřepé trvání na této akci je jaksi podezřelé.

Úterý, 5. února 2019, 17:04Odpovědět

Ocelová konstrukce a azbest jsou časované bomby. Hala musí k zemi, tvrdí město  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.