Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jak moc je adekvátní způsob zadržování cestujícího, je otázkou konkrétního případu, říká mluvčí budějcké MHD

Spousta Budějčáků si stěžuje na chování revizorů městského dopravního podniku a na pokuty udělené neprávem. MHD žádná pravidla pro chování revizorů nemá, vyhodnocení situace je v konkrétních případech na nich. Stížnosti cestujících je možno řešit zpětně.

Konkrétní případ nám popsal jeden z našich čtenářů. Revizor udělil pokutu dvěma cestujícím, kteří podle svých slov neměli dostatek času na označení jízdenky. Kvůli přecpanému trolejbusu se nestihli dostat k označovacímu strojku. Revizor byl neoblomný i přes svědectví ostatních cestujících.To ale vyvrací mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička„Podle mých informací tito dva pasažéři nastoupili předními dveřmi, revizor je zkontroloval u prostředních. Dvojice prošla kolem tří strojků. Cestující mají určitý čas od zavření dveří na označení jízdenky. Označovače nemusí hledat, protože jsou u každých dveří,“ říká. Přepravní podmínky dopravního podniku konkrétní čas pro označení jízdenky cestujícím nezmiňují. Ke kontrole cestujících v tomto případě mělo dojít zhruba minutu a půl po zavření dveří trolejbusu.

V extrémních případech se ale cestující nemusí probojovat ani k označovacím strojkům u dveří. V takových i jiných případech můžou udělení pokuty zpětně rozporovat. „Všichni revizoři mají nahrávací zařízení a všechny kontroly jsou monitorovány. Situace se dá vyhodnotit zpětně. Na základě toho může být oprávněnost udělení pokuty přehodnocena,“ vysvětluje Lavička.

Po odmítnutí spolupráce revizor cestujícího podle svědků vytáhl za bundu a batoh na zastávku. Tam ho i přes jeho námitky fyzicky zadržoval, dokud se mu nevysmeknul. Podle dalších lidí čekajících na další spoj cestující revizora nijak neohrožoval. Na způsob zadržování dopravní podnik podle jeho mluvčího nemá stanovena konkrétní pravidla. „Revizor je oprávněn udělit cestujícímu pokutu. Pokud se k tomu cestující zdráhá, je revizor oprávněn zavolat policii kvůli identifikaci pasažéra. Jak moc je adekvátní způsob zadržování cestujícího, je otázkou konkrétního případu. Někteří naši revizoři se setkali s velmi agresivním chováním cestujících, dokonce fyzickým napadením. Je tedy na revizorech, aby situaci vyhodnotili na místě,“ komentuje chování revizorů mluvčí dopravního podniku.

Vyjadřuje se i k fyzickému zadržování muže: „Jeden z pokutovaných odmítl revizorovi předložit doklad totožnosti kvůli identifikaci. Když byl vyzván, aby počkal na příjezd policie, utekl. Revizor ho musel zkusit nějak zastavit,“ uzavírá Viktor Lavička.

Sporných případů udělení pokut je v budějckém emhádéčku více. Například jednu z našich čtenářek dle jejích slov revizor pokutoval v momentě, kdy si nestihla označit lístek, který jí namokl těsně před nástupem do autobusu a měla tak problém vložit ho do strojku.

Štítky Budějce, MHD, dopravní podnik, doprava, revizoři, dopravní společnost, městská hromadná doprava

Jak moc je adekvátní způsob zadržování cestujícího, je otázkou konkrétního případu, říká mluvčí budějcké MHD  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.