Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z některých košů v budějckých ulicích vítr vyfoukává odpad, město se je měnit nechystá

Ve velké části Budějc jsou kameninové koše bez víka. Vítr odpadky z nich snadno rozfouká, nezřídkakdy je vyzobávají ptáci. Na Máji navíc lidé často svůj domácí odpad místo do popelnic vyhazují do těchto košů. Město tyto problémy řeší pouze ve vybraných lokalitách.

„Betonové koše byly zvoleny hlavně z praktických důvodů, protože koš váží asi 270 kilogramů a jak praxe ukázala, je nejvíce odolný vůči vandalům. To je nejdůležitější kritérium pro posuzování výběrů, bohužel. Plastový klasický oranžový koš je praxí vyzkoušený a dobře funkční, pokud ho ovšem nikdo nezapálí, což se občas stává,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec. Dodává, že je důležitá i cena košů.

„V místech, kde jsou problémy s tím, že ptáci vytahují odpad a dělají nepořádek, jsou na koše instalována víka. Týká se to zejména sídlišť Máj a Vltava – například v ulicích Václava Volfa a Miroslava Chlajna jsme dávali padesát kusů, dále u KD Vltava 10 kusů a ve stejném počtu také do parku Háječek,“ tvrdí Moravec.

Plošně se město nechystá umisťovat víka na koše, ani je měnit za jiný typ. „Při rekonstrukcích jsme na Lannovu třídu, Sokolský ostrov nebo do parku Na Sadech umístili několik hezkých a drahých nádob na odpad, které však často nepřečkaly bez úhony ani první rok používání. Postupně proto byly všude nahrazeny odolnějším typem. Pokud by se v budoucnu měnil typ košů, což se nedá vyloučit, bylo by to nejspíš právě v pěších zónách a zejména v centru města,“ uzavírá náměstek Moravec.

 

Přijdou vám tyto koše nepraktické?

Celkem hlasovalo86 čtenářů

Štítky Budějce, odpad, koše, Ivo Moravec, České Budějovice, Na Sadech, Václav Volf, Miroslav Chlajn, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Z některých košů v budějckých ulicích vítr vyfoukává odpad, město se je měnit nechystá  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.