Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Zelené náměstí se lidem líbí. Radnice ani památkáři proti nejsou

Jen málo na čem se Budějčáci shodnou tak snadno, jako nad stromy na náměstí. Díky akci Budějovice vypráví se centrum města zazelenalo a kladné reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Lidé chtějí stromy zpět.

„Je to parádní! Viděl jsem na vlastní oči a nechápu, proč to tak není nastálo! Radnice, vezměte si konečně příklad,“ komentoval na Facebooku čtenář Petr Děkan.

S přidáním zeleně na budějcké náměstí přitom radnice nemá problém. „Už v minulosti stromy kolem kašny byly, takže bychom se mohli pokusit je tam vrátit. Na tom se vedení města shodne,“ prozradil primátor Budějc Jiří Svoboda. Důležité slovo budou mít ale památkáři.

Podle nich by za určitých podmínek bylo osazení stromů na náměstí možné. „Nevidím v tom problém, ale měli bychom k úpravám náměstí přistupovat velmi obezřetně. Instalování mobilní zeleně včetně vzrostlejších stromů je určitě možné a to i na několik měsíců v roce. Po určitou část roku, bychom ale měli nechat vyniknout mimořádně cennému konceptu který pro nás architekt Janák vytvořil,“ vysvětlil ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích Daniel Šnejd.


Nová zeleň na náměstí sklidila velký úspěch. Foto: Zdeněk Mašek

„Byla bych pro všemi svými padesáti prsty pro zeleň. To náměstí je tak nahatý až to není hezký... Takový krásný náměstí. Zeleň tam měla být už dávno! Tohle je krásný a osvěžující,“ přidala se Veronika Vačkářová.

Na stranu stromů se přiklání i zahradní architekti. „Ve městech obecně zeleně ubývá, takže každý kousek přírody, který do centra vrátíme, vidím jako skvělý krok. Ať už z estetického nebo praktického hlediska,“ okomentoval majitel zahradního studia v Českých Budějovicích.

Chcete na budějckém náměstí stromy?

Celkem hlasovalo579 čtenářů

Foto Jana Kroneislová

Štítky stromy, zeleň, náměstí, radnice, strom, České Budějovice, Jiří Svoboda, Národní památkový ústav, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zelené náměstí se lidem líbí. Radnice ani památkáři proti nejsou  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.