Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vodu v jihočeských rybnících musí rybáři provzdušňovat. Ryby v nich ale zatím nehynou

Nejen lidé, ale také zvířata v tropických teplotách posledních dní trpí. Své o tom ví jihočeští rybáři, kteří v mnoha případech musí prozvdušňovat své rybníky, aby zajistili rybám ve vodě kyslík. Na některých místech republiky kvůli suchu ryby hynou.

Většina jihočeských rybářů v posledních dnech používá provzdušňovací techniku. V Třeboni ji zatím využívají na čtyřiceti procentech rybníků. „Zatím naštěstí nedošlo k extrémním situacím. Držíme bez nějakých významných úhynů,“ uvedl z Rybářství Třeboň Robert Malecha. Třeboňským rybářům přitom kvůli suchu chybí v rybnících čtyřicet procent vody.

Skoro stejné množství rybníků provzdušňuje také Rybářství Nové Hrady. „Kvůli bouřkovým poklesům tlaků došlo k deficitu kyslíku, proto musíme zhruba třicet až čtyřicet procent rybníků provzdušnit. Úhyny ryb ale naštěstí nezaznamenáváme,“ řekl ředitel rybářství Lubomír Zvonař. 

Podle ředitele firmy Blatenská ryba Jiřího Bláhy ale dokáže i aerační technika nadělat škodu. „Když se používají velké aerátory, prohřeje se voda v celém rybníku a ryby se pak nemají kde ochladit,“ vysvětlil. I na Blatensku se ale potýkají s nedostatkem vody. V některých rybnících podle Bláhy chybí až metr vody. 

Na některých místech v České republice ale ryby kvůli velkému horku uhynuly. Poslední případ je z Břeclavska, kde v rybníku Nesyt uhynulo téměř sto tun ryb.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky ryby, rybáři, voda, scho, počasí, rybník, Jiří Bláha, Rybářství Třeboň, Blatenská ryba, Třeboň, Nové Hrady, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodu v jihočeských rybnících musí rybáři provzdušňovat. Ryby v nich ale zatím nehynou  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.