Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od konce května si účet na sociální síti zřídí jen starší šestnácti let

Účet na sociálních sítích si od 25. května budou moct nově založit pouze lidé starší šestnácti let. Důvodem je unijní nařízení o ochraně dat, které začne platit, a Sněmovna do té doby nestihne schválit nový zákon o zpracování osobních údajů, který měl tuto hranici zmírnit. Podle právníků ministerstva vnitra není dosavadní neschválení zákona velký problém, přijat by však měl být v dohledné době, protože upřesní některé body z unijního nařízení.

Zrychlené projednání zákona ve Sněmovně v polovině dubna vetovaly opoziční poslanecké kluby ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Vládní návrh je podle kritiků potřeba v řadě oblastí upravit a rozšířit výjimky z unijních pravidel. Příležitost k tomu bude v pěti sněmovních výborech, které na to dostaly standardně dva měsíce. Dolní komora jako celek se tak k předloze vrátí s ohledem na lhůty asi až v červenci.

Do schválení zákona proto budou platit pravidla z unijní směrnice. „Není to žádný zádrhel, ale ani komfortní situace. Bylo by dobré zákon přijmout v dohledné době,“ okomentoval právník Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Zákon totiž podle právníků upřesňuje některé věci ze směrnice. Stanoví například, že knihovny nebudou muset mít pověřence, kteří by měli mít na starosti nakládání s osobními údaji. Zákon také upřesňuje pokyny, které se týkají případného úniku informací z institucí, které sbírají citlivá data.

Mezi poslanci vznikla kontroverze kvůli ustanovení, podle něhož by si děti mohly samy založit účet na sociální síti až od 15 let. Tento věk navrhla vláda a odpovídá věku, od kdy je člověk trestně odpovědný. Piráti například navrhli snížení věkové hranice na 13 let, což je nejnižší možnost, kterou unijní nařízení dovoluje.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky ochrana, soukromí, GDPR, omezení, sociální síť, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od konce května si účet na sociální síti zřídí jen starší šestnácti let  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.