Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Glosa: Prezidentova hra na schovávanou

Jen sedm dní zbývá do prvního kola prezidentských voleb. Kandidáti do prezidentského úřadu se snaží maximalizovat počet veřejných vystoupení. Noviny, časopisy, televize, rádia, duely, debaty, konference, kulaté stoly, neformální setkání s voliči… Kampaň je tvrdá řehole, a proto politici dle svých slov tráví na nohou i 20 hodin denně. Tedy až na jednoho – současného prezidenta Zemana.

Miloš Zeman totiž žádnou kampaň nevede. V debatách prezidentských kandidátů se neobjevuje, rozhovory médiím neposkytuje, jeho volební tým bojkotuje volební spoty pro veřejnoprávní televizi a rozhlas. Billboardy, které vybízejí k jeho znovuzvolení, jakoby snad spadly z nebe, protože prezident se k nim navenek nehlásí.

Veřejnost prezident Zeman v posledních týdnech kontaktuje především prostřednictvím předtočených televizních rozhovorů pro TV Barrandov nebo prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. A když už se na veřejnosti ukáže, dalších několik dní o něm není slyšet, což jen přiživuje sílící kuloární povídačky o zdravotním stavu a nutném odpočinku.

Ať je však důvod prezidentovy hry na schovávanou jakýkoliv, z pohledu politického marketingu je to velmi neotřelá a velmi originální strategie. Bez nadsázky. Zatímco guruové politického PíáRka radí co největší publicitu kandidující osoby přístupem „vlézt do hlavy voliče, nikoho tam nepustit a před volbou aktivitu ještě zintenzivnit“, okolí prezidenta Zemana ve finále kampaně zaujalo zcela opačný postup.

Může uspět? Z průzkumů veřejného mínění se zdá, že minimálně pro první kolo by mohl fungovat spolehlivě. Ale v druhém kole, v němž není čas ani prostor na nic než krvavou řež kandidátů? Uvidíme. Každopádně pokud strategie „schovávaná“ zafunguje a zajistí Zemanovi pokračování v pozici prezidenta, postaví mnohé politologické poučky na hlavu.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky glosa, prezident, Miloš Zeman, kampaň, Jiří Ovčáček, TV Barrandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Glosa: Prezidentova hra na schovávanou  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.