Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Spor o Krajinskou ulici: Doprava do centra nepatří, zlobí se vlastníci historických domů. Je to ve světě běžná praxe, namítá radní

Někteří vlastníci historických domů v centru Českých Budějovic odmítají zavedení linky městské hromadné dopravy do centra krajského města. Podle předsedy Sdružení majitelů domů Karla Pražáka radnici tak možná čeká i soudní spor. Majitelé nemovitostí se především obávají o bezpečnost lidí, kteří pěší zónou chodí, a také o statiku objektů, když v jejich blízkosti jezdí vozy s vyšší tonáží.

„Autobus v pěší zóně v Krajinské ulici ohrožuje památky a bezpečné napojení nemovitostí na provoz. A především, což je to nejzásadnější, ohrožuje chodce. Lidé musí před autobusem uskakovat. Pěší zóna je přece pro lidi, ne pro dopravu,“ říká naštvaně podnikatel Karel Pražák za zhruba dvacetičlenné sdružení.

To dlouhodobě usiluje o to, aby v historickém centru byla zachována pěší zóna a ta byla modernizována. „Největší ubytovací kapacity jsou na Pražském předměstí, to znamená, že nejpočetnější příliv chodících turistů do centra je právě Krajinskou ulicí. A lidé jsou zaskočení tím, že do nich najíždí v pěší zóně autobus jako do hejna hus. Nedovedu si to vůbec představit v plné letní sezoně, kdy je centrum nacpané návštěvníky. A co pak o adventu, který je za dveřmi,“ říká Karel Pražák s tím, že všude jinde se památková rezervace, do níž právě patří i historické centrum Českých Budějovic, uklízí. „Nechává se tam jen zlomek dopravy s malými vozidly. A u nás se mezi památky, do úzkých uliček s mělce založenými nemovitostmi, pustí těžká doprava,“ dodává předseda sdružení.

Ten zároveň připomíná, že existují podklady a je k dispozici studie k rekonstrukci Krajinské ulice jako moderní pěší zóny. Studie vznikla na základě spolupráce města a požadavků obyvatel. Na jejím základě se mělo zcela zneprůjezdnit centrum Českých Budějovic, kterým jezdí přes dva tisíce aut denně. Udělat z něj odpočinkové místo se spoustou zahrádek, nejen pro místní, ale i pro turisty a návštěvníky.

Podle náměstka českobudějovického primátora Františka Konečného, je ale opak pravdou. „Všude v republice, Evropské unii i ve světě je běžné, že pěšími zónami je vedena městská hromadná doprava. Dokonce se to i doporučuje. Právě tím se totiž omezí nájezd aut do centra. Jeden autobus nahradí deset osobáků,“ vysvětluje Konečný, který zavedení linky městské hromadné dopravy do centra Českých Budějovic považuje za naprosto pohodovou záležitost.

„Ovšem, linku městské hromadné dopravy schválilo v rámci aktualizace integrovaného plánu dopravy zastupitelstvo. Není to můj výmysl. A tak není ani v moci jedince, aby to mohl změnit. Pro zavedení autobusové linky byli kromě dvou zastupitelů, kteří se zdrželi hlasování a vyjma těch, kteří na zasedání nebyli, všichni ostatní. A to napříč spektrem všech politických stran, takže to není ani výmysl jedné strany či jednotlivce,“ tvrdí náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Vybírali z dvanácti variant

Podle náměstka bylo ve hře až dvanáct variant, kudy vést dopravu. „A tato jediná, od záchytného parkoviště v Jírovcově ulici přes Krajinskou na náměstí, byla jedinou, která měla smysl. Až budou k dispozici elektrobusy, to by mělo být v polovině příštího roku, linka bude pokračovat z náměstí ulicí Karla IV. a Žižkovou dál k nádraží, kde se bude rozdvojovat. Jedna povede k nemocnici a druhá obslouží Havlíčkovu kolonii, včetně Polikliniky Jih z druhé strany. Opravdu jsme pečlivě zvažovali všechny varianty a tohle byl jediná, která splňuje to, co se od ní očekává. Dostat se rychle do centra města ze záchytného parkoviště. A Krajinská ulice je v celé své délce ideální pro průjezd busu,“ vysvětluje Konečný.

Náměstek také podotýká, že ulicemi v centru města kdysi jezdily několikatunové tramvaje. „Co pamatuji, od roku 1961, tudy nikdy doprava nevedla. Na začátku osmdesátých let tady byla vyhlášena městská památková zóna, která je zapsána ministerstvem kultury. nikdy sem stoprocentně žádný vjezd nebyl. Historicky, pokud sem jezdila hromadná doprava do centra, tak to bylo ulicí U Černé věže nebo Kanovnickou. To ale skončilo zápisem památkové rezervace,“ vyvrací náměstkovu připomínku Karel Pražák.

Náměstek Konečný také připomíná, že o záměru pustit do centra linku MHD všichni věděli dlouho dopředu, že proběhlo nejméně šest jednání, speciálně se zabývajících touto tématikou. „Vysvětlovali jsme všem, co potřebovali vědět, co jim bylo nejasné. A nikdo nic zásadně nepřipomínkoval. Naopak, mnozí lidé z Jírovcovy ulice záměr kvitovali, že se konečně dostanou do města busem. To si sdružení vzpomnělo a probudilo se až teď, kdy si všimlo, že Krajinskou jezdí linka? Teď budou někteří záměr bojkovat,“ dodává náměstek.

„Náš postoj je jasný. Není pravda, že bychom něco blokovali, bojkotovali. Chceme a vyzýváme k tomu, aby Krajinská ulice byla zrekonstruována do podoby, která je obvyklá po celé Evropské unii. Aby to byla krásná historická obchodní ulice s pěší zónou pro lidi,“ podotýká Pražák.

Podle vlastníků nemovitostí došlo ke zneužití správního řádu

Podle zástupců vlastníků dotčených nemovitostí právě jim nebylo předem umožněno se k nastalé situaci vyjádřit jako dotčeným osobám.

„Když nebyla dosud protlačena opatření obecné povahy trvalého charakteru týkající se nové linky MHD do centra Českých Budějovic, která jsme napadli námitkami, tak bylo vydáno urychleně opatření obecné povahy přechodné úpravy provozu právně pochybným způsobem, který znemožnil dotčeným vlastníkům nemovitostí se k tomuto opatření vyjádřit před jeho vydáním. Je to zneužití správního řádu,“ komentují okolnosti, za nichž došlo ke změně dopravního značení mimo jiné i v Krajinské ulici.

„Podnikáme kroky a učiníme vše pro to, aby nám nebyla sebrána pěší zóna, aby lidi z Krajinské a potažmo z centra města nevytlačovaly třeba autobusy. A jsme odhodlaní to řešit třeba i soudní cestou,“ tvrdí Karel Pražák s tím, že je to zájem většiny obyvatel. „Jen se zeptejte kohokoliv, nikomu se busy projíždějící Krajinskou a dalšími úzkými ulicemi centra Budějc nelíbí,“ dodává předseda sdružení.

Štítky autobus, linka, Krajinská ulice, vlastník, nemovitost, pěší zóna, Karel Pražák, České Budějovice, městská hromadná doprava, František Konečný, Evropská unie, Karel IV. Lucemburský, advent, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Spor o Krajinskou ulici: Doprava do centra nepatří, zlobí se vlastníci historických domů. Je to ve světě běžná praxe, namítá radní  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.