Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dva Budějčáci dobyli Stalingrad na německých motorkách

 
středa, 5. září 2012, 22:00

Kalendář ukazuje úterý 4. září a před hospodou U Brejžků na návsi v Boršově nad Vltavou se po sedmé hodině večer začínají stahovat lidé. Přijíždí i pár motorkářů. Všichni vytahují foťáky a někdo se dojde občerstvit k výčepu. Pak to přijde...

Nedaleko od mostu přes Vltavu je už slyšet nezaměnitelný zvuk dvouválcového ´boxer´ motoru BMW a pořád se blíží. Pak se dva více než sedmdesát let staré stroje BMW R12 se sajdkáry zastaví.

Nesedí na nich nikdo jiný, než známý budějcký sběratel starých motorek a cestovatel Petr Hošťálek a jeho kamarád, také vášnivý příznivec staré motocyklové techniky, Miloň Dvořák. Téměř před měsícem vyrazili po vlastní ose na dvou německých motocyklech do ruského Volgogradu. A už jsou doma.

Pro ty, co se narodili o něco dříve, Volgograd se za druhé světové války jmenoval Stalingrad. O ten se snažil Adolf Hitler při ukrutných bojích na východní frontě, která ho stála celou válku. Německý Wehrmacht se právě spoléhal i na služby robustního motocyklu BMW R12, přesně toho samého, se kterým jeli dva dobrodruzi do Ruska. Po sedmdesáti letech by se tak s nadsázkou dalo říci, že bavorák už dobyl Stalingrad.

Proč právě toto město? Po renovaci obou strojů oba kamarádi přemýšleli, kam vyrazit na pořádný výlet. Ze staršího z dvojice, Petra Hošťálka, okamžitě vypadla věta: „A co Stalingrad? Tam už motorky jednou byly...“ A bylo domluveno, byť oba dva striktně odmítají hraní si na německé vojáčky z druhé světové. „Já bych si ani na sebe nevzal jejich čepici, hnusí se mi to,“ říká Petr Hošťálek, který ale jinak motorky značky BMW obdivuje.

A kolik vůbec ujeli kilometrů z Budějc do Volgogradu a zpátky? „Průměrně jsme ujeli tak zhruba 250 kilometrů za den. Ale byl i den, kdy jsme ujeli jen 36 kiláků,“ pousmál se před boršovskou hospodou Miloň Dvořák, mladší z dvojice a lesní inženýr.

Dohromady to dělá tak zhruba 8000 kilometrů. „Každému bych doporučil cestu na východ, do naprosto jiné kultury. To musí opravdu každý zažít. Třeba nás tam jeden chlápek hostil jídlem, pitím a ubytováním a my jsme druhý den věděli, že on sám nebude mít, co jíst. Lidi tam jsou opravdu strašně milí, srdeční a přátelští. Pořád nám říkají bratři. Takže, když chcete poznat Rusko, nejezděte do hotelů, ale mluvte s lidmi a buďte mezi nimi,“ poradil Dvořák následujícím cestovatelům.

Ze svých cest psal Petr Hošťálek pravidelně reportáže, které si každý může přečíst na internetových stránkách www.i-veteran.cz. Miloň se pak zejména staral o fotky.

V hospůdce U Brejžků po slavnostním dojezdu, kdy byl připraven i ruský sladký chleba se solí na uvítanou, se řeč dostala i na tradiční ruské silnice. Ty nemají moc dobrou pověst. Budějcká Drbna se ptala přímo Miloně Dvořáka, jestli to je pravda. No, nebudu vás napínat, je to pravda, což je ostatně vidět i na fotkách.

„Neskutečné, čemu oni říkají dálnice,“ směje se Miloň. „Pamatuji si, že jsme jeli kilometry je sotva pětikilometrovou rychlostí, víc se opravdu nedalo. Tam máte díry, že bychom tam motorky mohli zaparkovat celé,“ doplnil.

Cestovatelé si také užili horkou chvilku, a to když ještě na Ukrajině přestal sloužit důležitý díl na kardanu jedné z ´er dvanáctek´. Z Budějc na Ukrajinu tak přes kamaráda pomocí cestovní kanceláře putoval díl nový. A přesně 21. srpna, paradoxně na výroční sovětské okupace tehdejšího Československa, Petr Hošťálek a Miloň Dvořák si mohli udělat fotku pod slavnou obrovitou sochou Matky Rusi a říci si: „Dobyli jsme Stalingrad!“

Foto: Petr Hošťálek a Miloň Dvořák

 


 

Kam dál?

Návštěva dolů v Potosí je návratem do středověku

pondělí, 3. září 2012, 09:00

Z cesty napříč Jižní Amerikou se Budějcké Drbně opět přihlásil jihočeský cestovatel Bob Stupka, který vyrazil za volantem...

Bob Stupka hlásí: „Argentina nadchne každého cestovatele!“

neděle, 19. srpna 2012, 20:53

Cestovatel a dobrodruh Bob Stupka se Budějcké Drbně opět přihlásil ze své úchvatné cesty po Jižní Americe. Minule se věnoval...

Cestovatel Bob Stupka vyrazil poznávat druhou polokouli

úterý, 14. srpna 2012, 20:17

Po nedávném cestopisu budějckých dobrodruhů, kteří před rokem vyrazili poznávat Norsko, vám přinášíme první díl zbrusu nového...

Cestovatelé: „Norsko nám dalo nový a hezčí pohled na svět!“

středa, 11. července 2012, 19:58

Plni zážitků se před rokem vrátili ze severského Norska budějčtí cestovatelé Jaromír Cipín a Jan Vávra. O ty nejzajímavější se...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Lidé se pohoršují nad fotografií pořízenou u...

  • (NE)OBYČEJNÍ: Díky Beátce máme spokojenější...

  • U Vodňan se srazila dodávka s autem. Čtyři...

  • VIDEO: V Hrdějcích hořel autobus městské...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Požáry hrozí v celé zemi, ochlazení a déšť přijdou o víkendu

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu před nebezpečím vzniku požárů na celou republiku, která platí do odvolání. Horké a suché počasí bude totiž pokračovat i v příštích dnech, teploty budou dál překračovat tropickou třicítku. V pondělí může rtuť teploměru na jižní Moravě dosáhnout až k 35 stupňům Celsia. V platnosti je proto i varování před vysokými teplotami. Ochladí se až o víkendu, který by měl přinést také občasný déšť nebo přeháňky.

Lidé se pohoršují nad fotografií pořízenou u vietnamské restaurace. Šlo o rodinnou oslavu, říká policie

Před několika hodinami se na Facebooku objevila fotografie, která pohoršila velké množství lidí. Dva příslušníci vietnamské komunity na ní na chodníku podle všeho opalují srst zvířete, jejich způsoby ale nejsou hygienické, podle lidí ani etické. Policie tvrdí, že se vše dělo v rámci soukromé rodinné oslavy a podle tradiční zvyků dané komunity.

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá bagetka, grilované maso, k němu nějaký dobrý dip, salát a sklenička vychlazeného bílého vína. To je pro mě představa ideální letní večeře, ať už z grilu nebo připravené doma.