Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

NA ROZTRHÁNÍ: Pravda o menstruačním kalíšku

Když jsem o kalíšku slyšela před x lety, první co mě napadlo bylo, že to přece nemůže fungovat a je to nějaká blbost. Dlouho jsem to ignorovala a po prvním těhotenství na tyhle věci snad i zapomněla. Považovala to za vynález, který používají snad jen magorky. Dnes ho mám i já, dopracovala jsem se k němu postupně přes další jiné věci, které mě na mateřské potkaly, a snad jsem se i začala těšit, až ho otestuji.

76. DÍL: NA ROZTRHÁNÍ: Po roce Vánoce
77. DÍL: NA ROZTRHÁNÍ: Co nám rok dal
78. DÍL: NA ROZTRHÁNÍ: Po kalíšku, po kalíšku...
79. DÍL: NA ROZTRHÁNÍ: Druhý narozeninový dort
80. DÍL: NA ROZTRHÁNÍ: B(L)E EL WE aneb jídlo do ručičky volume 2

„A do háje, zrovna teď?“ zase to přišlo ve chvíli, kdy se to nejméně hodí. Před odjezdem na výlet. I když mám tendence sáhnout po tamponu, nakonec to neudělám a rozhodnu se udělat první test kalíšku vyloženě zátěžový. Sahám po Merule. Mám o tom dost zjištěno, takže jsem připravená na všechno a radši jistím intimkou. Do kapsy tampon ale přece jen strčím.

Celou cestu o tom vím. Trošku mě pobolívá břicho, předpokládám že z toho kalichu a ne z menstruace. „Já to musela okamžitě vyndat,“ vzpomenu si na kamarádku, která popisovala první zkušenost, ale vzápětí dodala, že to nevzdá. Často jde totiž jen o špatnou velikost, nebo chybné zavedení.

To se prostě děje na poprvé, že o tom víš, většinou je to psychický faktor, případně fakt špatná velikost,“ píše mi kamarádka, která používá kalíšky už dlouho. Jsem překvapená, kolik známých má s touto věcí zkušenosti a jsou spokojené. Ale cesta k tomu pravému není vždycky lehká.

Tak jako chlapi to mají tam dole každý jiné, tak i my to máme uvnitř každá jinak, a co hůř, během cyklu i samotné menstruace se to mění. Dřív existoval jeden druh, dnes jsou jich desítky. Možná je to horší pro výběr, ale na druhou stranu si každý může najít opravdu to, co mu sedí a nemusí to hned vzdávat. I přesto, že jsem o tom celý výlet věděla, za těch pět hodin se nestala žádná nehoda. „Tak co, už to bude naplněné?“ ptám se sama sebe, když to jdu zkontrolovat a jsem překvapená, jak jsem to snadno a bez nehody vyndala. Ještě to tam mohlo v klidu nějakou dobu zůstat, ale to vychytám časem. „Hustýýýý!“ Říkám si celkem nadšeně na záchodě (no jo no, nadšení nad vlastní menstruací pochopí asi jen uživatelky kalíšků) a vlastně se i těším, až vyzkouším ten druhý typ, co mám koupený. Ale hned po zavedení cítím, že je moc dlouhý (alespoň tedy teď na začátku), a tak se vracím k Merule. První dva dny mi slouží vcelku dobře, ale nějaký náznak tlaku cítím pořád. Každopádně objemově je skvělá, a to že je kratší mi naprosto vyhovuje. Určitě ji nezahazuji.

Třetí den mám ale pocit, že mi to tam obrátil někdo naruby. „Kruci, to mám levý ruce?“ nechápu, proč mi to nejde zavést a navíc to protéká. Třešničkou je pichlavá bolest, takže to musím okamžitě vydat. „To je to, co mi říkala Peťa!“ vzpomenu si, jak mi popisovala prvotní nadšení, ale od určitého dne naprostý opak. Nevzdám to a zkusím vzít Fun Cup, který mám v obou velikostech. Sáhnu po větší, přece jen si myslím, že menší by v tyto dny nestačil. „Voalaaa...“ písknu si, když s ním není žádný problém a najednou o něm ani nevím. Každopádně musím vychytat pootočení, aby neprotékal, protože má specifický tvar.

S těma kalíškama je to fakt alchymie, co používáte vy?“ Zkoumám ve skupině Kališnice, co sedí obecně nejvíc. Tam si člověk může zajít pro kdejakou radu a většinou najde co potřebuje. Zjistila, jsem, že málokdo má opravdu jeden kalíšek na celou dobu. Hodně oblíbený bývá Mooncup, Lunette nebo Yuuki. Ze začátku většinou větší, ke konci menší. Někdo nesnese dlouhý, někomu nevyhovuje moc tvrdý. „Čípek se době menstruace různě natáčí, měkne, tvrdne, klesá, a pokud je kalíšek nevhodného tvaru nebo velikosti, může ho jakoby „nasát“ a to způsobí tu nepříjemnou bolest.“ Najdu vysvětlení a v tu chvíli předpokládám, že budu muset zkusit ještě nějakou variantu, abych byla úplně spokojená. Stojí mi to určitě za to, protože ten komfort (a hlavně téměř žádný, s prominutím, nechutný odpad) je k nezaplacení.

Hele a co v noci? Nemůže se to nějak vylejt, když ležíš?“ vyptává se mě další kamarádka, a i když nejsem nijak zkušená uživatelka, musím říct, že v noci mě nepotkala vůbec žádná nehoda, a dokonce kalíšek vydržel po celou dobu. „Jo, a šla jsem s ním i plavat! A všechno naprosto ok.“ Zapomenu málem na další výhodu, kdy se člověk nemusí starat o nějakou rychlou výměnu po koupání. Shrnuto, podtrženo, i přes nějaké ty nesnáze, jsem nadšená a trošku si nadávám, že jsem to nezkusila dřív. Jenže kde nejsou informace, tam není pomoci.

Dřív jsem se totiž o nic takového nezajímala, a vlastně ani nehledala příčiny některých těch ženských problémů v běžně dostupných hygienických pomůckách. On vám totiž nikdo nikde nenapíše, že tampony a vložky jsou bělené, obsahují chemické látky, vysušují sliznici, mohou být příčinou zánětů a mykóz, nehledě na to, že můžou pouštět chlupy z tkaniny (bystříte?) a zůstat uvnitř. Zato na nás vyskakují dojemné reklamy s tancujícími kráskami a slogany o křidélkách a velké pohodě. To všechno byl první impuls pro kalíšek. To, že ho v některé dny není třeba „měnit“ až 12 hodin je až nepopsatelná pohoda. No a teď už se můžu těšit na další cyklus.


PODČARNÍK

Pokud chcete vědět víc (a věřím, že vám v hlavě mohou běžet otázky typu “a nesmrdí to? a co STS?…), zalistujte si tady na stránkách, kde zjistíte daleko víc informací i návod k tomu, jak kalíšek vybrat. A pokud byste zatoužily po kalíšku zdarma, přijďte zkusit štěstí na moje FB stránky, kde brzy uveřejním soutěž o poukázku na jeho nákup.

Autoři | Foto www.kalisek.cz

Štítky Jana Duco, na rozthání, blog, menstruace, havárie, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NA ROZTRHÁNÍ: Pravda o menstruačním kalíšku  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.