Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Vaříme zdravě: Koláč s jostou a rybízem

 
čtvrtek, 1. srpna 2013, 09:12

Ve spolupráci s portálem Bioweb.cz opět přináší Budějcká Drbna svým čtenářům rubriku pro vyznavače zdravého životního stylu. Tentokrát si podle receptu můžete upéct koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem. Na další kulinářský tip se můžete těšit ještě v průběhu měsíce srpna.

1 koláč (ø formy 28 cm):

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky BIOHARMONIE
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce řepkového oleje

na náplň:

  • 150 g josty
  • 150 g rybízu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g másla

Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Vmíchejte vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidejte řepkový olej. Vypracujte těsto a vlijte ho do vymazané a moukou vysypané formy (nebo ji místo toho vyložte pečicím papírem).

Jostu s rybízem zbavte stonků a stopek a smíchejte je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypte na těsto a navrch nakrájejte plátky másla.

Formu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova, asi 40 minut.

Koláč zkuste ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat.

Na koláč můžete využít i další sezónní ovoce.

Zdroj: www.bioweb.cz

Kam dál?

Hopsací radovánky od června i na Lipně

sobota, 1. června 2013, 08:31

Jistě nejeden rodič řeší občas dilema, jestli dopřát dětem řádění v Hopsáriu nebo je raději vzít na výlet, ven na kolo, do...

Česko–rakouská spolupráce aneb Slunce nositelem energie

pátek, 24. května 2013, 10:42

To, že Jihočeský kraj těsně sousedí s Rakouskem, není žádná novinka. Češi jezdí do Rakouska za prací, za nákupy. Jaké by to ale...

Slovenská kultura zaplavila České Budějovice

úterý, 19. února 2013, 10:21

Již minulou sobotu v Budějcích vypukly Dny slovenské kultury, které budou v průběhu tohoto týdne gradovat. V jejich rámci můžete...

Vaříme s Drbnou: Svíčková na pomerančích s chilli

sobota, 5. ledna 2013, 11:11

Pokud ještě netušíte, jakou ňamkou potěšit příbuzné či známé, mam pro vás zajímavý tip. Svíčkovou zná jistě každý a kdekdo ji...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Z Budějc do Rakouska se bude jezdit...

  • VIDEO: Propojka Máje a Vltavy je otevřena....

  • Neznámý vandal poškodil cizí auto. Majiteli...

  • Po nezletilém chlapci už měsíc pátrá...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Historička: O společnosti vypovídá i to, jaké slaví svátky a jak

Ze vzniku Československa v roce 1918 se neradoval každý, později stát vydával instrukce, jak se má tento svátek slavit. Jak se 28. říjen slavil v minulosti a jak to bylo s dalšími svátky z první republiky, zkoumali historici z Masarykova ústavu a Archivu (MÚA) Akademie věd ČR a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Svá zjištění sepsali v knize, která vyjde letos v srpnu. Bádání přiblížila v rozhovoru Dagmar Hájková z MÚA.

ANKETA: Orwellův zákon aneb rozvědka do každého domu. Přijde Velký bratr i k nám?

V roce 2017 se ve sněmovně projednávala kontroverzní novela zákona o Vojenském zpravodajství a souvisejících zákonů. Tato novela sice vzhledem k podzimním volbám a kauze s Čapím hnízdem spadla pod stůl, nicméně v programovém prohlášení současné vlády v demisi se s přijetím takového zákona počítá. Proč je ale návrh novely z roku 2017 tak kontroverzní a hrozí nadále jeho přijetí?

Drbní rodina se opět rozrostla. Slavíme narození hradecké sestřičky

Drbňáci, rok se s rokem sešel a já vám musím oznámit další radostnou zprávu. Za dobu, co existuji, jsem už napsala nespočet článků a rodina se mi rozrostla o několik sestřiček. A moje Drbní "famílie" se rozrůstá dál! Pozdravte se mnou Hradeckou Drbnu a popřejte jí zdraví, spoustu čtenářů a hodně článků!