Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vaříme s Drbnou: Svíčková na pomerančích s chilli

 
sobota, 5. ledna 2013, 11:11

Pokud ještě netušíte, jakou ňamkou potěšit příbuzné či známé, mam pro vás zajímavý tip. Svíčkovou zná jistě každý a kdekdo ji připravuje jinak. Následující varianta tohoto typického českého jídla je ale trochu odlišná, klíčovými ingrediencemi jsou pomeranč a chilli papričky. Přeji vám dobrou chuť.

Ingredience

750 g - 1 kg hovězí svíčkově, 100 g slaniny pokrájené na úzké klínky, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g másla, 1 větší cibule, cukr, sůl, mleté chilli papričky, 1 - 2 bobkové listy,

5 kuliček nového koření, 5 - 10 kuliček barevného pepře, špetka zázvoru, špetka tymiánu, hořčice plnotučná (polévková lžíce), 1 malý pomeranč, oloupaný a nakrájený na kolečka, 1 citron nakrájený na kolečka, brusinky, hladká mouka na zahuštění, 250 g smetany.

Postup

Nakrájenou slaninou prošpikujeme očištěné maso. Zbylé nudličky slaniny pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a maso zprudka opečeme po všech stranách.

Vyjmeme maso, přidáme máslo, nastrouhanou zeleninu s nakrájenou cibulí a osmahneme. Vrátíme maso, přidáme veškeré koření, nakrájený pomeranč a hořčici, podlijeme nejlépe horkým vývarem nebo vodou a dusíme.

Opatrně s chilli papričkami, aby omáčka nebyla příliš ostrá. Maso se zeleninou můžeme dopékat i v troubě. Přitom maso poléváme neustále vodou, aby neoschlo. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

Šťávu se zeleninou, ze které jsme vyndali především bobkové listy a nové koření, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou, do níž rozkvedláme mouku.

Pro chuť a barvu zkaramelizujeme lžíci cukru, přilijeme horkou vodou, povaříme a vlijeme do omáčky. Povaříme, rozmixujeme a svíčková je na světě.

Ke svíčkové podáváme obyčejný houskový knedlík s plátky citronu a brusinkový kompot. Můžeme přidat i kopeček šlehačky ve spreji.

Napsala Drahoslava Špátová

 


 

Kam dál?

Plesovou sezonu otevře Velký mediální ples

úterý, 1. ledna 2013, 19:11

Budějcká Drbna vám stejně jako vloni nabízí tradiční přehled akcí konaných v Budějcích a jejich nejbližším okolí. Po...

Zimní módní trendy: Nevíte, co právě frčí?

středa, 26. prosince 2012, 13:10

Budějcká fashion designérka Monika Zahradníková představuje módní trendy na chladné a plesové období.

Vánoce v klidu domova, Silvestr v oblíbeném klubu

neděle, 23. prosince 2012, 21:05

Dlouho očekávaný Štědrý večer už téměř nastal a Budějcká Drbna má pro vás pár tipů, jak si tento jedinečný den v roce zpříjemnit....

CineStar láká na film Hobit i další novinky

úterý, 18. prosince 2012, 09:15

Budějcké multikino CineStar nachystalo v závěru roku pro diváky několik nových filmů. V těchto dnech si můžete zajít na snímky Pí...

 

Komentáře

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.
 
 

O čem píše Drbna.cz

ANKETA: Vláda se postavila proti volebnímu právu od 16 let

Poslanecký návrh Starostů, podle něhož by komunální politiky směli volit lidé už od 16 let věku, vláda na svém dnešním zasedání odmítla. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Proti snížení věkové hranice voličů o dva roky se postavila ministerstva vnitra a spravedlnosti, výhrady mělo i celkově neutrální ministerstvo financí. O předloze rozhodne Sněmovna.

Na hostivařské trati nastal další milník. Začala rekonstrukce železniční stanice Praha-Vršovice

Jeden z největších železničních projektů v zemi, čtyřmiliardová optimalizace traťového úseku z Prahy-Hostivaře na Hlavní nádraží, pokročil k dalšímu milníku – rekonstrukci stanice Praha-Vršovice.

Kterým eshopům s potravinami se raději vyhnout? Upozorňuje na to web potravinářské inspekce

Jak nakoupit potraviny a doplňky stravy snadno přes internet a přitom se nenapálit? To se snaží zajistit potravinářská inspekce, která zřídila novou sekci webu Potraviny na pranýři s názvem Rizikové weby.