Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Týdenní hudební festival uzavírá prázdniny v jižních Čechách

Poslední prázdninový týden probíhá v Budějcích festival Touch the Music. Každý si během pěti dní vybere hudbu blízkou jeho srdci. Probíhat bude i řada zajímavých workshopů přímo s vystupujícími umělci.

Festival Touch the Music

Na úterní den je v rámci festivalu Touch the Music, který se bude konat na Sokolském ostrově, připraven od 15 hodin workshop hraní na didgeridoo s Ondřejem Smeykalem. Dále uslyšíte akční žalmy Petra Nikla. Vizuálně hudební performance začne v 17 hodin. Live electro didgeridoo show přijde na řadu v 18:30 hodin. Kromě Smeykala uslyšíte i Pavla Plánka. Po nich vystoupí Hang Massive, kteří hrají na unikátní nástroj hang, jenž se ručně vyrábí ve Švýcarsku a na světě ho je velmi omezený počet. 

Středeční festivalový den začne workshopem s názvem Skladatelem za 30 minut s Klárou Boudalovou. Dílny jsou určené dětem ve věku od 7 do 12 let. Hudebně divadelní představení s názvem Příhody kluka Bombarďáka uvidíte od 14:30 taktéž na Sokolském ostrově. Koncert nejen pro bicí soupravu s větší než malou dávkou překvapení začne v 16 hodin. Na podiu se předvede Miloš Dvořáček, muzikant ojedinělého rázu. Jihočeská komorní filharmonie zahraje od 18 hodin a hudební středu uzavřou muzikanti Ridina Ahmedová a Petr Tichý.

Dirigent Maria De Rose otevře čtvrteční festival ukázkou dirigování hudebního tělesa. Zkusit si dirigovat čtyřicetičlenný ansámbl budete moci i vy od 16 hodin. Dále bude od 18 hodin následovat taneční a hudební vystoupení skupiny Noisy Pots, kteří hrají na kýble, plechovky či hrnce. Po nich vystoupí Bottle Boys, což je skupina pěti kluků z dánské Kodaně, kteří hrají na prázdné lahve.

Páteční den začne workshopem beatboxu na malém podiu na Sokolském ostrově. Dílnu povede trojnásobný mistr republiky v beatboxu a vicemistr světa ve smyčkování Ondřej Havlík (En.dru). Jeho představení si pak vychutnáte od 18 hodin. Na 20. hodinu je přichystaný koncert Idy Kelarové a Jazzfamelija. Uslyšíte jazzové rytmy propojené s prvky romské a latinsko-americké hudby.

Projekt Touch the music je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Léto ve městě

Čtvrtý ročník Dne věží a rozhleden České republiky bude zahájen v pátek v 10 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Akce bude trvat do 16 hodin.

Divadlo Buchty a loutky zahrají v sobotu v Koncertní síni O. Jeremiáše pohádku pro děti. Perníková chaloupka začne v 17 hodin.

V Jihočeské vědecké knihovně na Lidické ulici uslyšíte v neděli poslechový pořad hudebního kritika a publicisty. Antidiskotéka Jiřího Černého proběhne od 19 hodin.

Ve středu města ve středu

Každou letní středu si můžete přijít před sokolovnu užít od 20 hodin zajímavý koncert. Tento týden uslyšíte Cirkus Problém. Chybět nebude alko i nealko občerstvení.

Předvádění lidových řemesel

Tento týden se ve středu v Galerii Na dvorku bude vyrábět z textilu, konkrétně dárečky pro radost. Dále bude připravena ukázka výroby zvykoslovného pečiva. Řemesla si budete moci sami vyzkoušet od 12 do 18 hodin.

Letní kino Háječek

Letní kino otevře své brány ve čtvrtek a na programu je od 20:30 promítání filmu Atlas mraků. V pátek si ve stejný čas užijete jednu z nejznámějších a nejlepších českých komedií Obecnou školu. Kino je zdarma.

Central Park Slavie

Venkovní scénu KD Slavie rozezní v pátek akce s názvem Somersby Gangster Trippin. Hrát se bude od 18 do 22 hodin a pak se bude pokračovat do pozdních ranních hodin v Café Klubu Slavie.

Sraz škodovek v Kaplici

Setkání škodovek s motorem vpředu proběhne od pátku do neděle na kaplickém koupališti. Jubilejní desátý ročník bude obohacen o setkání vozů Moskvič.

Letní řemeslné dílny

V Horní Plané budou během prázdnin probíhat řemeslné dílny v rodilém domě Adalberta Stiftera. Celé tvořivé léto uzavře sobotní akce, při které bude probíhat art soutěž o ceny. Děti, které v ten den donesou do domu Adalberta Stiftera umělecké dílo vyrobené z recyklovatelných materiálů, mohou vyhrát zajímavé ceny. Ti, co nevyhrají, si alespoň vyzkouší předení na kolovrátku či dělání korálkových šperků.

O dalších akcích si můžete přečíst v Jihočeském kalendáři! Další tipy Budějcká Drbna přivítá v diskuzi.

Štítky festival, Jihočeský kraj, hudební festival, Ondřej Smeykal, České Budějovice, Petr Nikl, Adalbert Stifter, Švýcarsko, Ida Kelarová, Ridina Ahmedová, Petr Tichý, Miloš Dvořáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týdenní hudební festival uzavírá prázdniny v jižních Čechách  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.