Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Víte, jak funguje septik?

PR článek

Přemýšlíte o tom, že byste si zřídili septikovou nádrž nebo vás jen zajímá, jak funguje? Myslete na to, že se jedná o vodní dílo, které se řídí zákonem a nelze jej postavit bez povolení. Co všechno k vybudování septiku potřebujete?

Musíte si zažádat

Septik je vodní dílo a vztahuje se na něj vodní zákon č. 254/2001 Sb. Jeho běžné zřízení a vypouštění kamkoli už dávno není možné. Od roku 2008 se nesmí odpadní voda vypouštět volně do odtoků ani do půdy. Proto si musíte zažádat o povolení k vypouštění odpadních vod, ale také o stavební povolení k vybudování septiku. Povoleno je mít doma septik s biomechanickým čištěním či zemním filtrem, bezodtokovou žumpu nebo také domovní čističku odpadních vod.
Ušetříte čas a peníze

Se septikem ušetříte náklady, ale i čas, protože je nenáročný na údržbu. Odpad u běžného rodinného domu se vyváží většinou jednou za rok, ale vždy záleží na počtu uživatelů a objemu nádrže. Pokud jeho pořízení plánujete u rekreační chaty, kde trávíte jen určitý čas v roce, jeho údržba a vývoz bude ještě méně náročná.
Záleží na počtu komor

Ideálním řešením je vícekomorový septik, nejlépe tříkomorový, který nabízí biomechanické přečištění. Voda se postupně přelévá z jedné komory do další, zatímco v té předešlé dochází k částečnému rozkladu nečistot. Do poslední komory se dostává už z velké části přečištěná voda. Zbylé kaly a nečistoty následně vyváží fekální vůz.

Pořiďte si nadstavbu

Vhodným řešením je také napojení pískového filtru, který vodu dočistí. K osazení filtru je nutné si zajistit také stavební povolení. Pročištěnou vodu můžete dále zužitkovat, třeba při zalévání květin na zahradě. Pamatujte ale, že voda nesmí vniknout do podzemních vod ani do kanalizace. Zároveň si musíte sjednat povolení vodoprávního úřadu, pokud byste vodu vypouštěli.

Dejte si pozor na zápach

Jestliže je dosaženo nerovnováhy bakterií uvnitř septiku, postup rozkladu se zpomaluje, a tím dochází k zápachu nebo tvorbě pěny na hladině. Další příčinou mohou být také nevhodně zvolené mycí prostředky, které ničí přirozeně se vyskytující bakterie v septiku.

Štítky septik

Víte, jak funguje septik?  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.