Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

BĚHÁME S DEJVEM: Jak začít?

Všude samí běžci, co na tom běhání všichni vidí? Že bych to zkusil/a taky? Rád/a bych, jen nevím jak začít. . . Tyto otázky si už položilo mnoho lidí. A proto jsme si pro vás připravili běžecký seriál, ve kterém se vám Budějčák David Vaš pokusí na tyto (ale i další) otázky odpovědět. Své si zde najde začínající, ale i pokročilý běžec.

Jak tedy začít?

Důležité je začít hlavně opatrně a pomalu. Myslete na to, že vaše tělo doteď není na běh zvyklé. Musíte mu dát čas, aby si všechny klouby, šlachy a svaly zvykly.

Do začátku je nejlepší začít pomalým indiánským během, tedy rychlou chůzí prokládanou během – například dvě minuty rychle jdete a 30 vteřin běžíte (zatím volně, žádný sprint), takhle to střídáte zhruba 20 až 30 minut. Postupně pak budete zkracovat úseky, kdy jdete, a prodlužovat úseky, kdy běžíte.

Ze začátku běhejte maximálně dvakrát týdně. Vše prokládejte důkladným posilováním středu těla, protože když budete mít silný střed těla, bude pro vás běh stabilnější. A je to i taková prevence před zraněním. Běhání bychom měli doplnit také regenerací. Doporučuji bazén, masáže, a nebo strečink.

Ještě předtím než vyrazíte na svůj první výběh, je důležité si pořídit kvalitní boty. Vůbec zde neplatí pravidlo, že přeci nemusím mít nějakou top botu, když nevím, jestli u toho vůbec vydržím. Kvalitní boty nepotřebují jen profíci, ti mají zvládnutou techniku běhu. Myslete na to, že investujete do svého zdraví, nohy vás nesou celý život a je třeba jim dát péči.

Proč kvalitní boty?

Nekvalitní boty nemají adekvátní tlumicí účinky a špatně vedou chodilo. Tím, že s běháním teprve začínáte, musíte se opřít o kvalitní vybavení, které vám pomůže předejít zdravotním problémům. Nehledě na to, že bota bude výrazně pohodlnější. Taky vás to bude motivovat k běhu, když už jste si ty botky pořídili. Určitě doporučuji navštívit běžeckou speciálku, kde projdete i diagnostikou došlapu pod proškoleným personálem.

David Vaš
Davidovi je 28 let a pochází z Budějc. Už jako malý se věnoval atletice, fotbalu, později přešel na samotný běh. Patři k elitním vytrvalostním běžcům v České republice. Na běžecké sezony se většinou připravuje v africké Keni. Davidův nejlepší čas půlmaratonu je hodina a sedm minut, a maratonu dvě hodiny dvcet tři minut. 

Zaměřte se i na kvalitní dýchání. Určitě znáte ten pocit, kdy vás píchá v boku a nemůžete se pořádně nadechnout. Najděte si kdykoliv večer čas a zaměřte pouze na svůj dech. Lehněte si na záda a provádějte zhruba 10 minut hluboké nádechy a výdechy. Nejdříve pozvolný nádech nosem, do břicha, poté do hrudníku a do podklíček. Až už se do vás nic nevejde, proveďte hluboký a pozvolný výdech nosem. Pěkně plynule, uvolněně, ne křečovitě. Takhle opakovat dokola (můžete buď vleže anebo v tureckém sedu). Tím, že budete maximálně nadechovat a vydechovat, připravíte tělo a hlavně dýchací systém na běh.


A jak by mohl vypadat trénink pro člověka, který právě vstane z gauče?

Držte vždy volnější úsilí, abyste to při běhu dostatečně udýchali. K tomu vám pomůže kromě běhu i zmíněné dýchání.

1. týden

PO – volno
ÚT – indiánský běh 20min (2min chůze + 30s jogging)
ST– volno
ČT – posilování středu těla 10–20min
PÁ – volno
SO – indiánský běh 30min (2min chůze + 1min jogging)
NE – volno

2. týden

PO – volno
ÚT – indiánský běh 30min (1min chůze + 1min jogging)
ST – volno
ČT – posilování středu těla 10-20min
PÁ – volno
SO – indiánský běh 30min (2min chůze + 2min jogging) 
NE – volno

3. týden

PO – indiánský běh 30min (2min chůze + 3min jogging)
ÚT – volno 
ST – posilování středu těla 10-20min
ČT – běh 30min (5x4min pauza 2min)
PÁ – volno
SO – indiánský běh 20min (1min chůze + 4min jogging)

4. týden

PO – posilování středu těla 10-20min
ÚT – volno 
ST – indiánský běh 30min (1min chůze + 5min jogging)
ČT – volno
PÁ – běh 30 min (3x8 min pauza 2min)
SO – volno
NE – souvislý běh 30min

Co řící závěrem: Jestli chcete dobře běhat, musíte se nejdřív naučit běhat pomalu a být trpěliví!


V příštím dílu už budeme umět souvisle běžet, tak se podíváme na typy běžeckých tréninků a na různá technická cvičení, které vám zlepší běžeckou techniku.

Ať se vám daří a budu se těšit v dalším dílu!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky David Vaš, běh, Běháme s Dejvem, seriál, obuv, posilování, Česká televize, Česko, Keňa

BĚHÁME S DEJVEM: Jak začít?  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.