Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

 
neděle, 29. července 2018, 08:01

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala spoustu rozličných kultur a hlavně lidí. A tahle moje milá profesorka, ze které se postupně stala také jedna z přítelkyň, byť má dceru stejného věku, jako jsem já, vždycky s cigaretou ve své pěstěné ruce prohlašovala, že otročení v kuchyni není nic pro ni. A potom strávila týden na jižní Moravě ve společnosti mé maminky. V kuchyni plné zavařovacích sklenic, domů si vezla spousty marmelád a kdoví, čeho všeho.

Tak přesně na tuto profesorku jsem si teď vzpomněla, když jsem obdržela zhruba kilo mirabelek a nevěděla, co si s nimi počít. A ač jsem se taky dřív vymezovala proti “otročení” v kuchyni, jala jsem se vyrábět marmeládu. A víte co? Kombinace kyselejších mirabelek společně s meruňkami je skvělá a marmeláda byla hotová hned, pokud nepočítám vypeckovávání, které čas zabere. Výrobu marmelády budeme mít z krku jedna dvě a jako další bude konečně následovat recept na maso, které je opravdu maso. Ne ryba nebo kuře, ale pěkně vepřové!

Na cca šest skleniček marmelády, kterou uděláte radost i někomu z vašich blízkých budete potřebovat:
1kg mirabelek
250 g meruněk 
1250 g cukru krupice
Želírovací cukr (pro nezkušené - seženete v obchodě přesně pod tímto názvem) 

Postup myslím nemusím nijak složitě rozepisovat, ovoce zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky, do hrnce přidejte dvě lžíce cukru krupice, želírovací cukr, promíchněte a cca po dvou minutách přidejte zbytek cukru a vařte, dokud nebude ovoce úplně napadrť. Kdo nechcete kousky vůbec žádné, rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířku vyzkoušejte, jestli marmeláda dostatečně tuhne a pokud ano, naplňte skleničky, které následně otočíte dnem vzhůru, aby se zakonzervovaly. 

Druhý recept je na velmi jednoduchou a přitom báječnou vepřovou panenku - doma jsme měli chuť na maso a právě panenka byla ještě ze zabijačky uložená v mrazáku. Tomuhle libovému kousku vepřového stačí jen pár minut na pánvi a následně chvíle v troubě, nakrájení na tenké plátky a trocha zeleniny k tomu, aby z něj byla lehká večeře.

Pořiďte si: 

kus vepřové panenské svíčkové 
dvě polévkové lžíce hořčice
lžíce olivového oleje
sůl
pepř
bylinky
Chcete-li dělat plněnou, přikupte např. balíček mozzarelly nebo špenátu, dají se i sušená rajčata a jsou tam chuťově fajn

Panenku odblaňte a očistěte. Můžete ji udělat i plněnou, třeba mozzarellou, kterou si nakrájíte na menší kousky a následně jí maso naplníte. Smíchejte si hořčici s trochou olivového oleje a nasekanými bylinkami a nechejte maso chvíli v marinádě odpočinout. Mezitím si vyhřejte si troubu na 180°C a také si rozpalte pánev, na které maso orestujete, ať se pěkně zatáhne a nepustí ven šťávu. Jakmile bude mít ze všech stran zlatou barvu, přesuňte ho na pekáček a do trouby, cca na půl hodiny. Panenka by neměla být vysušená ale naopak krásně růžová a šťavnatá, tak na to myslete. Příloha je u nás jasná, zeleninový salát aneb jakákoli zelenina, kterou najdete v ledničce s trochou olivového oleje, soli a pepře a pečivo. Potřebujete-li k masu brambory, samozřejmě si je dejte. Nebo jakoukoli jinou přílohu, kterou máte rádi! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka
 


 

Kam dál?

Na co myslet při cestování se čtyřnohými členy rodiny?

sobota, 28. července 2018, 14:52

Pokud chcete na dovolenou do zahraničí vyrazit i s domácím mazlíčkem, měli byste se na to řádně a s předstihem připravit. Jinak...

Inspekce odhalila další šizené konzervy z Polska. Prodával je Kaufland

pátek, 27. července 2018, 18:10

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další případ šizených masových konzerv. Tentokrát je prodával havířovský...

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s...

neděle, 15. července 2018, 07:29

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená zelenina...

DRBNA VAŘÍ: Do vedra se hodí saláty

sobota, 30. června 2018, 12:46

V minulém díle blogu jsem vás posílala na piknik a přinesla vám tipy na to, co zabalit s sebou a tak se rovnou ptám, jestli se...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Démon jménem „genderová ideologie“ v České republice

V návaznosti na článek o problematice zrušení genderových studií v Maďarsku a démonizaci genderu jakožto nepřítele tradičních hodnot se podíváme na situaci v České republice. Jak jsme na tom s genderem, tedy kulturně vzniklými rozdíly mezi muži a ženami u nás doma? Stáváme se tak moc obávanou “bezpohlavní” společností?

VIDEO: Ve Veletržním paláci se konala debata o SEFO. Řediteli Muzea umění bylo na konci debaty zabráněno vystoupit

V pondělí 18. března se konala ve Veletržním paláci v Praze odborná debata na téma Středoevropského fóra, projektu olomouckého Muzea umění. Ač se téma bezprostředně muzea týká, na debatu podle tiskového mluvčího Tomáše Kasala žádná pozvánka nedorazila, řediteli muzea navíc bylo v závěru debaty zabráněno vystoupit.

Zahráli si s Glenem Hansardem. Nyní brněnská kapela křtí novou desku, která rozhodně stojí za pozornost

Splnil se jim jejich životní i kariérní sen, když si je na své vystoupení pozval sám držitel Oscara Glen Hansard. Brněnská kapela The Shookies rozhodně stojí za pozornost. Zdobí je autentický projev zpěváka, unikátní zvuk i příjemný pocit z jejich hudby. Přesvědčit se o tom mohou lidé sami v Brně na Melodce, kde 21. března křtí novou desku Sooner or Later.