Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s olivami a rajčátky

 
neděle, 15. července 2018, 07:29

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená zelenina samozřejmě nebude chybět a bude tvořit podstatnou část receptů, protože co si budeme povídat, je prostě ideální sezona. Těžší jídla si necháme na chladné měsíce, „užijeme“ si jich stejně až až.

Opět mi na pracovním stole, tak jako už posledních pár týdnů, přistála zásilka v podobě hromady obrcuket, patisonů, fazolek, okurek a spousty dalších dobrot ze zahrádky mé milé Denisy. Patisony jsem usmažila klasicky v trojobalu jako řízky. Původně mi bylo doma rázně řečeno „to nejim“ a následně vše sežráno, takže dámy, ač vám budou členové rodiny tvrdit, že do nich nic podobného nedostanete, riskněte to!

Z cuket jsem se rozhodla udělat slaný koláč s mascarpone a slaninou. První polovina padla ještě večer, zhruba do půl hodiny po vytažení z trouby, zbytek posloužil ráno k snídani a můžu vám říct, že koláč takzvaně smrděl málem…

Budete potřebovat:
zelenou nebo žlutou cuketu
stroužek česneku
olivový olej
kelímek mascarpone
dvě vejce
100 gramů slaniny na plátky (ale klidně můžete dát i víc)
50 gramů parmazánu
křehké těsto

Jako první si dejte do trouby vypéct plátky slaniny do křupava. Cuketu si nakrájejte na tenčí kolečka, v míse promíchejte s najemno nasekaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a nechejte chvíli odpočívat, ať se chutě propojí. Mascarpone smíchejte se dvěma vejci a větší půlkou nastrouhaného parmazánu, osolte a opepřete. Kdo chcete, můžete přidat např. nasekanou bazalku nebo bylinky dle chuti. Připravte si křehké těsto do kulaté koláčové formy. Rovnou se přiznám, že my kupujeme hotové, stačí ho rozvinout, protože už je rovnou na pečícím papíře a je hotovo. Kdo jste nadšenci a máte čas, můžete si samozřejmě připravit doma vlastní. Těsto na pár místech propíchejte vidličkou, nebude se vám zvedat a dělat bubliny. Potřete směsí mascarpone a vajec se sýrem, přidejte slaninu a začněte pokládat kolečka cukety, pěkně jedno po druhém. Jakmile budete mít hotovo, dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C na cca čtvrt hodiny, pak posypte zbývajícím parmazánem a nechejte dopéct dozlatova. Podávat ho můžete teplý i studený, obě varianty jsou skvělé.

A teď už ke slibovanému masovému receptu. Budu tajně doufat, že kuře je pro vás dost maso a nejste zarytými fanoušky vepřového, protože to je pro mě osobně zase „moc prase“ a jím snad jen panenku, když je dobře udělaná… Jednou to ale „hecnu“ a až vypiluju třeba takovou pečeni, o recept se s vámi samozřejmě podělím taky!

Kuře pečené na rajčatech s olivami mi evokuje léto, i když ho dělám třeba v zimě. Po přidání čerstvého tymiánu, rozmarýnu a bazalky mi dělá tak nějak dobře a zvedá náladu. Doplnit ho můžete pečivem, pečenými bramborami i rýží.

Budete potřebovat:
Kuřecí stehna
Rajčata
Cibuli
Černé olivy (kdo nejíte, prostě je z receptu vypusťte)
Dva stroužky česneku
Hrst čerstvých bylinek – rozmarýn, tymián, bazalku, cokoli, co máte rádi, klidně i šalvěj
Olivový olej
Máslo
Sůl, pepř
Chilli papričku, máte-li rádi ostré

Kuřecí stehna omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Pomažte máslem, hodně osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na silnější kolečka, cibuli na tenčí, česnek, bylinky a chilli nasekejte nadrobno, olivy můžete dát na kolečka nebo na půlky, je to na vás. Do pekáče vložte všechnu zeleninu, přidejte sůl, pepř a rukama pořádně promíchejte i s bylinkami, česnekem a olivový olejem. Nahoru pěkně uvelebte kuřecí stehna kůží dolů a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Cca po půl hodině kuřata otočte a dejte péct na dalších 30 minut. Že je maso hotové, poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí a pokud vytéká čirá šťáva, můžete troubu vypnout a jídlo podávat. Jestli teče z kuřete šťáva ještě trošku narůžovělá, dejte mu ještě cca 10 minut navíc.

Napsal(a) Drbna Foodblogerka
 


 

Kam dál?

RECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnoty

neděle, 24. června 2018, 13:31

Sluneční cyklus, nová kniha z dílny Radka Stavěla, malinko klame tělem. Na první pohled se zdá, že se jedná o látku velmi těžkou....

DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!

neděle, 24. června 2018, 07:23

Léto dělá spoustě lidí včetně mě strašnou radost. A vám? Člověk funguje hned tak nějak líp, když venku svítí sluníčko, má...

Českobudějovické výstaviště opět ovládne věda, technika a řemesla

čtvrtek, 7. června 2018, 12:45

Letos se koná již čtvrtý ročník ojedinělé jihočeské akce, zážitkové výstavy s názvem Dobrodružství s technikou, aneb na 250...

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při...

sobota, 19. května 2018, 12:32

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Milion chvilek považuji za parodii na Občanské fórum, říká mluvčí Jiří Ovčáček. Kandidaturu na prezidenta nevylučuje

„Praha je díky prázdninám prázdná. Přijel jsem dřív, než jsem čekal,“ začal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po podání ruky před rozhovorem. Na hausbót na Císařské louce v Praze totiž dorazil se slušným předstihem. Z původně plánovaných čtyřiceti minut povídání se setkání protáhlo na téměř dvojnásobek. Kromě uvolněných témat se bývalý novinář a dnes asi nejkontroverznější mluvčí v tuzemsku rozpovídal také o tom, za jakých okolností by byl ochoten kandidovat na prezidenta a proč nemůže přijít na jméno spolku Milion chvilek.

Pamětní bankovky s Karlem Gottem lidé vykoupili během čtyř hodin. Při čekání ve frontách musela zasahovat i policie

V Praze se včera prodávaly pamětní eurobankovky s portrétem zpěváka Karla Gotta. K výročí jeho 80. narozenin vydala společnost Nunofia celkem 5 tisíc bankovek s nominální hodnotou nula euro. Ve frontách na ně čekaly tisíce lidí. Vyprodány byly během zhruba čtyř hodin. Den po vyprodání se cena bankovek v aukcích pohybuje v řádech tisíců korun.

Lidé si zvykají na vratné kelímky. Podnikům ale přibyla práce

Letní večery lákají na budějcký Sokolák spoustu lidí. Například v kavárně Coffe on the go nebo v klubu K2 už ale nedostanete drink do klasického jednorázového kelímku, ale do vratného. I když je na něj záloha padesát korun, lidé si pomalu zvykají. Podle ankety na Budějcké Drbně o zavedení vratných kelímků je patrné, že lidé nápad kvitují, a mají z něho radost i samotní majitelé podniků. Jejich realizace a následná cesta k zákazníkovi, ale není jednoduchá a jsou s ní spojené i trable.