Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silné mrazy možná dělají radost milovníkům bruslení, ale rozhodně nesvědčí vodoměrům

Podle předpovědi meteorologů má v následujících dnech rtuť teploměru klesnout hluboko pod bod mrazu. Přituhnout má hlavně v noci, kdy by mělo být kolem minus čtrnácti stupňů Celsia, ale i přes den se bude teplota držet kolem minus šesti stupňů Celsia. Radost tak budou mít možná milovníci bruslení, když zamrzne některá z vodních ploch, ale mráz by mohl přidělat starosti třeba některým motoristům nebo také vlastníkům nemovitostí.

Vlastníci nemovitostí by podle odborníků měli v těchto dnech zkontrolovat vodoměry. Rozhodně se jim to vyplatí. Pokud vodoměry totiž nejsou dostatečně zabezpečené proti mrazu, může je výrazné ochlazení, které předpovídají meteorologové, zničit.

Pokud vodoměr zamrzne, znamená to pro majitele nemovitosti minimálně zbytečné výdaje za jeho výměnu, v horším případě i škody způsobené nekontrolovaným únikem vody. To platí zejména pro rekreační chaty a chalupy, kam majitelé v zimě jezdí jen jednou za čas a problém tak nemusí odhalit včas.

„Zákazníky, kterým se zanedbaná péče o vodoměry vymstila, zatím počítáme na jednotlivce, situace se ale může po mrazivém víkendu zhoršit,“ upozorňuje vedoucí útvaru marketingu a komunikace vodohospodářské společnosti Čevak Jitka Kramářová. Nasvědčují tomu i zkušenosti vodohospodářů z uplynulých let. Jen loni vyměňovali na jihu a západě Čech 763 zamrzlých vodoměrů.

Přitom stačí zařízení včas jednoduchým způsobem zabezpečit. „Doporučujeme pečlivě uzavřít sklepní okna a vodoměrné šachty a vodoměr obalit nepromrzajícím materiálem, například polystyrenem,“ radí Jitka Kramářová.

Pokud vodoměr přece jen zamrzne, lidé by se jej neměli snažit rozehřát otevřeným ohněm. Žár totiž poškodí plastové části vodoměru a přístroj po takovém zásahu většinou stejně nefunguje. „Aby byla vzniklá škoda co nejmenší, je lepší, když se zákazníci co nejdříve obrátí na nejbližší provozní středisko společnosti Čevak. K dispozici je jim také linka 800 120 112,“ dodává Hana Svítilová z útvar marketingu a komunikace společnosti.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mráz, vodoměr, nemovitost, škoda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silné mrazy možná dělají radost milovníkům bruslení, ale rozhodně nesvědčí vodoměrům  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.