Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Letní vosy nás štípou už i v listopadu

Premiéra se uskuteční dnes, 9. února 2018 v 19.30 hodin ve Studiové scéně Na Půdě. Hra Ivana Vyrypajeva s netradičním a velmi dlouhým názvem Letní vosy nás štípou už i v listopadu bude v pořadí již osmou inscenací, kterou soubor činohry Jihočeského divadla připravil pro svou Studiovou scénu Na Půdě. V režii Alžběty Burianové a dramaturgii Davida Košťáka se v ní představí Beáta Kaňoková, Václav Švarc a Tomáš Havlínek.

Ivan Vyrypajev (*1974) je v současnosti jeden z nejvýznamnějších představitelů ruské dramatiky. Na českých jevištích se začal objevovat zejména v nedávné době, kdy jeho hru Iluze uvedlo Divadlo v Celetné, Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni a Divadlo v Dlouhé (také v režii Alžběty Burianové). Absurdní komedii tohoto ruského dramatika, divadelního a filmového režiséra, scénáristy a herce Letní vosy nás štípou už i v listopadu uvede Jihočeské divadlo v české premiéře.

Hry Ivana Vyrypajeva jsou vždy založené na úzkém dialogu s divákem, kterého provokují neustálým přívalem otázek a tajemstvím zahalených výpovědí. Postavy často řeší konflikt mezi každodenní osobní zkušeností a vědomím, že je něco přesahuje. Ve svých textech se nezřídka věnuje otázce víry a její dnešní podoby. Čerpá z různých náboženských filozofií a důmyslně pracuje s biblickými odkazy, které používá v kontextu současného světa. Pracuje s nimi bez přílišného patosu a zbavuje je příliš sevřeného historického kontextu. Mezi Vyrypajevova častá témata patří život, smrt, láska, nenávist a tenká hranice mezi vírou a skepsí.

I Letní vosy jsou konverzační komedií, ve které autor pracuje s vymezením významu pravdy a lži v mezilidských vztazích.

V centru pozornosti jsou mezilidské vztahy a otázky partnerské důvěry. Věci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou promlčené, nás dohánějí stejně jako ty letní vosy, které nás štípají už i v listopadu. Narušení jistoty, v níž žijeme, může znamenat i konec světa tak, jak ho známe,“ interpretuje enigmatický název hry dramaturg David Košťák.

Nejbližší reprízy budou v úterý13. února, v sobotu 17. a středu 21. února a dále 21. a 28. března 2018.

Autoři

Štítky premiéra, divadlo, divadelní hra, vosy, Jihočeské divadlo, Beáta Kaňoková, Ivan Vyrypajev, Josef Kajetán Tyl, Divadlo v Celetné, Divadlo v Dlouhé, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní vosy nás štípou už i v listopadu  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.