Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

RECENZE: Děsivý Insidious se vrací. Sice slabší než předchozí díly, ale stále ve formě

Insidious: Poslední klíč je již čtvrtým pokračováním populární hororové série, která debutovala v roce 2010 v režii a produkci Jamese Wana (V zajetí démonů 1 a 2). Tvůrci se rozhodli snímek odpálit v lednovém termínu, který je pro kinaře okurkovou sezónou. Hollywoodská studia si totiž začátek roku rezervují pro mnohdy naprosto otřesné snímky, kterými zdatně krmí hladové filmofily, především ve Spojených státech. Je tohle případ i čtvrtého Insidious?

Příběh se soustředí na divácky již dobře známou (pokud jste viděli předchozí díly) postavu Elise (dost určitě životní role Lin Shaye) a stejně jako předchozí díl jde o prequel, tedy snímek, jenž předchází událostem původního filmu. Snímek se zbytečně nezdržuje a hned prolog nám ukazuje nepříjemné a bolestivé dětství malé Elise. Tím je nám zároveň představen jeden z ústředních motivů filmu. Dospělá Elise totiž v zápětí dostává za úkol vyřešit případ strašení. A to právě v domě, kde jako dítě vyrůstala.

Kvalitní předlohy

Upřímně můžu říct, že se mi všechny tři předchozí zářezy do série líbí. První i druhý díl jsou svojí narací, která vypráví jeden konzistentní příběh rozdělený do dvou částí plný scén, které hezky matou diváka a ve skutečnosti znamenají něco jiného než si myslíte, výjmečným filmovým zážitkem. Třetí díl, jakožto prequel, vybočil a přestože sjel do něco tuctovějších hororových vod, byl však stále sofistikovaný a příjemně strašidelný.

Jde o výjmečný příklad hororové série, která s každým dalším dílem neupadá do žumpy, jako se to stalo mnoha jiným kultovním sourozencům (viz. třeba Saw, u jehož zrodu stál také Wan). A Insidious: Poslední klíč není díky bohu filmem, který tento řetěz kvality přeruší.

Je tedy čtyřka stejně dobrá jako předchozí díly?

Ne.

Stojí na ní vyrazit do kina?

Určitě ano.

Síla Posledního klíče spočívá v několika faktorech. Tím prvním je Lyn Shaye. Nejenže je skvělá herečka, ale zatímco v přechozích částech byla její Elise víceméně vedlejší postavou, zde je hlavním katalyzátorem děje. Díky tomu má možnost konečně pořádě zazářit a této možnosti je využito naplno. Lyn Shaye se v Elise našla a její výkon je jeden z těch vyjmečných případů, kdy se smazává hranice mezi postavou a herečkou, která ji hraje. Lyn Shaye je zkrátka Elise, Elise je Lyn Shaye. A jen tak mimochodem, udělat z téměř 75 leté dámy hlavní postavu hororové série, chce pořádný koule. Ale koneckonců máme rok 2018 a já tomuto rozhodnutí tleskám.

Druhým faktorem, který tento snímek pozvedá, je scénář Leigha Whannella. Whanell si naprosto uvědomuje, že nám zde předkládá již čtvrtý snímek série a proto se snaží diváka zaujmout novými motivy, které byste asi v duchařské sérii nečekali. A daří se to. Ve druhé třetině snímku přijde šokující zvrat a v tu chvíli Whanell nabourává všechny divákovy předpoklady a předsudky, zda-li může již třetí pokračování hororové ságy něčím překvapit a zaujmout.   

Zbytečné lekačky

Snímek přesto až příliš (stejně jako předchozí Insidiousi) spolehá na Jump Scares - tzv. lekačky. I když většina z nich nejsou falešný poplach, působí to lacině a bylo by příjemné zkusit strašit i jinak. Sil na to má snímek dost.

Nepřítelem filmu je i humor. Zde podáván skrze postavy Specse a Tuckera, jenž byli v předchozích částech příjemným osvěžením, které přinášelo krapet lidskosti do vší té tíživosti a osobních tragédií, zde jsou ale jen otravní a brutálně nevtipní.

Odbyté je i finále, které sice přináší jistou uspokojivou rovinu v rámci dojemnosti, ale co se týče té pravé katarze, jež by měla přijít spolu s likvidací hlavního padoucha, tu jaksi zanedbává. Největším problémem je snaha tvůrců spojit dohromady až příliš mnoho různorodých motivů a linek. Některé z nich dokonce představí až ve třetí čtvrtině snímku. Díky tomu působí Insidious 4 nekonzistentně a upoceně, jako by ho někdo tak trochu spíchl horkou jehlou.

Podtrženo, sečteno

Snímek na svém konci svazuje všechny čtyři filmy série dohromady v jeden celistvý příběh a zároveň si otevírá vrátka pro případné regulérní pokračování Insidius 2. Poslední klíč mě překvapil, dal mi mnohem víc než bych čekal a v rámci hororového žánru. I přes určité výtky jde stále o nadprůměr. Pokud máte rádi předchozí díly, není třeba nad návštěvou kina dlouho přemýšlet.

HODNOCENÍ: 60%

Autoři | Foto Youtube

Štítky recenze, Insidious, film, horor, USA, V zajetí démonů, Saw, Insidious: The Last Key

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Děsivý Insidious se vrací. Sice slabší než předchozí díly, ale stále ve formě  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.