Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Užijte si poslední týden roku kulturně!

Ať už se rozhodnete v posledním týdnu roku 2016 rekapitulovat své letošní kulturní zážitky, nebo se vypravíte ven, neuděláte chybu. Kromě silvestrovských mejdanů vás čeká i spousta divadla a koncertů.

Úterý 27. prosince

České Budějovice

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách – Jihočeské divadlo – 19:00
K poctě největšího světového dramatika, od jehož úmrtí v roce 2016 uplyne 400 let, sehrají tři herci všech jeho 37 her a 154 sonetů ve 120 minutách! Zdá se vám to neuvěřitelné? Přijďte se přesvědčit, divte se a bavte se.

Zpívání v dešti – DK Metropol – 19:00
Od chvíle, kdy se na stříbrném plátně objevil americký stejnojmenný filmový muzikál režiséra a tanečníka Gene Kellyho, uplyne zanedlouho už 65 let. Podobně jako u pozdějšího filmového – i divadelního – evergreenu Někdo to rád horké, tvůrci „Zpívání“ děj zasadili do zlatých dvacátých.

Znouzectnost – Velbloud Music Bar – 20:30
Legendární plzeňská punková kapela Znouzectnost, která letos slaví 30 let svého fungování, opět na prknech pódia u Velblouda.

Středa 28. prosince

České Budějovice

Kazisvět – Malé divadlo – 17:00
Když člověk na svět vykročí špatnou nohou, ani ty nejlepší kecky mu nepomohou. Kam šlápl, tam otřásla se země hned, přátelé i nepřátelé říkají mu: Kazisvět. Divadelní cestopis inscenovaný s hrubkami a škrabopisem. O tom, že pár chyb ještě neznamená konec světa.

Předsilvestrovské představení: Dokonalá svatba – Divadlo U Kapličky – 18:00
Předsilvestrovské představení studentského divadelního souboru Šramot. Bill se dnes dopoledne žení, ale proč se probudil v tomhle pokoji, proč má tu bouli na hlavě a hlavně „Kde se tu proboha vzala ta…?“ Nevázaná komedie o tom, co všechno se může stát, když se muž příliš vášnivě loučí se svobodou. Režie: Jan Štěch.

Dítě a kouzla – DK Metropol – 19:00
Kouzelný příběh z jednoho domu, ve kterém ožijí lenoška, čínský šálek, čajová konvice, hodiny, učebnice aritmetiky a další, aby se vzbouřili proti zlobivému chlapci, který je trápí. Opera, která svou hudbou i vtipným libretem učaruje malým i velkým, je ideálním vstupem do tajemného světa hudebního divadla pro celou rodinu.

Úča musí pryč – Jihočeské divadlo – 19:00
„My, rodiče žáků 5.B, již nemáme důvěru ve Vaše pedagogické schopnosti!“ Takhle začíná boj rodičů s třídní učitelkou. Jenže na čí straně je pravda? Je učitelka opravdu neschopná a brání talentovaným dětem v postupu na víceletá gymnázia, nebo rodiče, kteří sami nevědí, co se sebou, přestávají zvládat své děti?

Vánoční koncert – Bratři Karamazovi – Prorock bar – 19:00
Undergroundová kapela Bratři Karamazovi vznikla v roce 1993 v Českém Krumlově.

Gangster Trippin / Pixie – Café Klub Slavie – 21:00
Po mnoho let nejoblíbenější domácí DJ zní dodnes z přehrávačů většiny mladých lidí – jeho sety si stáhly desetitisíce. K zasloužené popularitě mu pomohla také tvrdá dřina při produkci akcí s T2B crew. Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení DJ Pixieho jsou jeho vystoupení často exkluzivní.

IFA Party 2016: 1000 Bombs, Diphteria, Olltega – Velbloud Music Bar – 21:00
Tradiční IFA party ve Velbloudu se pro tentokrát koná ve středu mezi svátky vánočními, poklidnou atmosféru ale určitě nečekejte. Už dvanácté pokračování slibuje výbušnou sestavu: 1000 Bombs je nejoblíbenější a nejlepší česká kapela hrající thrash metal, který se po letech vrátil na výsluní. Jako další vystoupí Diphteria, taktéž česká sestava, která pro změnu hraje death metal. A do třetice všeho metalového se můžete těšit na skupinu Olltega, která má patent na originální metal-core na vysoké úrovni. Je tedy jasné, pro koho je letošní IFA Party určená. Dlouhé vlasy a okované boty podmínkou!

Čtvrtek 29. prosince

České Budějovice

Karel – táta vlasti – Malé divadlo – 17:00
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Předsilvestrovská derniéra – Strašidlo cantervillské – Divadlo U Kapličky – 19:00
Co se stane, když anglický lord prodá své rodové sídlo i s proslulým strašidlem a nikdy nemizející krvavou skvrnou, pragmatickému americkému velvyslanci na odpočinku? Dokáže sličná Virgine zlomit strašlivou kletbu, díky které duch lorda Simona pyká již více jak 300 let za vraždu své manželky Eleonory? Přijďte se podívat, příběh odehrávající se v daleké Anglii na sklonu 19. století vás jistě okouzlí svým humorem i honosnými kostýmy.

Labutí jezero – DK Metropol – 19:00
Jeden z nejkrásnějších a nejznámějších klasických baletních příběhů na nesmrtelnou hudbu P. I. Čajkovského. Tentokrát jako příběh zraněné mužské duše. Derniéra.

Úča musí pryč – Jihočeské divadlo – 19:00
„My, rodiče žáků 5.B, již nemáme důvěru ve Vaše pedagogické schopnosti!“ Takhle začíná boj rodičů s třídní učitelkou. Jenže na čí straně je pravda? Je učitelka opravdu neschopná a brání talentovaným dětem v postupu na víceletá gymnázia, nebo rodiče, kteří sami nevědí, co se sebou, přestávají zvládat své děti?

Dirty Blondes, The Beautifuls, Time Shifters – Velbloud Music bar – 20:00
Punková a rock'n'rollová noc ve velkém stylu. Dirty Blondes je jedna z nejpopulárnějších českých kapel hrající energický punkrock a rock’n‘roll. Rock’n’rollová kapela The Beautifuls vznikla v létě 2014 v Sedlčanech, aby mohla fanouškům přinášet hudbu, jakou v okolí nikdy nikdo nehrál. A do třetice vystoupí kapela Time Shifters, pražská pětičlenná rock'n'rollová partička, která ráda koncertuje po celé republice.

Pátek 30. prosince

České Budějovice

Frankenstein – Malé divadlo – 18:30
Horor pro děti i dospělé o šíleném vědci Viktoru Frankensteinovi, který chtěl stvořit umělého člověka. Inscenace s živým klavírním doprovodem, živým operním zpěvem, živou baletkou a loutkou v nadživotní velikosti. Inscenace vzniká za spolupráce Malého divadla, opery, baletu a orchestru Jihočeského divadla.

Příležitost dělá zloděje/ aneb Italština pro zamilované – Jihočeské divadlo – 19:00
Slibně rozjetý operní road-trip do Neapole končí v bláznivých zmatcích v momentě, kdy na dálku dohodnuté námluvy nečekaně zkomplikuje záměna zavazadel a následně i osob. Když se navrch přidají i vrtochy půvabné, nicméně temperamentní Italky, je to příslib zábavy nejen pro milovníky opery.

Kreutzerova sonáta – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Hra o lásce, zradě a vraždě podle Tolstého sexuální novely z roku 1890, která byla ve své době pro skandálnost soudně pronásledována.

Jam4U – Café Klub Slavie – 20:30
V Café Klubu Slavie zahraje předposlední den v roce partička Jam4U, která letos v dubnu oslavila už deset let existence. Jak už název napovídá, tuhle pětici muzikantů spojilo nezávazné jamování. Posluchači se můžou těšit na směsici stylů rock, funky, latina a občas i jazz. Kapela vznikla v roce 2006 v Horažďovicích.

Sobota 31. prosince

České Budějovice

Radovanovy radovánky – Malé divadlo – 10:00
Pohádka Zdeňka Svěráka a Jiřího Jelínka o radosti z toho, že svítí slunce, o radosti z toho, že máma peče koláč. O radosti z toho, že táta vypěstoval obří salát. Ale také o radosti z toho, že kopřivy pálí, že pes trhá vaše kalhoty a že bude-li pršet, zmoknem. Přijďte se radovat i z mála!

Země úsměvů – DK Metropol – 17:00
Svět starého Rakouska a Číny ožije znovu v proslavené operetě odehrávající se kolem roku 1910 ve Vídni a Pekingu. Plejáda krásných melodií korunovaná dodnes okouzlujícím vyznáním Své srdce tobě dám navozuje rafinovanou orientální atmosféru, plnou nekonečné milostné touhy.

Je úchvatná! – Jihočeské divadlo – 17:00
Florence Jenkinsová skutečně žila, i když se její příběh, odehrávající se v New Yorku ve 40. letech minulého století, zdá neuvěřitelný. Tato pozoruhodná žena byla přesvědčena, že je obdařena nádherným hlasem. A pro svůj výjimečný soprán hledala nejkrásnější árie operního repertoáru, s nimiž veřejně vystupovala. Jak dokazují dochované gramofonové nahrávky, její zpěv byl opravdu výjimečně příšerný.

Rockový Silvestr – Café Hostel – 17:00
Zahraje DJ IFA – rockovou a metalovou muziku. Nezapomeňte si rezervovat místa.

Silvestr 2016 – NoStress – 18:00
Zahraje DJ Tommi, DJ Mari. Těšte se na silvestrovskou tombolu, švédské stoly, raut z tropického ovoce a akční drinky.

Silvestrovský mejdan – Flek bar – 18:00
Přijďte přivítat nový rok ve velkém stylu. Večer plný zábavy a skvělých drinků, jedině ve Fleku. Program: silvestrovská tombola: sbírejte lístky za drinky a vyhrávejte, barmanská show & Fire Show, občerstvení, ohňostroj, novoroční přípitek, afterparty.

Silvestr 2016 v Besedě – Restaurace Beseda – 19:00
Silvestrovská noc v Besedě. K tanci hraje kapela Corso.

Silvestr 2016 Na Větrné – Na Větrné – 20:00
Oslavte Silvestr a příchod nového roku 2017. K tanci a na vaše přání zahraje Deejay LuCA.

Komiks Silvestr – Komiks Klub – 21:00
Program: 21:00 – 22:15 Antonín Padrta, 22:15 – 23:30 Otiatros-D-niel, 23:30 – 1:00 Fuckeer, 1:00 – 2:30 Edward Traumaxowski, 2:30 – 4:00 Pert-Adlet, 4:00 – end Body Bass – Legend bee.

New Years Eve – DJ Marek Grande – Broukárna – 21:00
Silvestrovská diskotéka v Broukárně pod taktovkou Marka Grande.

D&B Silvestr s Beatz.cz – klub K2 – 21:00
Večer odstartuje Moongose s minimal D&B setem, po něm vás Dukor vezme na akcelerující jízdu na vlnách breakbeatu a funky a po půlnoci se naplno rozjede těžkotonážní drum&bassová masáž v režii Hanzalla, CLK, Bassheadz a Shanixe.

Hluboká nad Vltavou

Vraždy a něžnosti – KC Panorama – 16:30
Divadlo Pikl si pro tradiční silvestrovské představení letos připravilo komedii Antonína Procházky Vraždy a něžnosti. V rekreační chatě hluboko v lesích se během jedné noci sejde podivná pětice. Stárnoucí svůdník Lumír se svou milenkou Stellou, věhlasný dabér Večerníčků Viktor se svou novou přítelkyní Evou a spisovatel televizních detektivek Evžen. Ti všichni si koupili pobyt na samotě především proto, aby mohli být sami. Lumír chce totiž zabít svou milenku, Viktor uchvátit novou milostnou kořist a spisovatel Evžen dopsat svůj scénář. Když dorazí ještě dva němečtí homosexuálové, komedie může začít...

Silvestrovská zábava – Hotel Záviš z Falkenštejna
Přijďte si užít poslední hodiny roku 2016 do Hotelu Záviš na Hluboké.

Neděle 1. ledna

České Budějovice

Novoroční koncert – Jihočeské muzeum – 15:00
Novoroční odpoledne s absolventy konzervatoře. Stejně tak jako loni pro vás ve spolupráci s Klubem přátel Jihočeské komorní filharmonie připravilo Jihočeské muzeum novoroční koncert vážné hudby.

Novoroční galakoncert – DK Metropol – 17:00
Novoroční koncert bude letos poprvé ve spolupráci s Českým rozhlasem České Budějovice vysílán v přímém přenosu na vlnách regionální stanice. Novoroční koncerty se tradičně těší velké přízni diváků a letos orchestr opery Jihočeského divadla pod taktovkou Maria De Rose chystá pestrý výběr hudebních novoročních přání v odlehčeném duchu. Nebudou chybět ani vynikající sólisté opery Jihočeského divadla.

Autoři

Štítky divadlo, koncert, hudební skupina, Jihočeské divadlo, České Budějovice, Dům kultury Metropol, představení, styl, opera, Ifá, William Shakespeare, Metzlův dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Užijte si poslední týden roku kulturně!  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.