Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Festivaly Jeden svět, ProTibet i oslavy výročí narození Karla IV.

Jaro se neodvratně blíží i do jihočeské metropole. Večery jsou však stále chladné, a tak vyrazte na jednu z akcí, kterou tento týden nabízí. Třeba na filmy v rámci festivalů Jeden svět a ProTibet 2016, na premiéru českého thrilleru Rudý kapitán, nebo na divadelní představení Karel - táta vlasti v rámci oslav 700 let výročí od narození Karla IV.

Úterý 8. března

České Budějovice

Tvořivá dílna Jaro a Velikonoce - Galerie Mariánská - 16:00
Tvořivá dílna na téma Jaro - vytvoříme si hlavy z trávy.

Jeden svět - promítání dokumentu: Tichá inkvizice - Kulturní klub Living room - 17:00
Režie: Alessandra Zeka, Holen Sabrina Kahn, USA, Nikaragua, 2014, stopáž: 66 min. Téma: Porušování lidských práv. Lékařka Carla denně řeší etické dilema. Současný nikaragujský prezident Daniel Ortega totiž v reakci na svůj povolební úspěch, kterého dosáhl díky podpoře katolické církve, schválil v roce 2007 nařízení zakazující potraty.

Písničkové rozhovory živě - Český rozhlas Studiový sál - 18:00
Živé vysílání pořadu Písničkové rozhovory ze studiového sálu České Budějovice. Vystupují autorky pořadu Pavlína Jíšová a její dcera Adéla Jonášová, jako hosté Malina Brothers.

Panochovo kvarteto - Jihočeská filharmonie - 19:00
Na programu J. Haydn, W. A Mozart.

Poker face - Studiová scéna Na Půdě - 19:30
Světová hvězda v pokeru, milionářka, cynická čtyřicetiletá bestie, bývala před dvaceti lety dívkou cinkající klíči, plnou ideálů a víry, že „dobro a láska zvítězí nad lží a nenávistí“. Teď má dvacetiletou dceru, která je se 14,3 % pravděpodobností dcerou Václava Havla, a moc si s ní neví rady.

Ian Ritchie's SOHO Project - Breathe In The Air tour 2016 - Café Klub Slavie - 20:00
Po dvou úspěšných turné v posledních letech se britský saxofonista Ian Ritchie vrací v březnu do České republiky a na Slovensko, aby divákům dokázal, že hudba nemá žádné hranice.

Haydamaky (UA) - Velbloud Music Bar - 20:30
Lahůdka z Ukrajiny působící na scéně už 25 let! Jedinečný mix world music, ska, reggae a etna. Za tu dobu vydali 8 alb a zahráli si na festivalech jako třeba Sziget, Pohoda nebo třeba Amsterdamm Roots.

Melvin Power Night - K2 - 21:00
DJ Melvin Coxx do vás napumpuje to nejlepší z electrouhouse a edm!

Středa 9. března

České Budějovice

Kurz múzického herectví - Ateliér za kavárnou Kuloár - 16:00
Tento kurz nabízí základy pohybové kultury, základy hlasové a mluvní praxe, výuku umění střihu, práci s rytmem a dynamikou, cvičení synchronizace a kontrapunktu, charakterizaci postavy a proměny její psychologie prostřednictvím pohybu, hlasu, proměn dynamiky a temporytmu.

Koncert skupiny Duo Jamaha - DK Metropol - 18:00
Pro milovníky tradičních lidovek je připraveno vystoupení nejúspěšnější kapely a hvězdy TV Šlágr - slovenského Dua Jamaha.

Karel - táta vlasti - Malé divadlo - 18:30
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Olga Romanko - Jihočeská filharmonie - 19:00
Večer světových operních árií s klavírním doprovodem Dinary Suleymanové a průvodním slovem Daniely Bambasové.

Ani za milion (premiéra) - Divadlo U Kapličky - 19:00
Co má společného dáma z nejvyšší francouzské společnosti a zpustlý strážce majáku? Vůbec nic, a přesto spolu stráví den a noc na Bohem zapomenutém místě, bojují o holý život a mají společné tajemství, které navždy spojí jejich životy.  V této brilantní detektivní komedii z pera známé autorské dvojice je totiž vše jinak, než se zdá, každá lež je pravdou, každá pravda lží a jisté je pouze to, že pod rouškou humoru se skrývá vrah…

Zavolejte Jeevese - Jihočeské divadlo - 19:00
Nedostižný a originální sluha Jeeves inspiroval Zdeňka Jirotku při psaní Saturnina. Jeeves, stejně jako Saturnin, má zvládnout vše - milostné eskapády svého mladého pána Bertieho, tajné obchodní transakce jeho obávaného strýce lorda Worplesdona, nástrahy žárlivého strážníka i šílené nápady mladého pána Edwina, nadšeného shromažďovatele dobrých skutků, který jako by panu Miloušovi ze Saturnina z oka vypadl.

Jananas - Café Klub Slavie - 20:00
Skupina Jananas je zvláštním úkazem na českém písničkářském nebi a tvoří ji zpěvačka Jana Infeldová, kytarista Jan Vávra a baskytarista Jaromír Fulnek. Poprvé na sebe upozornila na největším českém folkovém festivalu Zahrada, kde v roce 2009 získala ocenění.

University band contest 2016 - K2 - 20:00
A je to tu! První krajské kolo University band contest. Tuto akci pro vás připravuje SUJU a Studentská unie VŠTE. V tomto kole se utká šest studentských kapel z ČB a okolí. Kapely pro vás chystají super show, skvělé songy a luxusní atmosféru. 

MorfLab - Fjordwalker (RUS) - Velbloud Music Bar - 20:30
Další elektroraboratoř, opět pod velením Morfa. Tahle ale bude od těch předešlých výjimečná tím, že před laboratoří samotnou se představí host z Ruska, Fjordwalker, který se určitě po odehrání svého setu rád připojí k budějckým fajnšmekrům.

DNB Breakdown - Komiks - 21:00
Na programu jsou: Bassheadz, Tallar, Shanix a Spike.

Čtvrtek 10. března

České Budějovice

Karel - táta vlasti - Malé divadlo - 10:00
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Festival ProTibet 2016 - Kavkárna - 19:00
Filmový večer pořádaný v rámci festivalu ProTibet, festivalu na podporu svobodného Tibetu, který každoročně připomíná výročí povstání ve Lhase 10. 3. 1959.

Perfect days - Jihočeské divadlo - 19:00
Biologické hodiny tikají. Chce dítě a je ochotná pro to udělat všechno!

Baletní ÁNTRÉ - Ateliér za kavárnou Kuloár - 19:30
Komponovaný večer s choreografy Attilou Egerházim, Janem Kodetem a asistentem choreografa Ole Kristina Tangena k blížící se premiéře trojaktového baletu Povídky.

Leonard Bernstein: Mass - Výstaviště České Budějovice - 19:30
Vojtěch Dyk se představí v hlavní roli Celebranta v novém nastudování Bernsteinovy Mše. Legendární scénická Mše (Mass) Leonarda Bernsteina v roce 2016 oslaví 45. výročí premiéry. V České republice při této příležitosti vzniká nové, skutečně velkolepé nastudování Mše s Vojtěchem Dykem v hlavní roli.

Solitérnájt - Xavier Baumaxa, Šrája - Velbloud Music Bar - 20:30
Xavier Baumaxa je v Budějovicích postavička známá jako „socha“ Přemysla Na Sadech. Už 13 let uběhlo od první sólovky s názvem „Fenkám“, pak následovalo dalších 6 desek.

Multikino CineStar
Do kin přichází vyvrcholení Série Divergence: Aliance, stejně jako nový český krimi thriller Rudý kapitán a komedie Grimsby.

Hluboká nad Vltavou

Rudý kapitán - Kino Panorama - 19:00
Příběh českého thrilleru se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu - na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě.

Pátek 11. března

České Budějovice

Karel - táta vlasti - Malé divadlo - 10:00
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Muž sedmi sester - Jihočeské divadlo - 19:00
Svést 7 sester během 7 dnů a získat tak bezmezný obdiv kamarádů? Erotická groteska je volně inspirovaná skandální prvotinou Jaroslava Havlíčka, autora Petrolejových lamp, Helimadoe a Neviditelného.

Jakobytramping - Divadlo U Kapličky - 19:30
Veselá hra o smutné události v trampském táboře. Další z autorských taškařic Ládi Klímy. Režie: Láďa Klíma.

Magnificat / Hudba srdce - Katedrála sv. Mikuláše - 20:00
Pod taktovkou světoznámého tenoristy i hudebního skladatele José Cury představí soubor opery JD dvojí Magnificat, chvalozpěv Panny Marie na latinský text Lukášova evangelia navazující na tradici žalmů.

Ples jihočeských starostů - DK Metropol - 20:00
Jedinečné společenské setkání zástupců měst a obcí Jihočeského kraje, pro které je připravena „starostovská“ tombola s osobním automobilem jako hlavní cenou. Programem provede Aleš Cibulka, k tanci a poslechu zahraje taneční orchestr Metroklub, jako hosté vystoupí Vladimír Mišík & ETC a Medicimbal.

Hudba Praha band - Café Klub Slavie - 21:00
Osvědčené hity Jasné páky a Hudby Praha: Paralet, Ryba Badys, Špinavý záda, Pal vocuď, Cizej chlap, Holka Tonka, To tak, Marihuana, Máma táta, Můry, Lunapark, Zákon o zachování energie…

Sobota 12. března

České Budějovice

Pohádky ve Vaně - Červená Karkulka - Horká Vana - 10:15
Divadlo Máma a táta zahraje pohádku Červená Karkulka.

Jihočeské oblastní kolo hudebního festivalu Porta - Český rozhlas Studiový sál - 14:00
Festival Porta letos již po padesáté představuje muzikanty z oblasti folkové, trampské, country hudby a příbuzných žánrů. Základem pro celý festival jsou oblastní kola, kdy mezi prvními je letos Jihočeské oblastní kolo.

Karel - táta vlasti - Malé divadlo - 17:00
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Pryč z Mullingaru - Jihočeské divadlo - 19:00
Nebaví vás vaše práce? V místě, kde žijete, to už nemůžete vydržet? Tak se seberte a pryč odtud! Pryč z Mullingaru a všech podobných otravných děr. Hra se svérázným irským humorem o cestě ke štěstí a k lásce. S úspěchem uvedena na Broadwayi v lednu 2014. Autor je nositelem Pulitzerovy ceny i ceny Tony za hru Pochyby.

Magnificat / Hudba srdce - Katedrála sv. Mikuláše - 20:00
Pod taktovkou světoznámého tenoristy i hudebního skladatele José Cury představí soubor opery JD dvojí Magnificat, chvalozpěv Panny Marie na latinský text Lukášova evangelia navazující na tradici žalmů.

XIV. reprezentační zemědělský ples - DK Metropol - 20:00
K tanci a poslechu zahraje hudební skupina Luckies. Můžete se těšit na příjemně prožitý večer a tradičně bohatou tombolu.

Get The Shot (CAN) + Better Way + NBF (křest CD) + Crouch - mcFabrika - 20:00
Get The Shot v Českých Budějovicích! Tenhle hardcore z kanadského města Quebec brázdí Evropou a zastaví se na jihu Čech, aby do základů rozsekal náš klub! Old school hardcore s těžkými vlivy thrash metalu + 200% show.

XI. Folklorní ples - DK Slavie - 20:00
Již po jedenácté se jihočeské soubory sejdou na folklorním plese. Jako vždy nebude chybět lidová muzika, tance a především zábava.

Reggae Nite V. / Colectiv Live / Show Zastavte se na chvíli - Komiks - 21:00
Colectiv je zpět! Nový videoklip, nový dech, nová show. DJ F.I.L, Afarastafa aka BongoKat, Boldrik.

Neděle 13. března

České Budějovice

Dětské neděle - CineStar - 14:00
Dětská neděle nabídne speciální předpremiéru animovaného filmu Kung Fu Panda 3 ve 2D i 3D, od 14:00 a 15:30. Za vyplněnou hrací kartu čeká na každého dětského diváka malá odměna.

Vynášení Morany - Piaristické náměstí České Budějovice - 15:00
Na Smrtnou neděli přijďte vyprovodit spolu s TVORem a Jakubem Ladou Vavřinou zimu z Českých Budějovic. Moranu vyneseme „za hradby města“, zapálíme a utopíme v řece Malši a zpět se vrátíme s jarem.

Víkend s Bohem - Divadelní sál Metropol - 18:00
Neobvyklá autorská divadelní hra Víkend s Bohem s Mário Kubcem v hlavní roli, a v roli Boha tentokrát Matouš Ruml známý z role Lexy v Comebaku. Hra má silný duchovní rozměr, i když s náboženstvím nemá nic společného. Je určena pro všechny, kdo milují humor a zároveň hlubší myšlenky.

Screamers + Techtle Mechtle - KD Vltava - 19:00
Vždy vtipná travesti show, tentokráte jako Ženy za pultem.

Pondělí 14. března

České Budějovice

Na slovíčko aneb náhody mého života - Zdeněk Plachý - Divadlo U Kapličky - 16:00
O náhodách, které ovlivnily jeho život, přijde vyprávět rodák ze Starého Plzence, který natrvalo zakotvil v Českých Budějovicích. Minulý režim mu zavřel otce a zakázal studium. Zpíval v armádním souboru Jaslo. V Jihočeském divadle odehrál více jak 3000 představení.

Žena jako druh - Jihočeské divadlo - 19:00
Slovo je mocná zbraň. Zvlášť v ruce obratné spisovatelky, která si z provokace udělala skvělý byznys. Její knihy Naprostá bezvýznamnost mužské sexuality, Oškliví podvádějící parchanti, Láska a jiná sprostá slova nebo Za vším hledej postel se staly bestsellery. Ale některým naivním obdivovatelkám pořádně zamíchaly život.

 

Autoři | Foto Regina Poklopová

Štítky České Budějovice, festival, Jeden svět, Karel IV. Lucemburský, divadlo, slavnost, láska, premiéra, hudební skupina, thriller, kaplička, Dům kultury Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Festivaly Jeden svět, ProTibet i oslavy výročí narození Karla IV.  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.