Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Masné krámy slaví. Dříve se nacházely na náměstí

 
pondělí, 15. září 2014, 15:24

V Krajinské ulici bylo v závěru minulého týdne živo. Není divu, vždyť Masné krámy si v letošním roce připomínají hned dvě významná výročí. Prvním z nich je 650 let od doby, kdy se původní masné krámy v roce 1364 přesunuly z Rynku na dnešní místo.

Ve středu 1. října 2014 pak uplyne přesně 60 let od chvíle, kdy byla v historickém objektu masných krámů z 16. století otevřena restaurace Masné krámy.

„Jsme hrdí na dlouhou historii naší restaurace a chceme, aby se o ní i nadále hovořilo jako o místě, o kterém se říká: Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Českých Budějovicích,“ řekl Tomáš Olejník, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru, který řídí restauraci již od roku 2007.

Masné krámy mají skutečně vynikající zvuk po celé republice, dokonce i v zahraničí. Restaurace je jedním z prvních míst v Českých Budějovicích, kam návštěvníci, kteří holdují pivu, vyrážejí. Masné krámy jsou zkrátka kult, který ve městě nemá obdoby.

„Je to legenda. Pamatuji si, že se táta vždycky těšil, až pojedeme na jih Čech. Masné krámy byl jeho svatostánek,“ usmál se před několika týdny během Krajinského korza jeden z návštěvníků. „A proč zrovna Masné krámy? Pivo a jedinečné prostory...“

Masné krámy, které původně stály na dnešním náměstí Přemysla Otakara II., byly dřevěným stavením, jež vzniklo na přelomu 13. a 14. století. První písemná zmínka pochází z roku 1336. Tehdy město sužovala povodeň, která se dostala právě až k masným krámům.

Zdá se to neuvěřitelné, ale již ve 14. století se řešila hygiena natolik, že musely být masné krámy zbourány. Nové sídlo nalezly v Krajinské ulici, kde v té době žilo mnoho řeznických mistrů. I tato stavba byla dřevěná, a to až do roku 1554, kdy byla postavena budova, ve které se dnes restaurace Masné krámy nachází.

Řeznický provoz zde pokračoval až do konce 19. století. Poté pro objekt nastala doba temna, která gradovala v období po druhé světové válce. Tehdy se totiž uvažovalo i o demolici celého objektu, k čemuž naštěstí nedošlo.

Nakonec padlo rozhodnutí, že se historická budova předělá a bude v ní otevřena restaurace, což se podařilo v roce 1953. Masné krámy si okamžitě získaly první klientelu a postupně se stávaly vyhlášeným podnikem, na čemž mělo nemalý podíl pivo Budějovického Budvaru.

Se slzou u oka dnes někteří štamgasté vzpomínají na staré party, které se zde scházely. Na večery plné legrace a zvláštní nostalgie. Ano, Masné krámy jsou skutečnou legendou a Budějcká Drbna jim přeje všechno nejlepší k narozeninám!

Foto: archiv Budějovického Budvaru

 


 

Kam dál?

Nová budova vědeckotechnického parku je před dokončením

úterý, 27. května 2014, 15:06

Uplynulo už více než půl roku od doby, kdy se Budějcká Drbna naposledy zajímala o průběh druhé etapy výstavby Jihočeského...

Parkování zadarmo bude v Budějcích brzy minulostí

čtvrtek, 30. ledna 2014, 17:32

„Pokud nezačneme situaci urychleně řešit, systém parkování zkolabuje!“ varuje většina radních, která v závěru loňského roku...

Hala se bourat nebude, nová zřejmě vyroste ve Čtyráku

pátek, 1. listopadu 2013, 08:55

Téměř tři čtvrtě roku uplynulo od vyhlášení vítěze architektonické soutěže o návrh Centra halových sportů, kterým se stal...

Rada města a šéfové klubů vydali prohlášení

čtvrtek, 11. července 2013, 18:47

I Budějcká Drbna samozřejmě chce, aby byly Budějce poklidným městem a rozhodně nesouhlasí s bitkami a násilím, ale i naopak chápe...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Na budějckém vlakovém nádraží zasahovala...

  • Fyzikář s dredy byl zvolen ředitelem střední...

  • Při tragické nehodě u Besednic zemřel...

  • Firma Schickaneder hledá nové řidiče. Nabízí...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

FOTO: Rekord extrémně náročného závodu Trek and Down padl. Překonali ho Kočvar a Jůza

Tři desítky statečných dvojic se letos vydaly na trasu extrémně dlouhého a náročného nonstop závodu Trek and Down. Jak název napovídá, účastníci se museli vypořádat s nástrahami dvou disciplín. Nejdříve se vydali pěšky do Vyššího Brodu, tam zasedli do kanoe a vyrazili po řece zpět do Českých Budějovic. Na trasu měli čtyřiadvacet hodin, těm nejlepším na to stačilo něco málo přes čtrnáct hodin.

Hygienici na jihu Čech zaznamenali první případy encefalitidy

Hygienici v Jihočeském kraji letos zatím evidují šest případů klíšťové encefalitidy. Je to stejné množství jako loni v tuto dobu. Aktivita klíšťat po zimě začala narůstat především v květnu. Hygienici očekávají, že letošní sezona bude srovnatelná s loňskou. V roce 2017 onemocnělo v Jihočeském kraji klíšťovou encefalitidou 78 lidí. O aktuálním stavu se vyjádřila Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Tříhvězdičkový hotel, nebo „nafukovací matraci se snídaní“?

Hledáte-li dovolenkové ubytování, často narazíte vedle nabídek hotelů i na nadšené amatéry. Někdo pronajímá přes inzerát chalupu, někdo nabízí na víkend byt v centru města. Na takových službách se dá docela ušetřit a poznat něco nového. Podle čeho vybírat? Jak je to s hodnocením uživatelů a jak se liší od hvězdičkového hodnocení hotelů?