Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po Linecké silnici jezdily tramvaje. O historkách z nich psaly noviny s oblibou

Další týden s sebou opět přináší náhled do budějcké historie. Tentokrát se historik Jan Schinko věnuje tramvajím, které jezdily po Linecké silnici, nynější Lidické třídě. Rovněž zmiňuje, že v okolí Matice Školské byla asi největší koncentrace cukrářů v Budějcích.

Vybarvená pohlednice z let před 1. světovou válkou zachycuje dnešní Lidickou třídu, tehdy Lineckou silnici, směrem do města přes křižující ulicí Matice školské. Na rohu Matice Školské právě stojí U Stožických na zastávce tramvaj. Že stojí, je patrné z toho, jak dvě dámy klidně přecházejí vozovku. V roce 1908, když se stavěla tramvajová doprava, radnice nemístně na dopravě šetřila a maskovalo to tím, že v ulicích nemohou být dvě koleje vedle sebe. Na příkladu Lidické je vidět, že mohly.

V přízemním domku, jehož část je zcela vlevo, bydleli Schweighoferů. V patrovém domě vedle bylo známé cukrářství U Cábů. František Cába dělal dobrou zmrzlinu. K Cábům se váže příhoda ze školy v ulici Matice školské. Žák 3. B v roce 1952 Lojza M. si o hlavní přestávce skočil k Cábům pro zmrzlinu a ve třídě ji lízal. Přistihl ho ředitel, dotáhl k tabuli a vrazil mu takovou facku, že se Lojza zapotácel. Ale vybalancoval to a zmrzlinu nepustil. Ředitel si zřejmě uvědomil, že to přehnal a rychle odešel. Lojza pak zmrzlinu dolízal a ještě dával líznout kamarádům.

Na rohu Matice Školské vpravo proti Stožickým měl cukrárnu Felix Vykysalý, vedle Kina Kotva cukrovinky a také zmrzlinu Josef Chrášťanský, šikmo naproti cukroviny Marie Hrušková a Antonie Sirůčková. To je poměrně velká koncentrace cukrářů. Jde asi o rekordní počet cukrářů a zmrzlinářů v Budějcích na 1 hektar. Nehledě na cukroviny v předsálí Kina Kotva (na náměstí, které má plochu 1,8 hektar, byla tři cukrářství). Na domě U Cábů je poutač přesně nezjištěné firmy Fesl.

V domě vedle Cábů, to již na rohu Matice školské měli Karel a Marie Kazilovi řeznictví, později dlouho za socialismu obchod potraviny a lahůdky U Dvořáků. Na druhém rohu Matice Školské v přízemním domku bylo pekařství Josefa Pučelíka. Dlouho se tam pekařství drželo, i když obchod měl za socialismu název Mlékárna. V paměti je den 1. června 1953, kdy u Pučelíků bylo plno, což by nebylo nic zvláštního, měli dobré pletené rohlíky a chleba, takže to patřilo k věci, ale mimořádné bylo, že se na pultě při placení „povalovaly“ tisíce československých korun. Od toho dne totiž platila „Zápotockého“ měnová reforma (počítalo se 1:50, přičemž nové peníze ještě nebyly).

Tramvaj měla od náměstí zastávku u divadla, výhybnu na Wilsonově náměstí, zastávku u ulice Matice školské (na snímku), u měšťanského pivovaru, u Hostince U města Krumlova (roh staré Roudenské), Šumavská ulice a poslední Erbenova. Koleje končily kousek za Erbenovou ulicí směr Rožnov. Původně do roku 1936 zahýbala trať do Heydukovy ulice k jižní zastávce. Lidická se na pohlednicích objevuje málo, asi fotografům nepřipadala architekturou atraktivní. Nejstarší dům na snímku je bývalá vojenská nemocnice. Na pohlednicích se masivně objevuje až po dostavbě paneláků v okolí Modré hvězdy a Restaurace Reginy, ale pouze paneláky.

O tramvajích s oblibou informovaly budějcké noviny Republikán a Jihočeské listy. „Dne 16. srpna 1932 ve 12.45 hod. jel šofér B. Doležal nákladním autem z Děkanské (dnes U Malše) na Lineckou. Seznal podle zvonění, že se blíží tramvaj, hleděl zastavit, což se mu podařilo, avšak těsně u kolejí. Řidič tramvaje spatřiv auto u kolejí, počal ve vzdálenosti 13 m prudce brzditi, aby zastavil, čehož nedocílil a tak nastal náraz. Auto bylo poškozeno a nezpůsobilé další jízdy. Tramvaj byla poškozena pouze na nátěru. Ke zranění nedošlo, jedině ku škodě 60 Kč vylitím šesti obědů p. K. Matouškové, dělnici, bytem Linecká 72, a to následkem prudkého zabrzdění vozu, v němž seděla.“

V tramvaji se sedělo podélně, zády k oknům. Když tramvaj prudce zabrzdila převalil se sedící na souseda ramenem a celkem nic se nedělo. Jinak se však chovala taška se šesti obědy p. Matouškové. Kdo uhradil 60 Kč, nebylo uvedeno.

Napsal Jan Schinko

Štítky silnice, zmrzlina, České Budějovice, pohlednice, první světová válka, Marie Hrušková, Československá měnová reforma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Linecké silnici jezdily tramvaje. O historkách z nich psaly noviny s oblibou  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.