Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo bylo před 44 lety z havarijních důvodů uzavřeno. Zamlžilo se, co bylo příčinou

Krásný čtvrteční den nabízí rovněž možnost začíst se do něčeho zajímavého. I dnes proto nemůže chybět další díl seriálu Drbna historička, ve kterém vás Jan Schinko provází po Budějcích. Nyní se věnuje Divadelní ulici, která je momentálně ulicí Dr. Stejskala.

Průhled do Divadelní ulice přes Zlatý most před rokem 1908 zachycen na pohlednici, jejímž nosným motivem se zdá být hovězí, pravděpodobně volský, potah, který již most přejel a ubírá se na Linecké předměstí. Z mostu nevede dlážděná vozovka v ose mostu, jak by se čekalo, ale zatáčí podle někdejšího zatočeného obranného barbakánu. Za mostem vpravo stojí městské divadlo, vlevo Wendlerův hostinec. Zlatý most má nízké oblouky. Byl nezpůsobilý pro tramvaje, proto byl rozebrán a před 1. světovou válkou postaven bytelný nový (současný).

Hovězí potahy byly za c. k. běžným dopravním prostředkem. Mlékaři používali k potahu i psy. Automobilů jezdilo ve městě jen několik (až v roce 1919 bylo ve městě 31 automobilů a 16 motocyklů, v roce 1929 osobních automobilů 186, nákladních 45, motocyklů 93). Podle sčítání domácího zvířectva v roce 1911 se nacházelo ve městě 466 kusů hovězího dobytka a 32 býků, 225 kobyl, 84 koňů a 207 valachů, 529 vepřů a 7 kanců (poměrně málo kanců), 338 koz a 38 ovcí. Například také 238 úlů. Kolik bylo ve městě volů list Budivoj neuvedl.

Vůl jako tažná síla se zkoušel v době, kdy se zaváděla koněspřežní železnice. Byla ustanovena komise, která voly na železnici prověřovala. V konečné zprávě komise opatrně konstatovala, že volové jsou silní, hodně utáhnou, více než koně, ale jsou málo učenliví a nechtějí klusat jako koně, a už vůbec ne běžet tryskem. Hovězí potahy ustupovaly, ale ještě v roce 1928 zaznamenala dopravní hlídka na křižovatce Rudolfovské a Na Sadech za měsíc květen v době od 7 do 19 hodin 250 potahů hovězích (ale koňských potahů 19 146 a jen o něco více motorových vozidel, přesněji 19 555).


Současný pohled na ulici Dr. Stejskala a Zlatý Most. Foto: Jan Homolka

Městské divadlo bylo postaveno v roce 1819 v empírovém pojetí podle projektu Martina Schmidtschlägera. Impozantní budova to není. Tehdy však byl empír moderna. Baroko bylo „staré“ a novogotika a novorenesance (Národní divadlo) přišly později. Divadlo nebylo postaveno celé, v suterénu byly v té době ještě sklady Velkého pivovaru, který stál naproti (dnes v těch místech Savoy). Pivovar vařil pivo asi do roku 1856. Traduje se, že léta byly skladovány pod divadlem sudy piva a že herci po představení občas sud narazili (a zřejmě poté vypili).

V roce 1971 bylo divadlo uzavřeno z havarijních důvodů. Proč a jak k tomu došlo, že stavební stav divadla byl havarijní, se zamlžilo. V letech 1986 až 1990 se uskutečnila rekonstrukce divadla. Ve hmotě divadla zůstala zakomponována středověká hradební bašta Bílá. Sice vertikálně neprochází celým divadlem, ale ve dvou patrech je. Rovná chodba vede najednou do půlkruhu. V Bílé věži měli hudebníci nástroje a ladírnu (Klášterní věž se za socialismu nazvala také Bílá, ale to proto, že se ideologům nelíbil název Klášterní a na jiný nepřišli, zrovna totiž byla nabílená).

Vlevo stojí patrový klasicistní dům s valbovou střechou známý hostincem a zahradní restaurací U Wendlerů. Byl to hostinec německý, i když Češi tam také chodili do zahrady na pivo. Do domu ani ne, tam sídlily německé spolky. Dům byl zbořen před 1. světovou válkou. Přibližně mezi Wendlerů hostincem a divadlem stála do roku 1844 vysoká Linecké brána. Kvůli divadlu byla v roce 1819 trochu ubourána, ale pak ji radnice hrubě nechala zbořit.

Zlatý most byl do roku 1954 jediným vstupem do města od jihu. Platilo se tam mýto, poplatky, akcíz a podobně, jezdil tudy tranzit Linec - Praha, což všechno přinášelo městu zisk, tudíž Zlatý most. Až v letech 1953 a 1954 byl postaven přes Malši nový most, který odklonil dopravu na Senovážné.

Napsal Jan Schinko

Štítky divadlo, hospoda, České Budějovice, první světová válka, pivo, dům, Jan Homolka, Zlatý most, Národní divadlo v Praze, Na Sadech, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

"Zlatý most byl do roku 1954 jediným vstupem do města od jihu" tak o tom bych si dovolil s úspěchem pochybovat, vzhledem k tomu, že jen asi 150m od něj existoval most v Biskupské ulici (dnes se jmenuje myslím "Železný most") stál minimálně od roku 1910 dle fotek zde: http://www.fotohistorie.cz/Jihocesky/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice_-_Biskup/Default.aspx

Pátek, 5. června 2015, 07:37Odpovědět

Divadlo bylo před 44 lety z havarijních důvodů uzavřeno. Zamlžilo se, co bylo příčinou  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.